home
magyardeutsch
TÁMOP-3.1.5/A-2
TIOP 1.1.1-07/1
TÁMOP 6.1.2
EFOP-1.3.9-17-2017-00012
Nemzetiségi pályázatok
EFOP-3.3.5-17
TOP-3.2.1-15
Határtalanul pályázatok
Lázár Ervin Program pályázatok
Sváb lagzi 2022


Mikonya József


Sportcsarnok


Programjaink - Képgaléria


Kövessetek minket a facebookon is! Facebook
A versenyeredmények letölthetőek itt: Versenyeredmények 2023/24

A rendezvényeinkről készült fotók megtekinthetők az alábbi linken:

Fotógyűjtemény 2022

A fotógyűjtemény az iskola tulajdona, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk ennek figyelembe vételével engedélyezett.

2023/2024
Programok

Aktuális programok

Egészségnap projekt, a megyei és országos versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulók jutalmazása
2024. június 18.

Az egészségnapi program a vízhiány miatt kissé felborult, de a kicsik és a nagyok is sportolhattak, majd egészséges (és finom:) ételek készítése közben kidolgozták a saját, egészséggel kapcsolatos projektjüket. Voltak, akikhez mai is előadók jöttek vagy kirándultak a témával kapcsolatban.

A 2.b-ben Bántó Melinda tartott előadást a konyhakerti, fűszer és gyógynövényekről

Klinger Tamás polgármester a Kultúrházban köszöntötte és külön jutalomban részesítette a megyei és országos versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulókat.Tanítás nélküli munkanap: Pályaorinetációs nap
2024. június 17.

4.a,b: asztalosműhely

2.b: Héreg-Palatin tanya

2.a: asztalosműhely, vadász, állatorvos

Tartós könyvek visszavétele
2024. június 13-14.

5. o. Naturwissenschaft projektnap keretében tanulmányi kirándulás
2024. június 13.

Az ötödikesek a természettudományos (Naturwissenschaft) projekt keretében a tarjáni horgásztóra látogattak.
Útközben gyakorolták a turistatérkép és iránytű használatát. Megismerték a vizes élőhely növény- és állatvilágát.
Külön köszönet a Tarjáni Horgászegyesület és a Treszl család vendéglátásáért.1.o. LEP pogram Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Házban, Országos német verseny díjkiosztó, Szakmázz velünk program Oroszlányban (6.o.)
2024. június 12.

Június 12-én rendezték meg az országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek díjátadó ünnepségét Budapesten.
Gröschl Antal 8.a osztályos tanuló vehetett át elismerést, aki az Országos Német Nemzetiségi Kommunikációs Versenyen 3. helyezést ért el.
A rendezvényen Bachmann Ágnes vezetésével iskolánk nemzetiségi kórusa és tánccsoportja adott színvonalas műsort.Az Oroszányi Digitális Tudásközpontba tettek látogatást a 6. osztály "Szakmázz velünk" projekt résztvevői, ahol a mai technológiai újdonságok közül ismerkedhettek a SMART HOME (okosotthon) alkalmazással, 3D szimulációs térérzékelési szimulációkkal, robotikai eszközökkel, hálózatfejlesztéssel.
Ezeken kívül rajzfilmkészítési lehetőség, gravírozás, térszimulációs játékok a Google Earts-on (3D szemüveg), 3D-s tárgyak tervezése, 3D nyomtatás megismerése, robotok vezérlése, irányítása is volt a programban.
Ruzsa Márk figyelmességének köszönhetően az egyik meghibásodott gravírozó eszköz nem okozott nagyobb bajt!

A LEP program az elsősöknek betegség miatt sajnos elmaradt!


Országos strandkézilabda döntő Alsőörsön
2024. június 10-11.

6. helyezés! Büszkék lehetünk Rájuk!
HAJRÁ TARJÁN!

Rézfúvós vizsga
2024. június 7.

Nemzeti összetartozás napja
2024. június 4.

A hetedikesek rádiós műsorában megemlékeztünk a Nemzeti Összetartozás Napjáról.
Az ötödikesek lány kamarája a Madárka, madárka című népdallal emlékeztetett a haza iránti szeret örök érzésére.


Pedagógusnap
2024. június 3.

A diákok, szülők és a Német Nemzetiségi Önkormányzat mint fenntartó nagyon szép szavakkal, dalokkal köszöntötték pedagógusaikat és mindazokat, akik az idén is segítették, támogatták zavartalan tanulásukat, iskolai életüket.
Köszönet nekik a szép műsorért, köszöntésért!Gyermeknap
2024. május 31.

Az idei gyereknapon az időjárás is kegyes volt a gyerekekhez, mert minden zsetonos játékért kapott édesség, gyümölcs, minden tombolatárgy és minden lángos a helyére került mielőtt eleredt voln az eső!
Köszönet a szülők támogatásáért a gyermeknap megszervezésében!
Hálásak vagyunk, hogy idén is finom lángost ehettünk a Baráti Körnek köszönhetően, hogy a Rendőrség szuper kutyabemutatót tartott nekünk, és a tarjáni önkéntes tűzoltók ügyességi feladatok segítségével tették lehetővé a bepillantást munkájukba.
A diáksereg és az iskola dolgozóiMadách Imre Gimnázium tanulóinak látogatása Tarjánban
2024. május 29.

A Budapesti Madách Imre Gimnázium 11 tanulója iskolánk szervezésében községünkbe látogatott.
A programban szerepelt a Flezl-sütés, tánctanulás, pincelátogatás. A diákok megismerkedhettek a tanösvényünkkel és betekintést nyerhettek az elmúlt évek nyertes EU-s pályázataiba is.Petőfi Zenei Program
2024. május 27. Interaktív zenei előadás a Kultúrházban

Fekete János, Jammal beatboxolását (szájdobolását) hallgathatták a felsősök a Petőfi Zenei Program szervezésében a Kultúrházban.
A diákok rögtön bekacsolódtak az előadó fantáziajátékába, sőt együttműködtek a pusztán hangeffektekkel előadott történetekben.Digitális mérés 4. b és Héreg, Német vizsga 5.o., Szolfézs vizsga
2024. május 24.

Digitális mérések 5. o.
2024. május 22-23.

Május 22. Német vizsga 8.o.
Május 23. Német vizsga 7.o.

Szülői értekezlet a leendő elsősök szüleinek
2024. május 23. 16.30

SULIBICI sorsolás, 3.a kutyaterápiás foglalkozás, 4.b Rendőrségi óra
2024. május 23.

Ezen a szivárványosan szép mai napon kihúztuk az áprilisi SULIBICI nyerteseket, rendőrségi óra volt a 4.b-ben és Venom kutya terápiás foglalkozáson vett részt a 3.a osztályban.
Azt tapasztaltuk, hogy a kutyus jó tanulónak bizonyult, s még a diákoknak is segített, akik szebben mondták a verset, mert nem izgultak annyira a kutyasimogatás közben.BUSCH döntő Pécsett (6. o. kétfős csapata), Országos atlétika verseny
2024. május 22.

A BUSCH (Magyarországi Német Iskolaegyletek Szövetsége) országos német nyelvi csapatverseny utolsó fordulója idén Pécsett került megrendezésre.
Iskolánk kiváló német oktatásának jó hírét öregbítette a tarjáni csapat a döntőben elért 2. helyezésével.
5-6. osztályosok német csapatversenyén iskolánkat De-Santa Maria Írisz és Riffer Emma képviselte.
BUSCH Deutschwettbewerb auf Landesebene! Írisz de Santa Maria und Emma Riffer belegten den zweiten Platz! Herzlichen Glückwunsch!

Kolek Zsóka az Országos atlétika versenyen szerepelt sikerrel.
GRATULÁLUNK!

Digitális mérések 4. a és Vértestolna, Német vizsga 6.o.
2024. május 21.

Pünkösd hétfő - ünnepnap
2024. május 20.

Szakmázz velünk! -megyei döntő (6.o.), Országos német szavalóverseny döntő
2024. május 17.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara háromfordulós szakmaismereti vetélkedőjének célja a tanulók régi mesterségekkel és a jelenkor szakmáival, a szakképzéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése, ösztönözve őket az önálló tájékozódásra, az ismeretszerzés különböző formáinak alkalmazására volt.

Gratulálunk iskolánk 6.osztályos fiú csapatának a harmadik helyezésért!

Anyák napi ünnepségek
2024. májusKézilabda országos elődöntő Budapesten
2024. május 15.

A Diákolimpia III. korcsoportjában az országos elődöntőn 2. helyezést ért el csapatunk. Sajnos nem sikerült bejutni az országos döntőbe, de nagyon szépen küzdöttek a lányok végig a diákolimpiai sorozatban:
Szileszki Petra, Péter Mária, Riffer Emma, De Santa Maria Írisz, Lukács Diana, Libor Zselyke, Palatin Dóra, Piff Adél, Papp Szonja, Herbert Anna, Zigó Zora, Németh Liliána, Moravcsik Hanna
Gratulálunk!

Az év testnevelőtanára szavazás Zentai Vanda
2024. május 15-ig.

Zentai Vandát, iskolánk testnevelőtanárát a kiváló sporteredmények miatt jelölték az Év testnevelőtanára címre. Szavazatunkkal az alábbi linken támogathatjuk:

Itt tud szavazni a K&H Mozdulj! - az év tesitanára játék Komárom-Esztergom vármegyei jelöltjeire! (Nagyiskolák)


"Újabb fontos szakaszához érkezett a K&H Mozdulj! - az év tesitanára játéka. A Magyar Diáksport Szövetség és a Mediaworks közös kampányában most az Ön szavazata is számít! Vármegyénként és kategóriánként a versenyben maradt jelöltek közül ugyanis olvasóink választják ki, kik nyerjenek és jussanak az országos döntőbe! Ez a Komárom-Esztergom vármegyei nagyiskola kategória, voksoljon Ön is! "

Fogadó óra
2024. május 9.

Kézilabda országos elődöntő Solton
2024. május 8.

A IV. korcsoportos lányok nagy küzdés és fájdalom árán a 3. helyen végeztek az Országos elődöntőn. Sajnos csak a 3. helyért rendezett mérkőzésen tudtunk nyerni a színvonalas rendezvényen, így az Országos elődöntőn szerzett bronzéremmel búcsúztunk a kézilabda diákolimpiai küzdelmektől.
Csapattagok: Gröschl Kata, Molnár Zsófia, Sárközi Klaudia, Holes Daniella, Szileszki Petra, Fuchs Hanna, Sümegi Eszter, Batin Csenge, Péter Andrea, Péter Mária, Lányi Boglárka

Gratulálunk!

Digitális mérések 8. o.
2024. május 6-8.

Határtalanul Program 7.o. Erdély
2024. április 30- május 4.1. nap Nagyvárad-városnézés2.nap Tájépítészet megismerése egy helyi gazdálkodóval, Békási-szoros Gyilkos-tó, Lázár-kastély, iskola látogatás

Léber Gergő: Erdélyi kirándulás

Egy őszi osztályfőnöki órán Tünde néni nagyon jó hírt közölt az osztállyal.

2024 tavaszán a Határtalanul programok keretében részt vehetünk egy 5 napos kiránduláson Erdélyben. Számomra nagyon jó hír volt, mert már többször voltam Erdélyben, és szerintem nagyon szép. Végre elérkezett az indulás hete.

Már nagyon vártam, amit kellett megvettünk, és minden nap egy kicsit pakoltam, készülődtem. Kedd éjjel 3 óra 30 percre kellett az iskola előtt lenni, onnan volt az indulás. Időben felért mindenki a buszhoz, így sikerült 4 órakor elindulni. Szuper volt a busz, kényelmes, és mivel kevesen voltunk egyedül ültem, így tudtam pihenni is. Hosszú, és unalmas utazás volt, ha jól emlékszem 14 órát buszoztunk a célig. Az indulás napján Nagyváradon volt városnézés, majd a Király hágón keresztül mentünk Kolozsvárra. Itt megnéztük Mátyás király szülőházát és szobrát. A nap végén érkeztünk meg a szállásra Gyergyószentmiklósra. A szállás nagyon szuper volt, és a vacsora is amit kaptunk. Egy szobában hatan voltunk a fiúkkal. Szerencsére nem volt gond senkivel. Másnap, reggeli után indultunk el. Az idő pont jó volt kirándulni. Első megálló az Örménytemplom volt, majd a Tarisznyás Márton Múzeumban voltunk, ami nekem nagyon tetszett, utána a gyergyószárhegyi Lázár kastélyba látogattunk. Itt töltötte Bethlen Gábor a gyerekkorát. Innen a Gyilkos-tóhoz utaztunk, ez nagyon érdekes volt a kiálló farönkök miatt. Utolsóként a Békás-szorost néztük meg, és nagyon magas sziklák közt sétáltunk. A nap végén visszautaztunk Gyergyószentmiklósra a szállásra. Vacsora előtt mindenki letusolt, majd vacsorázni mentünk. 10 órakor lámpaoltás volt. Következő nap reggel 7 órakor keltünk, majd reggeli után indulunk tovább. Megnéztük Madéfalván az elesettek emlékére állított szobrot. Továbbutaztunk Csíksomlyóra, ahol a Szűz Mária szobrát láttuk a templomban. Következő állomás a Szent Anna-tó volt. Itt a Mohos tőzeglápban húsevő növényeket láttunk. A nap végén vacsora és pihenés volt, mert nagyon elfáradtunk. A 4. nap Szováta és Medve-tó közelében voltunk, Parajdon megnéztük a sóbányát, és a Sószorost. Korondon láttuk a kirakodóvásárt, itt vettem a szüleimnek és a testvéremnek egy kis ajándékot. Tamási Áron síremlékét is megnéztük, itt is volt egy kis vásár. Székelyudvarhelyi megálló után visszamentünk a szállásra. Az utolsó nap összepakolás után reggeliztünk és bepakoltunk a buszba. Elindultunk haza reggel 9 óra után. Hazafelé is megálltunk több helyen, Marosvécsen Marosvásárhelyen, és a Király hágón. Itt gyönyörű hegyeket látni.

A határt Ártándon léptük át. A sofőrök többször cseréltek. Az idegenvezető nagyon kedves volt.

A kirándulás Erdélyben nagyon jó volt, bár én már többször is voltam a nagyszüleimmel. Erdély nagyon szép és különleges, nagyon örültem, hogy az osztállyal is elmehettünk.

Tanítás nélküli munkanap: Osztálykirándulások
2024. április 30.

Indulás:1.a,b: Budapest, Tropicarium2.a,b: Budapest, Vajdahunyad vára, Cyberjump-park

3.a: Tata3.b: Budapest, Állatkert4.a,b: Császár, Henryx City5.a,b: Almásfüzítő

6.o.: Kislőd, Sobri Jóska kalandpark8.a,b: Budapest

Strandkézilabda bajnokság a Balatonon
2024. április 29.

Országos Elődöntő, III. helyezés, 9 csapatból! Országos döntőbe jutottunk!!!!
Csapattagok: Gröschl Kata, Molnár Zsófia, Sárközi Klaudia, Szileszki Petra, Sümegi Eszter, Fuchs Hanna, Péter Andrea, Batin Csenge

GRATULÁLUNK!!!
Trachttag, atlétika döntő
2024. április 26.

Kolek Zsóka a megye leggyorsabb lánya 100 méteren! Országos döntőbe futott!
Szileszki Petra pedig 2. helyezett, 60 méteres síkfutásban a megyében!
Szentner Szabolcs 49.38 méteres dobással 3. helyezett lett kislabda hajításban.
A 4x200- as korán váltó is első lett, ők is mennek az Országosra!
Szentner Szabi kislabda hajításban 3. lett!
Piff Adél 5. lett 600 méter síkfutásban!
GRATULÁLUNK!!


Az idei Trachttag keretében nemcsak beöltöztek Tracht-ba a tanulók, hanem sváb táncház is volt a régi táncosaink segítségével az udvaron! Németórán több osztály meglátogatta a Sváb Nemzetiségi Tanösvényt is.Fenntarthatósági Témahét, Zeneiskolai beiratkozás
2024. április 22-26.

Iskolánk a Tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola telephelye. Várjuk a zenét szerető, hangszeren tanulni vágyó gyerekek jelentkezését, beiratkozását!Komplex természettudományi játékok
2024. április 25.

Sulibici sorsolás
2024. április 23.

Palatin Anna igazgató és Klinger Tamás polgármester kiosztotta a sulibici pályázat ehavi nyerteseinek szóló ajándékokat: sapkákat, táskákat, lámpát és bukósisakot.

Felhívták a figyelmet az akció továbbra is lelkes támogatására, különösképpen, mert év végén három kerékpár is kisorsolásra kerül! Az egyiket kedvcsinálónak a mai nap szemrevételezhették a diákok.Megyei német verseny Szomoron (3-4.o.)
2024. április 19.

Leendő első osztályosok beíratása
2024. április 18-19.Szülői segédlet a beiratkozással kapcsolatbanKézi diákolimpia a Sportcsarnokban
2024. április 18.1 döntetlen, 1 vereség: most nem jutottunk tovább.

Megemlékezés a Holocaust magyarországi áldozatairól, a héregi, vértestolnai negyedikesek fogadása
2024. április 16.

A Holocaust áldozataira emlékeztünk Antal Bernadett történelemtanár segítségével, aki szavaival a vészkorszak embertelenségével ismertette meg a felső tagozatos tanulókat.
A megemlékezés végén egy perc néma csenddel emlékeztünk az ártatlan áldozatokra.

Leendő elsősök fogadása az első osztályban
2024. április 15.

Városi atlétika diákolimpia versenyek Tatabányán
2024. április 15-17.

A tanulóink mindenféle versenyszámban győztesek, több továbbjutónk van! Gratulálunk! (Lásd részletesen a versenyeredményekben)

!XXIII. Német Nemzetiségi Regionális Szavalóverseny (Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megye) - Tanítás nélküli munkanap
2024. április 12.

XXIII. REGIONALENTSCHEID DER KOMITATE EISENBURG, WESPRIM, RAAB-WIESELBURG-ÖDENBURG UND KOMORN-GRAN

Ez évben a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola adott otthont a már több mint két évtizedes múlttal rendelkező Régiós Német Nyelvű Vers- és Prózamondó Versenynek.
Négy vármegye (Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr - Moson - Sopron) 32 iskolájából érkeztek a diákok Tarjánba. A regisztrációt követően a kultúrotthon szolgált helyszínéül az ünnepélyes megnyitónak, ahol Árendásné Huj Katalin, az iskola igazgatóhelyettese, Grófné Müller Csilla, a német önkormányzat tagja, valamint Klinger Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket. Wild Róbert, a verseny fő szervezője és lelke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Nyugat-magyarországi Regionális Irodájának vezetője mutatta be a szakavatott zsűritagokat és ismertette a verseny menetét.
Az izgalmas délelőtt után 11 kategóriában hirdetett a zsűri eredményt. A tanulók a verseny ideje alatt a szabadidejükben két teremben Kézműves Kuckóban barkácsolhattak vagy filmvetítésen vehettek részt.
A szép idő többeket sétára invitált, melynek keretében a község nevezetességeit, a Tájházat, a 2022-ben átadott Betelepítési emlékművet, valamint a német nemzetiségi tanösvényt tekinthették meg óránkénti vezetéssel.
Az ünnepélyes eredményhirdetés után a legjobbak május 17-én az országos döntőben képviselhetik megyéjüket, településüket, iskolájukat.

Iskolánkból Riffer Filip ért el 3. helyezést. Gratulálunk!Lány kézi diákolimpia Ajka, Német verseny Kecskéden, Sulizsák program - begyűjtés
2024. április 11. 12.30-17.00, április 12. 8-12.00 A régi sportöltözőknél7-8. osztályosok megyei német versenye Kecskéden

1. hely (7.o.): Huj Boglárka, Palatin Péter (kétnyelvű kategória)
1. hely (8.o.): Pintér Csaba, Pethő Ádám (kétnyelvű kategória)
2. hely: Kókai Áron, Ferenczi Andor (kétnyelvű kategória)
2. hely: Diczkó Jázmin, Vakula Zétény (nyelvoktató kategória)

Nyílt órák 1.a, 3.a, 3.b (1-3. óra) a szülőknek, 6.o. digitális mérés
2024. április 11.

Költészet napja, Lány kézi diákolimpia Ajka, Német verseny Kecskéden
2024. április 11.

Kézi diákolimpia: Nyertünk!!! Országos elődöntő!A költészet napján megzenésített verseket hallgathattunk, nézhettünk, olvashattunk.
Az alsósoknak a felsős diákok szavaltak egy-egy szép verset.Nyílt órák 2.a, 2.b (1-3. óra) a szülőknek, 6.o. digitális mérés, országos futóverseny döntő (Torma Bálint)
2024. április 10.

Nyílt órák 1.b, 4.a, 4.b (1-3. óra) a szülőknek; 7.o. pályaválasztási előadás, 6.o. digitális mérés, Élő biológiaóra 7.o.
2024. április 9.7. osztályos pályaorientációs előadás kérdőív linkek:

Pályaválasztási kompetencia tanulói kérdőív

Érdeklődési kör tanulói kérdőív (DIT_A)

Foglalkozási Érdeklődésvizsgálat tanulói kérdőív (FEV)

Szülői kérdőív

A tesztek kitöltés határideje: 2024. május 19.

Felső tagozatos nyílt órák (1-4. óra) a szülőknek
2024. április 8.

Tavaszi szünet
2024. március 28. csütörtöktől április 7-ig.

DSD szóbeli, alsós matematikaverseny
2024. március 27.

Kézilabda diákolimpia fiú III. korcsoport (Tarján)
2024. március 27.

Két győzelemmel és egy vereséggel második helyezettek lettünk a megyei döntőben.
Ezzel továbbjutottunk az országos selejtezőbe!

Csapattagok: Ferenczi Áron, Gröschl Benedek, Klinger Albert, Molnár Máté, Schaller Máté, Treszl Olivér, Potyondi Olivér, Szentner Szabolcs, Stein Dániel, Piff Ádám, Konkolyi Zsombor, Schalkhammer Alex, Bundschu Dániel, Mitnyik Benedek, Mózer Ákos, Uttó Péter

Gratulálunk!

Inspiráló Utazó Mesék Rajzpályázat
2024. március 26.

A szerencsétpróbáló királyfi mese több mint 250 aprókezű gyermeket inspirált rajzolásra.
A szakmai zsűri döntése alapján iskolánk II. helyezett lett.
Gratulálunk Tóth Dzsenifer tanárnőnek és rajzszakkörös diákoknak! A képek Várgesztesen, a Keltike Házban megtekinthetők ápr. 12-ig!

Papírgyűjtés
2024. március 26. 12-17.00

Eredmények:

kg/fő - helyezés

1.a 9,17 kg/fő 10.hely
1.b 5,76 kg/fő 12.hely
2.a 12,05 kg/fő 8.hely
2.b 29,59 kg/fő 4.hely
3.a 15,95 kg/fő 7.hely
3.b 18,17 kg/fő 6.hely
4.a 29,38 kg/fő 5.hely
4.b 53,94 kg/fő 1.hely
5.a+5.b 30,39 kg/fő 2.hely
6.o. 29,70 kg/fő 3.hely
7.o. 11,86 kg/fő 9.hely
8.a+8.b 8,06 kg/fő 11.hely

Össz. 6088 21,17Kézilabda diákolimpia lány III. korcsoport (Ács)
2024. március 26.
3 győzelemmel bejutottunk az országos elődöntőbe!
Csapattagok: Szileszki Petra, Péter Mária, Riffer Emma, De Santa-Maria Írisz, Lukács Diána, Papp Szonja, Zigó Zora, Herbert Anna, Piff Adél, Németh Liliána, Libor Zselyke

Gratulálunk!

Rajzpályázat a Víz világnapja alkalmából
2024. március 25.

A víz világnapja alkalmából szervezett rajzpályázatot az Északdunántúli Vízmű Zrt.
Az idei esztendő jelmondata: Víz a békéért!
A témával a vármegye óvodásait és általános iskolásait szólították meg.
Eredményeink: Mészáros Maja 1.; Szalai Fanni 2. helyezett korosztályában.
GRATULÁLUNK!Gröschl Antal szólósikere
2024. március

Gröschl Antal a 35. Menner Bernát Regionális Szólóhangszeres Zenei Versenyen előkelő Nívó díjat, 2. helyezést ért el egy igen erős mezőnyben!

Gratulálunk a szép sikerhez!Tatai Versbarátok Köre Csokonai-előadása
2024. március 22.

A Tatai Versbarátok Köre 4. alkalommal látogatta meg iskolánkat tavaszi verscsokrával.

Az idén Csokonai verseiből hallhattak tanulóink néhány gyöngyszemet a nyugdíjas versszeretők előadásában. Köszönjük szépen a szép élményt!

Víz világnapja, Sulibici sorsolás
2024. március 22.

Iskolánk kékbe öltözött tanulói két vízcseppet formáltak a Víz világnapja alkalmából az udvaron.

A SULIBICI nyertesek ezúttal pólót, pénztárcát kaptak.Szépírási verseny 1.o.
2024. március 20.

Lány kézi diákolimpia IV. korcsoportos lányok (7-8. osztály) megyei döntő
2024. március 19.

A második helyezéssel Országos Elődöntő selejtezőt játszhatunk! Köszönjük a szurkolást, kellett a lelátóról a segítség!Elektronikai hulladékgyűjtés
2024. március 11-18.Március 15. Nemzeti ünnep, munkaszüneti nap


8. osztály tanulmányi kirándulás "Bűvösvölgybe"
2024. március 14.

2024. március 14-én ellátogattunk a budapesti Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központba, ahol fantasztikus élményekben volt részünk.
Három 60 perces foglalkozáson vettünk részt, ahol számos érdekes média-kapcsolatos tevékenységet próbálhattunk ki, beleértve a híradózást, filmkészítést, rádiózást, reklámkészítést és újságszerkesztést.
A program befejezéseként a média veszélyeire és árnyoldalára is felhívták figyelmünket.
Az órák elején részletes ismertetőt, majd kérdéseket kaptunk a témákról, aztán egy oktató videót néztünk meg.
Végül pedig lehetőségünk nyílt kreativitásunk kibontakoztatására és az egyes médiaformátumok kipróbálására. A legnagyobb élményt az jelentette számunkra, hogy minden tevékenységet kamerák rögzítettek, így utólag visszanézhettük magunkat különböző szerepekben.
Az esemény során rengeteget nevettünk, közelebb kerültünk egymáshoz, és számos ismerettel és emlékkel gazdagodtunk.

DSD írásbeli 8.o., Felsőgallai németverseny
2024. március 13.

Komitatswettbewerb in deutscher Sprache für die Klassen 5-6. in Obergalla
Gratulálunk diákjainknak, akik a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskolában megrendezett megyei német nyelvi versenyen sikeresen szerepeltek!
5. osztály: 1. Mózer Ákos, Uttó Péter
3. Hosszú Jana, Palatin Dóra
6. osztály: 1. Fulajtár-Bachmann Léna, Klinger Albert
2. De Santa-Maria Írisz, Riffer Emma

Március 15-i ünnepség
2024. március 13.

Iskolánk felsős diákjai minden évfolyamból képviselték magukat a március 15-i ünnepségen.
Az ötödikesek Kossuth-nótákat szavaltak Greilinger Judit néni vezetésével, Bakosné Kati néni pedig az ünnepi műsort állította össze a 6. és 8. osztályos diákokkal.
A hetedikesek a Nemzeti dalt szavalták. Így emlékeztünk az idén a '48-as hősökre.Simonyi helyesírási verseny iskolai forduló 7-8.o.
2024. március 12.

Simonyi helyesírási verseny iskolai forduló 5-6.o.
2024. március 11.

Digitális mérések 7. o.
2024. március 8-12.

Pénz 7
2024. március 4-8.

Dzsungel könyve színház Budapesten
2024. március 7.

Népdaléneklési verseny
2024. március 5.

Élő biológiaóra 7. osztály
2024. március 5.

A hetedikesek Marcell bácsival a Fekete-kő felé kirándultak biológiaórán.
Feladatuk volt a tavaszi természet megfigyelése, növények beazonosítása, gyűjtése.
A túrán egy kis gyík is hozzájuk csatlakozott :)Fiú foci diákolimpia Tatabánya, Jubileum Park (IV. korcs.)
2024. március 1.

Kézilabda diákolimpia (lány) a Sportcsarnokban
2024. február 27.

Megemlékezés a diktatúrák áldozatairól
2024. február 26.

Német nyelvi szavalóverseny
2024. február 26.20 alsós és néhány felsős diák mérhette össze versmondó tehetségét az idei versmondó házi versenyen.
A legjobbak továbbjuthatnak a süttői megyei döntőbe.

Lány kézi sikerek
2024. február 24.Az U 15- ös lányok elkezdték a felsőházi rájátszást.
2 fantasztikus győzelemmel kezdtük a tavaszt az Emericus (Budapest), és Szigetszentmiklós ellen!
Hajrá Tarján!A győztesek mosolya, gratulálunk!

Alsós olvasásverseny
2024. február 22.

Fiú Kézilabda Körzeti Diákolimpia (fiú)
2024. február 21. 8.30

2024. február 21-én rendeztük meg a Körzeti Fiú Kézilabda Diákolimpia 2. fordulóját Tarjánban. Az őszi és tavaszi forduló összesített eredménye:

III. korcsoport

1: hely Tarján

2. hely Kodály

3. hely Herman

IV. korcsoport

1: hely Kodály

2. hely Tarján

3. hely Herman

Az első helyezett csapatok továbbjutottak a megyei döntőbe, amelynek időpontját és helyszínét még nem tudni.

Eredmény: a kicsik döntetlennel továbbjutók (!), a nagyok a Kodállyal szemben alulmaradtak, de ügyesek voltak!

GRATULÁLUNK! Hajrá Tarján!

Lány foci diákolimpia Tatabánya, Jubileum Park (III-IV. korcs.)
2024. február 20.

A tarjáni kézilabdás lányok, 2 csapattal is elindultak a labdarúgás Diákolimpián.

A körzeti versenyen a 7. évfolyamos csapatunk ezüstérmes, a 8. évfolyamos csapatunk bronzérmes lett. Egyetlen gólon múlt az aranyérem és a továbbjutás.

A lányok lefocizták a tatabányai akadémista lányokat, itt is nagyszerűen küzdöttek!

Hajrá Tarján!

Lelvéltári ismeretterjesztő óra az 5. k-ban
2024. február 15.Foci diákolimpia IV. korcsoport Tatabánya
2024. február 15.

1 győzelem, 2 vereség, de még tavasszal lesz egy forduló, ahol lehet javítani.Pályaválasztási szakmaismertető 6.o.
2024. február 15.

SzakMa és régen - Interaktiv pályaválasztási orientációs foglalkozás hatodikosainknak5. osztály Történelmi kiállítás (Ókori görögök) megtekintése az Etele Plázában, Dunántúli esélyteremtő matematikaverseny
2024. február 13.2024. február 13-án 7. és 8. évfolyamból 14 diák tette próbára matematikai és logikai képességét a Dunántúli esélyteremtő matematikaverseny iskolai fordulóján.

DSD próbavizsga
2024. február 13.

Országos Német Népismereti Verseny házi forduló 7-8. o.
2024. február 12.

Tanfelügyeleti ellenőrzés
2024. február 8.

OATV Német nyelv és irodalom kommunkációs verseny
2024. február 5.

Felsős farsangi disco
2024. február 2.

2024. február 2-án tartottuk a felső tagozatosok farsangi diszkóját a 8. évfolyamosok rendezésében. Idén szakítottunk a hagyományokkal, a buli az iskola B épületbe költözött.

A beöltözők 2 témából választhattak: Disney hősök és Mamma mia. Ötletes, aranyos jelmezeket láthattunk, rengeteg tombola nyereménnyel gazdogodtunk, a buli pedig fergetegesre sikerült.

Alsós farsang, Országos német nyelvi OATV házi fordulója 7-8. osztály
2024. február 1. 15-17.30 Kultúrház

Ötletesebbnél ötletesebb jelmezek jellemezték az idei farsangi délutánt is, szülők-gyerekek kreativitását dicsérve. A jó hangulatról a népszerű zenék mellett a tombolasorsolás öröme gondoskodott.

Alsós farsangunk csoportos győztesei, a 2.a busói és a 2.b cirkusza:

Álarckészítő verseny
Határidő: 2024. január 31.3.b korcsolyázás
2024. január 31.

Szülői értekezlet
2024. január 29. 16.30

Félévi értesítő kiadása
2024. január 26.

A testnevelő munkaközösség sportruházatban
2024. január 25.

Magyar kultúra napja
2024. január 22.

Az iskolában ünnepi műsorral emlékeztünk meg a Himnusz születésnapjáról. A felsős osztályok a Himnusszal kapcsolatos kvízkérdéseket kaptak, megzenésített verseket hallgathattak, szünetekben a magyar kultúra abc-jével ismerkedhettek a kivetítőn.Zenés olvasósarok az Egyesületek HázábanVarró Dániel estje az Egyesületek Házában

1. félév vége
2024. január 19.

Megemlékezés a magyarországi németek kitelepítésének emléknapjáról
2024. január 19.

"Bölcsőben ringattak, batyuban kidobtak"

Iskolánk 7.osztályos tanulói rádiós műsor keretében emlékeztek meg a magyarországi németek kitelepítésének évfordulójáról.Ásványkiállítás
2024. január 9-10.

Ausztriai sítábor
2024. január 3-8.

"Jede Leistung fängt mit der Entscheidung an, es zu versuchen."
Salzburg tartomány Großeck - Speiereck síterületén január elején 45 tarjáni gyermek vehetett részt a sítáborban.Ausztriai sítábor információk 2024. január 3-8.

Újévi koncert az Erkel Ferenc zeneiskolás tanulóink közreműködésével
2024. január 1, 2.

Január 1-én és 2-án a Vértes Agorájában került megrendezésre az 50 éves Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara szervezésében az Újévi koncert, vezényelt: Szabó Ferenc és Szicsó István, iskolánk zenetanára.
Iskolánk ifjúsági zenekarából idén ismét sokan kerülhettek be a "nagyok" közé.
Név szerint: De Santa-Maria Írisz, Molnár Zsófia, Király Zoé, Senkár Gergő, Ferge Barnabás, Senkár Laura.
Gratulálunk Nekik a szorgalmas munkához, és a kiváló koncerthez, amihez Ők is becsülettel hozzátettek!
Az est fényét Szabóné Lakatos Judit, iskolánk zenetanára vezetésével a gyermekkórus is emelte.


Téli szünet
2023. december 22 - 2024. január 7.
Nemzetiségi karácsony - iskolai karácsonyi műsor
2023. december 21. Kultúrház

A Kultúrházban az iskolai karácsony keretében meghallgathattuk a nyolcadikosok köszöntőjét, az elsősök, az iskola és a tanárok kórusát, Lányi Bogi szólóéneklését, Papp Dóra meséjét, Albert Petra szavalatát a karácsonyról, valamint a hatodikosok Christkindl műsorát.Az alsósok egy szép műsorral, majd közös táncos dalocskával ünnepelték meg a madarak karácsonyát, majd osztályonként felakasztották az udvar fáira a téli madáreleséget.A 2022/2023. tanévi diákolimpia legaktívabb vármegyei iskolája-díj
2023. december 20.

A Magyar Diáksport Szövetség valamennyi vármegyében, valamint Budapesten díjazási rendszert vezetett be, amelyben a helyi, vármegyei testnevelők és iskolák díjazására nyílik lehetőség.
E program keretében díjazásra kerül többek között: A 2022/2023. tanévi diákolimpia legaktívabb vármegyei iskolája-díj kiosztására, melyet iskolánk is megkapott.
Büszkék vagyunk rá, hogy a fenti kategóriában a legjobbak közé tartozunk.

Cirkuszi artista program/3.
2023. december 18.

A mai napon a buzogány és 3 labdás gyakorláson kívül a tányérforgatást és a kötélen járást is gyakorolhatták tanulóink.
Köszönjük szépen Túróczi Leventének, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.-nek és a Nemzeti Művelődési Intézetnek ezt a remek programsorozatot!
Nemzetiségi karácsony
2023. december 17.

NKUL-KP-1-2023/1-000135-VAL-ESL002 projekt segítségével

A Betlehemi békeláng megérkezett Héregre
2023. december 15.

Klinger Tamás polgármester úr elhozta a Betlehemi békelángot héregi templomba, hogy arról gyújtsa meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját.
Iskolánk igazgatója, Palatin Anna is részt vett az ünnepségen.Az elsősök látogatása a Fővárosi Nagycirkuszba
2023. december 14.

December 14-én az első évfolyam tanulói a Fővárosi Nagycirkuszban jártak, ahol megtekintették a téli Csodaláda című műsort.
Az előadásban számos bravúros mutatványt és lenyűgöző trükköt csodálhattak meg a gyerekek.

Rendőrségi óra 7.o.
2023. december 14.

Christkindl- találkozó Várgesztesen
2023. december 11.

Gelobt sei Jesus Christus! Schön guten Abend geb euch Gott!
Unsere Sechstklässler am Chriskindltreffen in Geschtitz
Iskolánk 6. osztályos tanulói Várgesztesen jártak, ahol a Christkindl- találkozón vettek részt.
Köszönet az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, hogy segítette őket az utazásban!TANULJ CIRKUSZT/2!
2023. december 11.

A második "artistaképző" cirkuszi foglalkozáson a felsős diákok tovább ügyesedtek:
a kétlabdás dobáláson túl kicsit kipróbálhatták a kendő, karika és buzogánydobálást is.
Láthatóan mindenki nagyon élvezte a programot, amit az is mutatott, hogy még a pihenő szünetben is legtöbben gyakoroltak!Téli szünet előtti szezon-értékelés kézilabdában
2023. december 10.

Az U 12- es csapat veretlenül zárta a szezont, magabiztos játékkal!
Az U 14- es csapat mérlege is rendkívül jó, 2 meccs híján minden mérkőzésüket megnyertek az igen erős mezőnyben.
Az U 15- ös csapat is csak az 1-2. helyezett csapatoktól kapott ki, így 3. helyen zárt a csoportjában. A tavaszi szezont a felsőházi rájátszásban folytatjuk, igen erős ellenfelek ellen.
Pest megyei csapatokkal is összecsapunk, színvonalas, kemény mérkőzésekre számítunk!
Varga Mira 89 góllal a csoport gólkirálynője, Sümegi Eszter 13., Sárközi Klaudia 16., Gröschl Kata 19.
Folytatjuk a megkezdett munkát! Hajrá Tarján!Úszás megyei diákolimpia
2023. december 9.

Schalkhammer Alex, iskolánk 5.b osztályos tanulója a megyei diákolimpián 50 m mellúszásban 3. helyezést ért el, 50 m hátúszásban 4. lett.
Gratulálunk a szép teljesítményhez!


Tanítás nélküli munkanap: Tantestületi értekezlet
2023. december 8.

Mikulás kupa, Mikulás disco
2023. december 7.

Eredmények:

Tűzharc 1-2.o.:
1. 2.b, 2. 2.a, 3. 1.b, 4. 1.a
3-4.o.:
1. 3.b, 2. 4.a, 4.b,3.a
Kézi 5-6.o.:
1. 5.a, /6.o. fiú, 2. 5.b, 3. 6.o. lány
Kézi 7-8.o.:
1. 7.fiú, 2. 8.b, 3.8.a, 4. 7. lány
Foci 5-6.:
1. 5.a, 2. 6.o. lány, 3. 5.b, 4. 6.o. fiú
Foci 7-8.:
1. Mindenkinek ugyanannyi pont (Csapatok: 7.o./1., 7.o/2. 8.a, 8.b)MIKULÁS
2023. december 6.TANULJ CIRKUSZT!
2023. december 4.

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. szervezésében Cirkuszi készségfejlesztés kulturális és oktatási intézményekben címmel a felső tagozatosok akrobata képzésben vehetnek részt 3 alkalommal.

Az utazó készségfejlesztő cirkuszpedagógiai műhely lehetőséget nyújt általános és középiskolások számára, hogy megismerjék és kipróbálják a cirkuszi alaptechnikákat és mozgásformákat (pl. zsonglőrözés, egyensúlyozás, gúlaállás stb.), amelyek nagymértékben erősítik a kognitív képességeiket, koncentrációjukat és mozgáskoordinációjukat.
1. alkalommal a gyerekek megismerkedtek a készségfejlesztővel és az artistaművészeti kellékekkel (eszközbemutató, a zsonglőrözés alapjai, a fejlesztés kezdete, egy és két labdás zsonglőrmutatványok).

Lány kézilabda diákolimpia, Szavalóverseny Tatabányán alsó tagozatosoknak, Játékos nyelvi csapatverseny a felső tagozatosoknak
2023. november 28.

Tatabányán, az alsó tagozatos szavalóversenyen szép eredmény született:
15 szereplőből egy 2. és egy 3. helyezés a miénk.
Gratulálunk a versenyzőknek!


A felső tagozatosoknak szerveztük a magyar nyelv napja alkalmából játékos csapatversenyünket, melyen a csapatok játékos nyelvi feladványokkal, közmondások, szólások kitalálásával mérhették össze tudásukat.4 elem meg én verseny
2023. november 27.

Tatabányán a Vértes Agorájában, a Tatabányai Klímakör által szervezett 4 elem meg én című vetélkedőn iskolánk nyolcadikos csapata a 47-ből 1. helyezést ért el!
A győztes csapatunk tagjai: Hegyi Tünde, Diczkó Jázmin, Ferenczi Andor. (Csapatnév: Gyros pitában)
Felkészítő tanár: Marxné Benyőcs Viktória.
Gratulálunk ehhez a szép sikerhez!

Cikk a 24 órában:

Úszásoktatás az 5ny és a 3.a osztályoknak
2023. november 13-23.

Lány futball diákolimpia
2023. november 21.

8. o. LEP program: Fővárosi nagycirkusz
2023. november 22.

Tűzharc bajnokság
2023. november 22.

A Tűzharc kupán most nem sikerült a végjáték, de remekül helytálltak a gyerekek.
Több fiatalabb játékossal mentünk, talán majd jövőre jobban sikerül!
Nem voltunk az első 4-ben, de jót játszottunk, ettünk-ittunk!

Laptopok érkezése (7.o.)
2023. november 20.

A hetedikesek a RRF-1.2.1 projektben alapján modern laptopokat kaptak az iskolai és otthoni tanulásukhoz.
A következő etapban az 5. és 6. osztályosok számára nyílik meg várhatóan tavasszal a lehetőség, hogy saját használatú laptoppal készüljenek az óráikra.

Református hittan verseny
2023. november 18."Isten iránti hálával tudatjuk, hogy Tarjánból és Héregről 10 csapattal, összesen 32 gyermekkel vettünk részt a Tatai Református Egyházmegye hittanversenyén. Az arany és ezüst minősítések mellett, első osztályos diákjaink hozták el az I. korcsoport vándor kupáját! Hálás szívvel köszönjük a szülők támogatását és a gyerekek áldozatos munkáját!" (Papp Szimonetta)


Mézes reggeli
2023. november 17.

Mosonyi József ismét meglátogatta iskolánkat, hogy a méhek hasznáról meséljen a gyerekeknek.
Előadása után a gyerekek kóstolót kaptak a finom mézekből.


Fiú kézilabda diákolimpia
2023. november 15.

A III. korcsoportos (5-6. o.), és a IV. korcsoportos fiúk (7-8.o.) diákolimpiai mérkőzések: ellenfeleik a tatabányai Kodály Zoltán és a Herman Ottó iskola. Hajrá Tarján!

Fiú Kézilabda Körzeti Diákolimpia
2023. november 15-én rendeztük meg a Körzeti Fiú Kézilabda Diákolimpiát
Tarjánban. Résztvevő csapatok: Herman Ottó Általános Iskola, Kodály Zoltán
Általános Iskola, Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola.
Tarjáni Iskola eredményei:
III. korcsoport
Tarján - Kodály 25-20
Tarján - Herman 37-9
IV. korcsoport
Tarján - Kodály 19-45
Tarján - Herman 44-10
A III. korcsoportban mindkét ellenfelünket legyőztük, ha tavasszal is ilyen sikeresen szerepelünk, akkor továbbjutunk a megyei döntőbe. A Kodály iskolával szoros és izgalmas mérkőzésen tudtunk győzelmet aratni, ismét nagy öröm volt ilyen sok iskolatárs előtt szerepelni.
A IV. korcsoportban vereséget szenvedtünk a nálunk képzettebb és idősebb Kodály iskolásoktól, de utána a Herman iskolát könnyedén legyőztük.
Tavasszal várható a mérkőzések visszavágója, ami eldönti kik jutnak a megyei döntőbe.Magyar nyelv napja, Alsós szavalóverseny, Sulibici októberi sorsolás
2023. november 13.A magyar nyelv napján kuckózás a könyvek birodalmában a könyvtárban:6. o. makkszedés
2023. november 8.Őszi szünet
2023. október 30 - november 5.Wanderschlüssel - Vándorkulcs ünnepség és projekt
2023. október 27.

Fogadó óra, pályaválasztási szülői értekezlet
2023. október 25.

Pályaválasztási szülői értekezlet 8.o.

Nemzeti ünnep - munkaszüneti nap
2023. október 23.

Iskolai megemlékezés az 1956-os forradalomról
2023. október 20.Mezei futóverseny Kecskéd
2023. október 18.
A mezei futóverseny megyei döntőjén ügyeskedtek a tarjáni gyerekek

Legjobb eredményeink:
II. korcsoport: Torma Bálint 4. helyezés (bejutott az országos döntőbe)
III. korcsoport: Piff Adél 15. helyezés
IV. korcsoport: Sümegi Eszter 11. helyezés

Sulibici sorsolás szeptember
2023. október 11.

4 ajándékot sorsolunk ki (lámpa, kobak, Decathlon utalvány, biciklis csomag) a szeptemberben legtöbbet biciklivel, gyalog vagy busszal érkezők között.Utazó planetárium 7. osztály (Agora)
2023. október 10.

Az utazás a bolygók csodálatos világába című, 360 fokos, körpanorámás digitális vetítés segítségével megismerkedhettek a hetedikesek a bolygók, kisbolygók, meteorok világával.

Unser Rosenkranz/A mi rózsafüzérünk projektbemutató kiállítás a Német Nemzetiségi Múzeumban
2023.10.07.

2023 iskolakezdésére a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola országos pályázatot hirdetett meg "A mi rózsafüzérünk" címmel.


A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott NKUL-KP-1-2023/1-000389 számú pályázat támogatásával valósult meg.

A pályázatra iskolás diákok alkotásait várták, amely a rózsafüzér motívumán keresztül saját településük, közösségük szellemi-, kulturális-, esetleg tárgyi örökségét mutatja be.
Az ötlet megálmodója Bachmann Ágnes a tarjáni iskola pedagógusa, aki egyben a projekt vezetője is volt. Munkájában segítéségre volt Schwarzingerné Fuchs Mónika a német munkaközösség vezetője.
A projekt megálmodása időpontjában egy dolog biztos volt- a kész művek bemutatásának első helyszíne a Német Nemzetiségi Múzeum lesz.
A pályázat és a kiállítás a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat és a tatai Német Nemzetiségi Múzeum évek óta tartó együttműködésének köszönhető, amelynek keretében számos projekt látott már napvilágot.
Közösségi múzeumként működő intézményünk kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi közösségek minél teljesebb bevonását a közgyűjtemény mindennapjaiba.

Megemlékezés az Aradi vértanúkról, Akadályverseny
2023. október 6.

Az ötödikesek műsorukban Greilinger Judit tanárnő vezetésével felidézték a 13 aradi vértanú mártíromságát.A nyolcadikosok szervezésében a falu állomáshelyein különböző játékos, ügyességi és az aradi vértanúkhoz kapcsolódó feladatokat oldottak meg az osztályok. Mindenki készített menetlevelet. Csodálatos, őszi verőfényben sétálhattuk körbe a község legszebb helyeit. A gyerek lelkesen oldották meg a vicces, játékos feladatokat, kellemes élményekkel búcsúztunk a héttől.4. o. Bicikli túra
2023. október 5.

Egyéni pályaválasztási tanácsadás 8.o.
2023. október 2-3-4.

Cserteg István könyvbemutatója a Könyvtári hét alkalmából
2023. október 3.

Legendás könyvek, filmek Komárom-Esztergom vármegyében

Cserteg István 10 éves, Komárom-Esztergom megye filmes emlékeit feltáró kutatómunkája jelent meg könyvében.
A könyve alapján tartott előadásából számos érdekes filmtörténeti eseménnyel és a könyv egy-egy példányával is gazdagodhattak a könyvtári hét alkalmából a programon részt vevők.

Lázár Ervin Program 5.o.: Múzeumpedagógiai foglalkozás (Tata)
2023. október 2.PERON Zenekar rendhagyó énekórája a Kultúrházban, Lázár Ervin Program 7.o.: Kávészünet zenekar (Agora), Juhászné Edit néni búcsúztatója
2023. szeptember 29.

A PERON MUSIC Tehetségközpont koncertjével közel hozta a rock-popzenét a gyerekekhez, bemutatták, majd a gyerekek a hangszersimogatón kipróbálhatták a hangszereket.

A nyugdíjba vonuló Juhász Péterné, Edit néni utolsó munkanapján a gyerekek, kollégák kedves műsorral, virágokkal fejezték ki köszönetüket sok éves munkájáért.

Digitális próbamérés 6.o. történelem
2023. szeptember 28.

Diáksport napja
2023. szeptember 28.

A Diáksport napja alkalmából a testnevelő tanárok reggeli tornával, futással megmozgatták a tanulókat.

Pályaválasztási mérés 8.o.
2023. szeptember 27.

Lázár Ervin Program 4.o.: Ghymes zenekar (Agora)
2023. szeptember 27.

Digitális próbamérés 6.o.
2023. szeptember 26.

Lázár Ervin Program: 3.o.
2023. szeptember 25.A harmadikosok egy pályázat, a Lázár Ervin Program (LEP) keretében a Jászai Mari Színházba látogattak, ahol az Ágacska c. színdarabot tekintették meg.Nemzetiségi műsor Tatán a néptáncosaink szereplésével
2023. szeptember 21.

Nagy táncosaink a Tatai Német Nemzetiségi Múzeumban jártak, a 4. német nemzetiségi sördélutánon, ahonnan az M1 élőben közvetített!

M1 közvetítés a rendezvényről


Úszás 3.b, 5.k
2023. szeptember 11-21.

Úszásoktatás

3. és 5. osztályos tanulók 9 napig úszásoktatásban részesültek. Naponta 90 percet töltöttek vízben, többségében oktatással telt az idő, de azért játékra is jutott idő.
Két csoportban tanítottuk a gyerekeket, a jobb úszótudással rendelkezők a mélyvízben gyakoroltak az egyik testnevelőtanár segítségével, addig a kevésbé jó úszók a kis medencében tanultak Márti nénitől. Ez kevés idő ahhoz, hogy valaki teljesen megtanuljon úszni, de mindenki csiszolta, javította technikáját. A kezdők közül több tanulónál jelentős technikai előrelépést láttunk, valamint a vízbiztonságuk is nagy mértékben javult.
Hasznos két hét volt mindenkinek, ezenkívül jól is érezték magukat.Tökfesztivál
2023. szeptember 21. 14.00Lázár Ervin Program 2.o.: A csillagszemű juhász (Tata)
2023. szeptember 20.

Sulibici program: reggeli érkezés, pecsételés
2023. szeptember

Szüreti felvonulás
2023. szeptember 16.Papp-Szabó Szimonetta, református hitoktatónk ünnepélyes beiktatása Tarjánban
2023. szeptember 15.

Papp-Szabó Szimonettát hároméves beosztott szolgálata után a gyülekezet lelkipásztorává választotta.
Ünnepélyes beiktatására és a megújult épületekért tartottak hálaadó istentiszteletet szeptember 15-én.
Isten Igéjét Steinbach József püspök hirdette: "Békesség Istennel, magammal és másokkal; ez a Lélek egységében megélt békesség ajándéka".
A rendezvényen iskolánk igazgatója, Palatin Anna is köszöntötte a lelkésznőt beiktatása alkalmából.

Elektronikai hulladékgyűjtés
2023. szeptember 14.

Lázár Ervin Program 6.o.: Barangolás a komolyzene birodalmában (Tata)
2023. szeptember 12.A Győri Filharmonikus Zenekar Fúvósötöse a Lázár Ervin Program keretében Tatára látogatott koncertsorozatával.
Prokofjev Péter és a farkas c. műve csendült fel hatodikosaink örömére is.

Tanévnyitó szentmise
2023. szeptember

A tanévnyitó szentmisén a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola pedagógusai két énekkel kérték a Szentlélek áldását munkájukra.
Tanári kórus szereplése


Szülői értekezlet
2023. szeptember 4.

Évnyitó, 1. tanítási nap, tankönyvosztás
2023. szeptember 1.

Szeptember elsején ünneplőbe öltözött diákok, szülők, nagyszülők serege lepte el az iskolát a 2023/24-es tanév ünnepélyes megnyitójára.
Az óvónénik kezét elengedő kis elsősök kedves műsora után Palatin Anna igazgató asszony külön szeretettel köszöntötte az iskola új diákjait, tanárait. Kiemelte, hogy jelenlegi helyzetben nagyon szerencsés helyzetben van az iskola, hogy jól képzett, szakos, teljes tanári gárdával indulhat az új tanév. Beszédében kitért a nyár folyamán elvégzett munkálatokra, többek között a műfüves pálya elkészültére.
A fenntartó Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fülöp István is beszélt a nyári fejlesztésekről, megemlítve a mosdó és a fűtés korszerűsítését is.
A kis elsősök alig várták, hogy kibonthassák az ajándékokat, amit e nagy nap emlékére kaptak az iskolától.
Mindenkinek élményekben és tudásban gazdag, sikeres tanévet kívánunk!

2022/2023
Programok

Zánkai Erzsébet-tábor 5., 6. osztály
2023. augusztus 13-18.

Napközis Erzsébet-tábor II. turnus
2023. július 3-7.25 tanuló jelenkezett a második turnusra.

Program:

1. nap: Önismereti játékok, közösségépítés, csapatjátékok

2. nap: Sorversenyek, agyagozás

3. nap: Turul-emlékmű, Bányászati Múzeum - Skanzen, Gyémánt fürdő

4. nap: Élménybeszámoló, sportfoglalkozások, csapatjáték, bányászlámpás készítése

5. nap: Reggeli torna, ügyességi csapatjátékok, dinnyézés, bemutató készítése a tábori alkotásokból, filmnézés, homokozós, építő játékok, fagyizás

Ausztriai tábor
2023. június 25 - 30.

Ausztriai tábor élménybeszámoló Gosau - Bad Ischl - Salzburg

Június 25-30-ig 43 gyermek táborozott Ausztriában a festői Salzkammergut területén. A diákok a nyelvtanulás mellett számos programon vehettek részt.

1. nap: 9 órakor útnak indultunk Ausztriába. Útközben megálltunk Eisenstadt (Kismarton) városában, ahol sétát tettünk az Esterházy-kastély parkjában és sok érdekességet tudhattunk meg Joseph Haydn és az Esterházy család Kismartonhoz fűződő kapcsolatáról. Este 6 óra körül érkeztünk meg a szállásunkra Gosauba, a Dachstein gleccser lábánál elterülő faluba.

2. nap: Hallstatt

Június 26-án a világörökség részét képező meseszép Hallstatt-ba kirándultunk. Felvonóval felmentünk a hegytetőre, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárult elénk. Ezután elsétáltunk a városka belvárosába, megcsodáltuk a tó és hegy közé szorított különleges épületeket.

3. nap: Salzburg

Ellátogattunk a salzburgi Markus Sittikus hercegérsek által építtetett Hellbrunni kastélyba, ahol vízi játékok - titokzatos barlangok, víz mozgatta figurák és rejtett fúvókákból előtörő vízsugarak - kápráztattak el bennünket. A "SchauLust" (látványÖröm) állandó kiállításon Hellbrunn történetével ismerkedtünk meg. Ezután Salzburg belvárosában ellátogattunk Mozart szülőházához és megtekintettük a salzburgi dómot. Este fergeteges karaoke-parti zárta a napot.

4. nap: Túra a Gosausee körül

Körbesétáltuk a vidék legszebb tavaként emlegetett Vorderer Gosausee-t. Igazi kiránduló, túrázó, és hegymászó paradicsom. A gyönyörű táj, a kristálytiszta víz, a tavat körülölelő hegyek látványa lenyűgözött bennünket.

5. nap: Bad Ischl

Ellátogatunk a Kaiservilla-ba, Ferenc József és Sissi egykori nyári rezidenciájába, majd ezt követően a fürdővároska strandján lubickolhattak a gyerekek.

6. nap: Grundlsee - 3-Seen-Tour

Sétahajóval átszeltük a Grundlsee-t, majd rövid túrát követően bárkával hajóztunk a vízesésekkel szegélyezett Toplitzsee-n. Végül a Kammersee romantikus, érintetlen környezetét csodáltuk meg.

Beszámoló az ausztriai táborrólNapközis Erzsébet-tábor I. turnus
2023. június 26 - 30.3 alsós csoportban 60 tanuló jelenkezett az első turnusra.
Program:
1. nap: Önismereti játékok, közösségépítés, csapatjátékok

2. nap: Turul-emlékmű, Agora Múzeum, Gyémánt fürdő

3. nap: Sorversenyek, agyagozás

4. nap: Ismerd meg a községünket - túra, rendőrségi bemutató, kreatív foglalkozás, aszfaltrajzok készítése5. nap: Reggeli torna, ügyességi csapatjátékok, dinnyézés, bemutató készítése a tábori alkotásokból, filmnézés, társasjátékok, közös éneklés, fagyizásTanévzáró ünnepség
2023. június 22.

A környezetvédelmi verseny jutalma: ingyenes belépő a Fényes tanösvényre
2023. június 21.

Papp László református lelkész ünnepélyes beiktatása Héregen
2023. június 16.

Héregen beiktatták az új református lelkészt a hálaadó ünnepi istentiszteleten.
A beiktatáson kívül ünnepélyesen felavatásra került a gyönyörűen felújított templom tornya és a teljes megújult homlokzati rész a párkányokkal együtt.
Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét.
Az ünnepi alkalomból iskolánk igazgatója, Palatin Anna is köszöntötte a református hitoktatónkat.Utolsó tanítási nap, Ballagás
2023. június 16.

A nyolcadikosok ballagását az iskolánk hagyományainak megfelelően a hetedikesek szervezték, mintegy átvéve tőlük a stafétabotot, jelképesen a zászló átadásával. A csengettyűkkel színesített búcsúműsoruk után a nyolcadikosok képviselői köszöntek el diáktársaiktól, tanáraiktól, az iskolai dolgozóitól és felidézték a közösen átélt szép, sokszor vicces emlékeiket Zentai Vanda és Árendás Bence osztályfőnökökkel. Műsorukban a közös éneklés sem maradhatott el, majd magasbaszálló álmaikat szappanbuborékok kifújása jelképezte.
A szüleiknek egy szál rózsával köszönték meg azt a gondoskodást, ami lehetővé tette, hogy most mindannyian sikerrel és büszkén ballaghassanak.
Az iskola igazgatója, Palatin Anna szeretetteljes szavakkal búcsúzott tőlük, kifejezve büszkeségét a tanulók sokrétű, gazdag sikereiért a tanulmányok, sport, zene területein. Néhány tanulót könyvvel is jutalmaztak kiemelkedő tanulmányi, sport, zenei vagy közösségi tevékenységükért, többek között Mátyus Lilient a 8 évig kitűnő tanulmányi eredményéért.
A község polgármestere, Klinger Tamás oklevéllel gratulált a nyolcadikosoknak, sok sikert kívánva további útjukhoz.
Végül a szülők, rokonok is átadhatták virágjaikat a ballagóknak.

Fordított nap, bankett
2023. június 15.

A fordított napon a nyolcadikosok fergeteges kulturális és sportprogrammal szórakoztatták az iskola tanulóit, tanárait.
Mátyus Lili igazgatóként, Apró Bence helyettesként átvette a hatalmat, majd a bolondballagás után felidézték a 8 év vicces, szép emlékeit. A napot az emlékezetes tanár-diák kosármeccs zárta 17/5-ös eredménnyel a tanárok javára.

Délután a nyolcadikosok a bankett keretében köszöntek el egymástól és a pedagógusaiktól.

Köszönjük a szerenádot!

DÖK nap
2023. június 14.

A Diákönkormányzat Napján megtapsoltuk az ebben a tanévben országos és területi versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulóinkat. Ezen felül minden tanuló kapott egy kedves tarjáni támogatónktól, Kirschner Zoltántól, egy finom Bocco 'd Oro fagyit.

Köszönjük szépen!

Ezután a diákok gyakorolhatták a jogaikat: a nyolcadikosok kampányoltak, a tanulók meghallgatták Mátyus Lili (8.b) és Apró Bence (8.a) beszédét, majd szavaztak, hogy ki legyen másnapra a király!Az Egyesületek Házában az országos versenyeken, ill. az egész év folyamán kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákjat tüntette ki önkormányzatunk. Büszkén gratulálunk a gyerekeknek és az őket felkészítő tanároknak!A leendő elsősök szüleinek értekezlete
2023. június 13. 17 óraEgészségnap
2023. június 13.

Tartós könyvek visszavétele
2023. június 9. és 12.Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny eredményhirdetése Budapesten
2023. június 9.

Online verseny: Uttó Péter 3. hely (felkészítő: Árendásné Huj Katalin)
OATV német népismeret verseny: Gröschl Antal 2. hely (felkészítő: Schwarzingerné Fuchs Mónika)Megemlékezés a Nemzeti összetartozás napjáról
2023. június 6.

Ezen a napon emlékeztünk meg a trianoni békediktátum aláírása alkalmából a Nemzeti összetartozás napjáról videós anyagok feldolgozása segítségével.
Péntekre a művekből készítenek az osztályok egy kis tablót, képregényt vagy folytatják regényes formában egy megismert család/személy történetét.Pedagógusnap
2023. június 5.

A gyerekek nagyon szép műsorral, csokival köszönték meg a pedagógusaink egész éves munkáját. Köszönjük a szülői munkaközösségnek a szeretetteljes köszöntést!

Pedagógusnap, Kutyás nap a felső tagozatosoknak
2023. június 5.

A felsősöknek a felelős kutyatartásról tartottak előadást az állatvédők, miközben a két kutyus végig járkált a gyerekek között, nagy örömükre.
A gyerekek és az iskola felajánlásával támogattuk a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány hasznos munkáját.

Tiszta szívvel az állatokért alapítvány adományozási felhívása

Gyermeknap, családi nap
2023. június 2.

A zsetonos játékok után az osztályok szülők segítségével versenyezhettek ügyességi sorversenyben, játékos feladványok megoldásával.
Nagy derültséget okoztak a jogász nyelven megfogalmazott gyerekdalok és az osztályok karaoke bemutatói. A gyerekek lángost, gofrit kaphattak, végül az elmaradhatatlan tombolasorsolás következett sok-sok nyereménnyel.
Köszönet a szervezőknek, támogatóknak, szülőknek, nagyobb gyerekeknek ezért a vidám gyermek- és családi napért!

Miamanó Színház alsósoknak: Sárkányármány
2023. június 1.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár támogatásával a Miamanó Színház társulata szórakoztatta "gyereknapi előzetesként" az alsó tagozatosokat.
Az óriásbábok és a gyerekek segítségével, ész és erőpróbák kiállásával megmententették a királylányt a sárkánytól, így mindenki boldogan élhet ..."Nevelési értekezlet, tanítás nélküli munkanap
2023. május 30.

Staufenbergi kapcsolat 33 éves ünnepség a Kultúrházban
2023. május 22. 17.00Tatai Patara program a hatodikosoknak
2023. május 26.


Anyák napja 1.a
2023. május 25.

Digitális mérés 4.o. Matematika, szövegértés, Vigyázz, Kész, Pénz! országos döntő, Anyák napja 1.b
2023. május 24.
Vigyázz, Kész, Pénz! országos döntőjén iskolánk csapata 7. helyezést ért el.
Csapattagok: Menráth Marcell, Libor Samu, Takács Botond, Lányi Szilárd, Hajnal Roland
GRATULÁLUNK!Digitális mérés 5.o. Matematika, szövegértés, Anyák napja 3.b
2023. május 23.

A biodiverzitás napja, Anyák napja 2.a
2023. május 22.

ÓRÁK!!!
2023. május 18.

Ezek a rendes órák keresik rendetlen gazdájukat:)
Átvehetők az igh. irodában!


Kutyaterápiás foglalkozás alsósoknak, Országos német szavalóverseny döntő
2023. május 19.

A Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány munkatársai Zoé és Arthur segítségével nagy örömöt szereztek az alsó tagozatosoknak.Klinger Albert, iskolánk tanulója az Országos Német Nemzetiségi Szavalóversenyen 5. helyezést ért el.

GRATULÁLUNK!

Anyák napja 3.a
2023. május 18.

Alsó tagozatos matematikaverseny
2023. május 17.

Munkában a robotika szakkörösök
2023. május 16.Anyák napja 2.b
2023. május 15.

Sulikézifesztivál
2023. május 13.

Május 13-án Szigetszentmiklóson a Sulikézifesztiválon vettek részt a 2. osztályos fiúk.

Anyák napja 4.a
2023. május 11.

Madarak és fák napja, Pályaválasztási tanácsadás a hetedikeseknek
2023. május 10.

A Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa a hetedikeseknek a pályaválasztásukkal kapcsolatban tájékoztatót, tanácsadást tartott.Fogadó óra
2023. május 8.

Digitális mérés 6.o. (Természettudományos, nyelvi), Regionális színjátszótalálkozó
2023. május 5.

Német nemzetiségi általános iskolák északi régiójából öt iskola részvételével került megrendezésre a színjátszó találkozó, melyen hagyományos és modern interpretációval láthattunk népmese-feldolgozásokat.


Digitális mérés 6.o. (Matematika, szövegértés)
2023. május 4.

Osztálykirándulások, Határtalanul program kezdete a 7. osztályosoknak
2023. május 2.

1.a-b: Tata
2.a-b: Pápa
3.a-b: Budapest
4.a-b: Budapest Állatkert
5.o.: Győr
6. o.: Kislőd Kalandpark
7.a-b: Erdély Határtalanul Program
8.a-b: Budapest

HATÁRTALANUL - HÁROMSZÉKI KALANDOZÁSOK

2023. május 2-6. között a Határtalanul pályázat támogatásával Erdély csodálatos tájain jártunk.
A határátlépés után Nagyváraddal ismerkedtünk. Elsőként a székesegyházat látogattuk meg, ahol megtekinthető Szent László hermája. Végig sétáltunk a Kanonok soron, majd a belvárosban tettünk egy sétát. Csodálatosan felújított házak között barangolva eljutottunk a Sas palotához, a Szigligeti Színházhoz és az Emke kávéházhoz. Felsétáltunk a várhoz is. Utunkat folytatva Erdély történelmi kapujában a Király-hágó tettünk egy rövid pihenőt. Következő megállónk Kalotaszeg "fővárosa" Bánffyhunyad volt, ahol a területre oly jellemző református templomok sajátságait ismertük meg.
A nap utolsó megállója Kolozsvár volt. A belvárosi sétánk során többek között ellátogattunk Mátyás király szülőházához, megnéztük a Fő téren álló Mátyás szobrot, a Szent Mihály templomot és a régi városházát.
Este a Heltai Panzióban vacsoráztunk és tértünk nyugovóra.
Kolozsvárról elindulva az első megálló Marosvásárhely volt. A központban sétálva megtekintettük a Kultúrpalotát, a Teleki Tékát, a Bolyai Líceumot és a Bolyaiak szobrát. A szecessziós, gyönyörűen felújított épületek csodálatosak voltak, a Kultúrpalotában egy hangszeres próbába is belecsöppentünk. Autóbuszra szállva jutottunk el Szovátára, ahol a Medve-tavat sétáltuk körbe, majd utunk a Székelyföld fővárosának tartott Székelyudvarhelyre vezetett. Megnéztük a központban található Szobor parkot, a Városházát, az Orbán Balázs szobrot és a Benedek Elek tanítóképző épületét. Végül Tusnádfürdőre utaztunk, ahol meleg vacsora és remek szállás várt ránk.
A kirándulás harmadik napját Tusnádfürdőn töltöttük. Délelőtt a helyi általános iskolában jártunk. Ismerkedtünk a gyerekekkel, tapasztalatot cseréltünk a helyi kollégákkal. Sajnos az esős időjárás miatt túránk nem valósult meg. Helyette a termálfürdőben töltöttünk egy vidám, mozgalmas délutánt.
A negyedik nap Tusnádfürdő tágabb környezetével ismerkedtünk. A felfedezést a Szent Anna-tónál kezdtük, majd a Mohos-tőzegláp különleges világát jártuk be. Torján a világ legnagyobb székelykapujánál időztünk. Utunkat Kézdivásárhelyfelé folytattuk, ahol különleges udvartereken barangoltunk, megnéztünk egy magángyűjteményt és a Céhmúzeumot is meglátogattuk. A város főterén Gábor Áron szobra előtt tettük tiszteletünket.
Az utolsó napon a kora reggeli órákban búcsúztunk Tusnádfürdőtől. Sepsiszentgyörgyön keresztül érkeztünk Vajdahunyad várához. Az úton megcsodálhattuk a Fogarasi Havasok még hófödte hatalmas csúcsait. Utolsó állomásunk Aradon volt, a Szabadság-szobornál tisztelegve emlékeztünk meg az aradi vértanúkról.
Munka ünnepe
2023. május 1.

Trachttag
2023. április 28.Olvasótábor kvíz 1. forduló

2023. április 28.Jelentkezés az iskolai könyvtárban Tomasovszky Editnél és Csikivgya Viktóriánál

Fenntarthatósági Témahét
2023. április 24-28.

5.k, 6., 7., 8. osztályosok német vizsgája
2023. április 27.

5.ny német vizsga, Kész, pénz! verseny, Komplex természettudományi játékok, Országos kézi diákolimpia elődöntő Mosonmagyaróvár, Simonyi verseny megyei forduló
2023. április 26.

A tarjáni IV. korcsoportos (7-8.o.) lányok, Országos Elődöntőt játszottak Mosonmagyaróváron. Nagy csatában, kedvezőtlen feltételek mellett a II. helyet szerezték meg.
Gratulálunk nekik és Hajrá Tarján!Tatabányán a Vigyázz, Kész, Pénz! megyei fordulón országos döntőbe jutottak: Menráth Marcell, Libor Samu, Takács Botond, Lányi Szilárd, Hajnal Roland!!

A Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2. fordulójában Mohamed-Gamal Miriam 92,5 pontot ért el, ezzel a 12. helyezett lett az 53-ból! Felkészítő tanár: Greilinger JuditGRATULÁLUNK!

Fenntarthatósági Témahét
2023. április 24-28.

Siketek érzékenyítő foglalkozása (3.o.), Rendőrségi óra (7.o.), Országos nemzetiségi kommunikációs verseny Budapesten
2023. április 24.

A harmadikosokat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségétől látogatta meg 2 nagyon kedves hallássérült embertársunk, Anna néni és Ádám bácsi.
Elmesélték a gyerekeknek, hogyan válhat valaki hallássérültté, hogyan tudunk nekik segíteni és megismertették a tanulókat jelnyelv néhány érdekes elemével. A tanulók nagyon ügyesen kitalálták, mit mutatnak a jelnyelvvel, s a végén versenyeztek is velük.

Az Országos nemzetiségi kommunikációs versenyen Schwarczingerné Fuchs Mónika tanítványai kiválóan szerepeltek Budapesten:

Gröschl Antal 7. hely
Pintér Csaba 14. hely
GRATULÁLUNK!A leendő első osztályosok beíratása
2023. április 21. 8-16.00

Föld napja, szemétszedés, papírgyűjtés, elektronikai hulladékgyűjtés (az óvodával)
2023. április 21.

A Föld napján az iskolások kitakarították az iskola udavarait, környezetét, sportpályáit és az osztálytermeiket.
Ebből az alkalomból elektronikai hulladékgyűjtést és papírgyűjtést is szerveztünk.

Papírgyűjtés eredmények:

HELYEZÉS/OSZTÁLY KG/FŐ

I. 3.b 107
II. 4.a 44
III. 4.b 38
IV. 5. 37,7
V. 3.a 26,6
VI. 6. 22,4
VII. 8. 13,8
VIII. 2.b 13
IX. 2.a 8,05
X. 1.a 7,26
XI. 7. 2,39
XII. 1.b 1,04

A leendő első osztályosok beíratása, Országos OATV népismereti verseny Budaörs
2023. április 20-21.

Gröschl Antal, 7. osztályos tanulónk az Országos OATV népismereti verseny budaörsi döntőjén 2. helyezést ért el.
GRATULÁLUNK!
Atlétika eredmények
2023. április

2023.04.24. Tata Atlétika verseny megyei döntő:

Varga Mira 55 méter Megyei 1. Hely kislabda- országos döntő!
Hajnal Roland súlylökés Megyei 2.
Zsombok Laura Súlylökés- Megyei 3.

További versenyzők:

Valki Hanna, Hernádi Bonita, Sárközi Klaudia, Gröschl Kata, Kolek ZsókaPiff Adél a 250 fős mezőnyből az országos mezei futóversenyen az előkelő 27!!!! helyet szerezte meg! Egyszerűen repült!!!
GRATULÁLUNK!A Városi Atlétika versenyen a II. korcsoportban a fiú és lány csapatunk is II. helyezést ért el, ezzel továbbjutottak a megyei döntőbe.

Tarján Német Nemzetiségi Ált. Iskola Fiú csapat

Szentner Szabolcs 266 pont
Potyondi Olivér 273
Krancz Barna 294
Mózer Ákos 196
Konkolyi Zsombor 174
Uttó Péter 170

Tarjáni Német Nemzetiségi Ált. Iskola Lány csapat

Riffer Emma 270 pont
De Santa-Maria Írisz 279
Piff Adél 293
Lukács Diána Napsugár 244
Hosszú Jana 240
Zigó Zóra Felícia 156

Egyéniben:

6. helyezés Piff Adél
8. helyezett De Santa-Maria Írisz
9. helyezés Riffer Emma
2. helyezés Krancz Barna
4. helyezés Potyondi Olivér
6. helyezés Szentner Szabolcs

GRATULÁLUNK!A tarjáni kézilabdás fiúk és lányok más sportokban is megmérettetik magukat.
Fociban, floorball- ban, atlétikában is jeleskednek tanulóink.
Sok szép eredmény mellett született 2 országos siker: Piff Adél 4. osztályos tanulónk az Országos Mezei Futóverseny döntőjén vesz részt Gödöllőn, Varga Mira 8. osztályos tanulónk pedig a Tájfutó Országos Döntőn, Szegeden képviseli iskolánkat!
Gratulálunk és Hajrá Tarján!Városi 3.korcsoportos Atlétika többpróba versenyen a fiú csapat 3.helyezést ért el.
A lányok 2.helyezettek lettek,amivel tovább jutottunk a megyei döntőre.
A lányok közül egyéniben Sümegi Eszter 2., Szileszki Petra 3.lett.
Nagyon ügyesek voltak a gyerekek!

Digitális mérés 8.o. (Természettudomány, nyelvi) 7.o. oltás
2023. április 19.

Héregi, vértestolnai tanulók fogadása a 4. osztályban
2023. április 18.

Digitális mérés 8.o. Matematika, szövegértés
2023. április 18.

Ovisok fogadása az 1. osztályban, Rendőrségi óra (5. o.), Atlétika verseny Tatabánya, Öveges Program Tatán
2023. április 17.

Holocaust emléknapja, nyolcadikosok látogatása a K&H Bankban
2023. április 14.

A Holocaust, a zsidó népirtás áldozataira emlékeztünk a rádión keresztül. Szalontai Levente a történelmi eseményeket, az ide vezető folyamatokat idézte fel, Péter Andrea pedig egy 13 éves kislánynak a vészkorszakban született naplójából olvasott fel. Ezután Szénási Zsombor, Takács Botond és Hajnali Csilla szavalták a hazaszeretet egyik legszebb versét, melyet Szabó Balázs zenei tolmácsolásában is meghallgattunk (Radnóti Miklós: Nem tudhatom). A műsor keretét A Schindler listája c. film zenéje, illetve Arany János sorai adták:

Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben.


Költészet napja, K&H Bank versenyprogramja
2023. ápr. 13.

A Költészet napjára emlékeztünk megzenésített, aszfaltra írt, ill. saját készítésű versekkel, lapbookokkal.
(Oláh-Partali Eszter Az évszakok című versével a megyei versíró versenyen 1. helyezést ért el.)A K&H Bank tatai és tatabányai fiókjának vezetője tartott a nyolcadikosok részére a Vigyázz, Kész, Pénz! régiós verseny keretében felkészítést a pénzügyi életben való eligazodásukhoz.Tavaszi szünet
2023. április 5- 12.

Országos zenei siker
2023. ápr. 5.

Iskolánk tanulója, Gröschl Antal a Kiskunfélegyházán megrendezésre került országos zenei versenyen osztott első helyezést ért el!
Gratulálunk a hatalmas sikerhez!


Megyei német verseny 7-8., Dunamente Ökocentrum Program
2023. ápr. 4.

Az alsó tagozatosok a lábatlani Dunemente Ökocentrum képviselőit (Császár Attila, Rendes Niki) hallgathatták a délelőtt folyamán a Föld védelme érdekében a helyes, természetet védő energiafelhasználásról.
A Megyünk hozzátok élményórában a csapatok interaktív játékkal, "kerekasztal" beszélgetéssel foglalkoztak az ökotudatos gondolatokkal.


Iskolán szervezte meg a Megyei német versenyt, ahol 8 iskola képviselte magát. Az ünnepélyes megnyitó után a tanulók a hallott szövegértés feladataival birkóztak meg, majd csapatokban oldották meg a verseny feladatait.
A tanulókra értékes nyeremények vártak.

DSD szóbeli, Szülői értekezlet
2023. ápr. 3.

Megyei német verseny 3-4.o. Vértessomló
2023. március 31.

Eredmény: Két első, két második, egy harmadik helyezés! GRATULÁLUNK!

Digitális témahét
2023. március 27-31.


Mezei futóverseny Kecskéden
2023. március 30.


Piff Adél 4. lett, bejutott az Országosra, a csapat 3. helyezést ért el!
GRATULÁLUNK!!!

SULIZSÁK PROGRAM
2023. márc. 27-30.Nyílt órák: Felső tagozat
2023. március 30. 1-4. óra


Víz világnapja, Foci Diákolimpia, Esélyteremtő matematikaverseny Tatabányán
2023. március 28.Tatabányán, a Jubileum Parkban fociztak a III. korcsoportos fiúk, ahol 3. helyezést értek el. Egy gólon múlt, hogy bejussanak a döntőbe (mérleg: 1 győzelem, 1 vereség, 1 döntetlen).
Csapattagok: Andrássy Gyula, Eipl Zsombor, Endresz Zalán, Bakonyi Áron, Gröschl Benedek, Rieth Regő, Sasvári Gergő, Schaller Máté, Uttó Bálint.
GRATULÁLUNK!

Nyílt órák: 1.a, 1.b, 4.b
2023. március 28. 1-3. óra

Népdaléneklési verseny
2023. március 27.

Nyílt órák: 2.b, 3.a, 3.b
2023. március 27. 1-3. óra

Német szavalóverseny Süttő
2023. március 24.
Gratulálunk iskolánk tanulóinak, akik a megyei német szavalóversenyen képviselték Tarjánt!
Klinger Albert 1. helyezésével az országos döntőbe jutott!

7. évfolyam digitális mérések (szövegértés, matematika, természettudományos, nyelvi)
2023. március 21-24.

Simonyi helyesírási verseny iskolai forduló 7-8. évf.
2023. március 23.

Környezetvédelmi verseny (Óvárosi iskola)
2023. március 22.Az 5-6. osztályosok korcsoportjában a tatabányai Óvárosi Iskola által szervezett környezetvédelmi vetélkedőn iskolánk ötödikesei első helyezést értek el. Részt vettek még a versenyen a harmadik, negyedik osztályosok is.

Kézilabda diákolimpia III. korcsoport
2023. március 22.

A harmadik korcsoportos kézilabdás lányok 3. helyezést értek el a megyei döntőn.
agy élmény volt játszani a rengeteg szurkoló előtt! Köszönjük szépen! Hajrá Tarján!Simonyi helyesírási verseny iskolai forduló 5-6. évf.
2023. március 22.

5-6. évf. megyei német verseny, Fényképezés (8.o.), rendőrségi óra 7.b
2023. márc. 21.

Mindkét kategóriában elhoztuk az első két helyet! Gratulálunk!

5. osztály:
1. hely: De Santa Maria Írisz, Riffer Emma
2. hely: Klinger Albert, Schaller Máté
6. osztály:
1. hely Szileszki Petra, Péter Andrea
2. hely: Sümegi Lili, Fuchs Hanna

Rendőrségi órák (6., 8. osztály)
2023. márc. 20.

Nyomdaséta eredményhirdetés
2023. márc. 20.

Köszönjük minden Nyomdasétás pecsétgyűjtőnek, aki fotót küldött iskolánk és az 5. osztályosok felhívására, hogy részt vett a vidám akcióban!
A felajánlott nyeremények tulajdonosai: Palatin Dóra, Krancz Borka

Nemzeti ünnep
2023. március 15.

Német szavalóverseny
2023. március 14.

Német szavalóverseny - helyi forduló továbbjutók:
1-2.o. Huj Dorka, 3-4.o. Mózer Lilla, 5-6.o. Klinger Albert

Megemlékezés 1848. március 15-éről
2023. március 14.

Antal Betti néni vezetésével a 6-7. osztályosok nagyon szép műsorral emlékeztek meg a március 15-i eseményekről.
A műsorukat az ötödikesek éneklése és a mazsorettesek tánca szinesítette.Lány kézilabda döntő Esztergomban
2023. márc. 13.

IV. korcsoportos kézilabdás lányok 1. helyezést értek el a 6 csapatos megyei döntőn, így bejutottak az országos elődöntőbe!Csapattagok: Mátyus Lilien, Zsombók Laura, Varga Mira, Izeli Bernadett, Valki Hanna, Kindler Csenge, Sárközi Klaudia, Gröschl Kata, Molnár Zsófia, Szileszki Petra, Fuchs Hanna, Batin Csenge, Péter Andrea, Sümegi Eszter
GRATULÁLUNK!

Természettudományi kísérletek bemutatója

2023. márc. 13.

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány Kémiamobillabor projektje szervezésében Dóbéné Cserjés Edit mutatott be izgalmas kémiai kísérleteket a tűz/gyúlékonyság témakörében a 3-4., 5-6. osztályosoknak.


DSD írásbeli vizsga
2023. márc. 9.

Pénz7., Energiatakarékossági világnap
2023. márc. 6-10.

Vakok érzékenyítő foglalkozás
2023. márc. 1. 6-7. évf.<

Múzeumpedagógiai fogalkozás Tatán, a Nemzetiségi Múzeumban
2023. február 28. Felső tagozat, kétnyelvű

Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól
2023. február 24.

Vakok érzékenyítő foglalkozása
2023. febr. 22. 4-5. évf.

A Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületéből heten tartottak érzékenyítő foglalkozást, melynek keretében a gyerekek megismerhették a vakok mindennapi problémáit, egy kisfilm segítségével pedig a segítés helyes módjait. A program második felében kis csoportokban szemtakaróval fejlesztő játékokat, akadálypályát próbálhattak ki (a fehér bot segítségével), illetve a Braille-írással és a vakok számítógép, telefonhasználatával ismerkedhettek meg.
A gyerekek nagyon nagy nyíltsággal, érdeklődéssel fogadták a programot.Ráhangoló 5.o. zenés foglalkozás az Agorában
2023. febr. 21.
Sportorvosi vizsgálat
2023. febr. 17.

Úszásoktatás (3.o.)
2023. febr. 6-16.


Farsangi álarcosbál a felső tagozatnak
2023. február 10. 15-19.00 Kultúrház

Farsangi álarcosbál az alsó tagozatnak
2023. február 9. 15-17.00 KultúrházRendőrségi óra 8. évf.
2023. febr. 8.

Farsangi álarckészítő verseny
2023. jan. 23 - február 8.

Úszásoktatás kezdete (3.o.), Rendőrségi órák (4., 5.,6., 7. évf.), Országos német kommunikációs verseny (7.o.)
2023. febr. 6.Szülői értekezlet
2023. jan. 30.

Félévi értesítő kiadása
2023. jan. 27.

Kézilabda diákolimpia
2023. jan. 23.

Mindkét csapatunk nyert! Gratulálunk!!!8. osztályos felvételik
2023. jan. 21.

A magyar kultúra napja, az 1. félév vége
2023. jan. 20.

A hatodik és hetedik osztályosok közreműködésével emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról.
Iskolánk csatlakozott a mai napon a Himnusz közös szavalásának mozgalmához, szünetekben pedig a Holdviola megzenésített versei szóltak a rádión.
Megemlékezés a magyarországi németek kitelepítéséről
2023. jan. 19.

Sítábor
2023. jan. 7-12.
Véradás az iskolában
2023. jan. 12. 15 órától 18 óráig (10-11-es terem, könyvtári rész)

Téli szünet
2022. dec. 22- 2023. jan. 8.
Iskolai karácsony
2022. dec. 21.
Tatai Versbarátok Köre adventi műsora (5-6. évf.)
Madarak karácsonya, Korcsolyázás (8.o.)

2022. dec. 20.
A Tatai Versbarátok Köre nagyon szép, tartalmas adventi gondolatokkal ajándékozta meg az ötödik-hatodik osztályosokat a könyvtár olvasótermében. A zeneiskolás diákok zenei betétekkel színesítették műsorukat. Köszönjük szépen az előadást és jó egészséget kívánunk a szépkorú vendégeinknek!A 2.b a rádión a mararak gondozására hívta fel a figyelmünket, elszavalták közösen a Cinege cipőjét, majd az osztályok elhelyezték a madáreleséget kedvenc fáikra az udvaron.

Karácsonyi ünnepség
2022. dec. 17. 15.00 Kultúrház
4. adventi gyertyagyújtás
2022. dec. 16.


Versíró pályázat díjkiosztó ünnepség
2022. dec. 13.
Oláh-Partali Eszter 4. osztályos tanulónk a Dózsa György Általános Iskola versíró pályázatán 1. helyezést ért el.
Gratulálunk!

3. adventi gyertyagyújtás, Nevelési értekezlet
2022. dec. 9.


Mikulás buli
2022. dec. 8. A hetedikesek kiváló hangulatú Miku-bulit szerveztek!


Mikulás kupa
2022. dec. 8.


Mikulás
2022. dec. 6.
Budapesti kirándulás 4.o., Adventi műsor az időseknek
2022. dec. 5.
December 5-én, hétfő délután a 4. évfolyammal és néhány 3. osztályos gyerekkel a Magyar Pesti Színházban a Harisnyás Pippi című darabot néztük meg.
Az előadás egyszerre volt kedves, vidám és tanulságos. A gyerekek nagyokat kacagtak a szórakoztató jeleneteken. Harisnyás Pippi történetének egy részlete szerepel a tananyagban, így viszont sokkal nagyobb hatással volt a gyerekekre, hogy megnézhették a darabot. Jó kis élmény volt!

Pótló digitális mérés (szövegértés, matematika) a hiányzó 4-5. osztályosoknak
2022. nov. 29.


2. adventi gyertyagyújtás
2022. dec. 2.
Rendőrségi órák 6., 8.o.
2022. nov. 28.


4 elem meg én verseny
2022. november 25.
Ebben az évben 14. alkalommal került megrendezésre a Tatabányai Klímakör által a környezet- és természetvédelmi verseny.
Iskolánk 9 csapatot delegált idén. Előzetesen 2 forduló online kellett beküldeni.
Az induló 37 csapat közül 2 csapat került a döntőbe. A megmérettetésre november 25-én került Tatabányán, az Agorában.
Nagyon szoros versenyben az egyik csaptunk 3. helyezést ért el.
Hálásan köszönjük Marxné Viki néninek a segítséget!

Digitális mérés (szövegértés, matematika) 5.nyelvoktató
2022. nov. 25.


Alsós szavalóverseny
2022. nov. 24.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 5.kétnyelvű
2022. nov. 24.


Kézi diákolimpia a Sportcsarnokban (III-IV. korcsoport), Kidóbóverseny a Ságvári iskolában
2022. nov. 23.
Tűzharc!
A Tatabányán megrendezett körzeti versenyen 12 iskola csapata indult 2012-2013-as születésű diákok részvételével.
Iskolánk tanulói fantasztikus játékkal az előkelő 2. helyen végeztek.
Gratulálunk!

November 23-án kézilabda diákolimpiai mérkőzést játszott a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola ellen. A III. és IV. korcsoportos fiúk mérkőztek meg egymással. A Kodályosok mindkét korcsoportban fölényesen nyertek, ez nem volt meglepő, ők az ország legjobb csapatai között vannak. A mérkőzéseken nem az eredmény volt a fontos, hanem a játék és a gyakorlás. A mi célunk az volt, hogy a fiúk megmutathassák a nagy létszámú iskolai közönség előtt, hogy ügyesen tudnak kézilabdázni. A játékosok mindkét mérkőzésen szép gólokat szereztek, jó gólpasszokat adtak, harcosan védekeztek, ügyes kapus védéseket mutattak be. Nagy élmény az ifjú játékosnak, ha 100 iskolatársa örül az ő góljának vagy védésének. Persze még jobb lett volna nyerni, de ilyen korban nem az eredmény az elsődleges, az sokkal fontosabb, hogy élvezzék és fejlődjenek. Köszönjük szépen a szurkolást!
Remélhetőleg még többször játszhatunk itthon, az iskolai közönség előtt.

Német népismereti vetélkedő a Közösségi Házban
2022. nov. 21.
Szomor, Kecskés, Szár és a mi 7. és 8. osztályos csapatunk versenyzett a megyei népismereti vetélkedőnkön a Közösségi Házban. A jóhangulatú versenyen izgalmas feladatokban mérték össze tudásukat, tehetségüket fiataljaink.

A vetélkedő fő témái a magyarországi németek konyhája és étkezési szokásai, valamint a magyarországi németek történelme voltak. A versenyzők a településükre jellemző viseletet öltötték magukra, minden csapat bemutatott egy hagyományos ételt vagy süteményt, melyet a jelenlévők meg is kóstolhattak. A nyelvi munkaközösségünk változatos feladatokkal készült, a vetélkedő jó hangulatban telt. A kellemes délelőtt lezárásaképpen a gyerekek mézeskalácsot díszítettek.

Iskolánk 7. évfolyamos csapata (Ferenczi Andor, Gröschl Antal, Kókai Áron, Molnár Zsófia) I. helyezést, a 8. évfolyam csapata (Hernádi Bonita, Klinger Alex, Lányi Szilárd, Varga Mira) II. helyezést ért el.

Cikk a Neue ZeitungbanBeszámoló a Megyei népismereti vetélkedőkrőlMézes reggeli
2022. november 18.
Mosonyi József méhész bemutatta az alsósoknak a "méz-készítés titkát". Beszélt a méhekről, a méz jótékony hatásairól, a végén kóstolót is adott a különféle mézekből.
Köszönjük szépen!


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 4. b
2022. nov. 18.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 4. a
2022. nov. 17.


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által a német nemzetiségi iskolák számára adományozott zászló, címer és könyv átadása.
2022. november 15.


Magyar nyelv napja, megyei floorball bajnokság, elsősök látogatása az oviban, ötödikesek Tatán
2022. november 11.
A magyar nyelv napján szünetekben nyelvtörőket, majd megzenésített verseket hallgathattunk a rádión, az osztályok pedig egy-egy játékos nyelvi feladatlappal élvezhették a magyar nyelv gazdagságát, szépségét.
Az elsősök Márton nap alkalmából meglátogatták az ovisokat, akik barátságsüteménnyel és német dalokkal várták őket.
Az ötödik osztály tanulmányi kirándulást tett tatai Nemzetiségi Múzeumba.
A nyolcadikos lányok csapata a megyei floorball bajnokságon 4 meccsből: 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség. Gratulálunk!
Papírszínház az elsősöknek
2022. november 9.
Az elsősöknek élményteli papírszínházas előadást tartott a könyvtár olvasótermében Goldschmidt Éva.Olvasás-és versmondóverseny felsősöknek
2022. november 8.Munkaszüneti nap: Mindenszentek
2022. november 1.


Szünnap: Áthelyezett munkanap (Okt. 15. szombaton)
2022. október 31.


Digitális mérés (természettudomány, angol nyelv) 6. o.
2022. okt. 28.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 6. o.
2022. okt. 27.


Vadászati kiállítás
2022. október 26.


Fogadó óra, Pályaválasztási szülői értekezlet
2022. október 25. 17.00
16.30. Pályaválasztási szülői értekezlet a nyolcadik osztályosoknak

A Földünkért világnap
2022. október 21.


Gyűjtés a Szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából
2022. október 18-24.
Kérjük, bármilyen tartós élelmiszerrel (olaj, rizs, tészta, konzerv, cukor, UHT tej, édességek),
tisztító-és tisztálkodószerrel (szappan, mosópor, öblítő, zsebkendő, WC papír) támogassák a gyűjtést,
hogy minél több rászorulón segíthessünk.
Szervezők: a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány és a TJ ESZI Család és Gyermekjóléti Központ


1956-os ünnepség
2022. október 21. 2.óra Kultúrház
A hetedikesek Bakosné Heilman Katin néni által összeállított színvonalas műsorral, korhű ruhákba öltözve mutatták be az '56-os forradalom eseményeit.

Mesefeldolgozások az alsósoknak
2022. október 19. 11.00 Kultúrház


Munkanap
2022. október 15. (okt. 31. helyett)


Digitális mérés (természettudomány, nyelv) 8. évf.
2022. okt. 14.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 8. évf.
2022. okt. 13.


Diákolimpia 3.korcsoport fiú labdarúgás
2022. okt. 13.
3 mérkőzésből kettőt elvesztettünk, egyet megnyertünk.
Ügyesek voltak a fiúk:
Uttó Bálint, Endresz Zalán, Piff Ádám, Kindler Bálint, Eipl Zsombor, Schaller Máté, Sasvári Gergő, Andrássy Gyula, Gröschl Benedek, Rieth Regő
Tavasszal lesz a második forduló.
Kirándulás a Napfénymajorba
2022. okt. 12.
Iskolánkban hagyomány, hogy aki a papírgyűjtést megnyeri az kap egy jutalom napot, ami azt jelenti, hogy elmehetünk kirándulni.
A 6. osztály/27 fő/ 2022. 10. 12-én a héregi Napfénymajor családi vállalkozást látogatta meg.
Helyi járattal mentünk Tarjánból Héregre, majd egy rövid séta után megérkeztünk a telephelyre. Peti apukája mesélt a vállalkozásukról. Megtudtuk, hogy a fő profiljuk a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés.
A telephelyen szarvasmarha hízlalással foglalkoznak. A húsmarhákat saját termelésű takarmánnyal etetik. Megnéztük az állatokat/sertés, pulyka, tyúk, nyúl, marha/, majd egy hangulatos csapatversenyen vettek részt a gyerekek.
A Peti anyukája és apukája egy fantasztikus, vicces feladatsort állított össze. A bálagörgetés nehéz volt, de nagyon élvezték a gyerekek.
A feladatok között szerepelt magválogatás, fánkevés, tojáshordás kanálban, kukoricamorzsolás és még egy kvíz feladatsor is. Az eredményhirdetés után megvendégeltek bennünket szendviccsel, almalével és csokival.
Ezen a napon a gyerekek nagyon jól szórakoztak és rengeteget tanultak is a természetről, állatokról és azok neveléséről. Hazafelé arról beszélgettek, hogy ha felnőttek lesznek ők is szeretnének a mezőgazdaságban dolgozni.
Ez a kirándulás annyira jól sikerült, hogy a gyerekek azt mondták, menjünk minden évben.
Köszönjük szépen a lehetőséget Palatin Peti anyukájának és apukájának, valamint Sümegi Eszti anyukájának a finom sütiket!Rendőrségi előadás a Kultúrházban a kábítószerek veszélyeiről
2022. okt. 12.17.00
Elekné Bábel Brigitta rendőrszázados tartott előadást a Kultúrházban a szülőknek a kábítószerek veszélyeiről. A körzeti rendőrünk, Varga Viktor az ELF BAR cigaretta veszélyeiről beszélt.

U10-es szivacskézilabda
2022. okt. 11.
Eredmény: bronzérem
Az U 10-es csapat: Fuchs Álmos, Goldschmidt Márton, Hornyák Balázs, Káhn András, Kindler Zalán, Kiss Gergő, Kun Marcell, Riffer Filip, Schalkhammer Alex, Senkár Gergő, Sikos Regő, Toma Attila, Uttó Patrik


U12 győzelem
2022. okt. 11.
Az U 12- es csapat megnyerte mindkét mérkőzését a bajnokságban.
Nagyon szép és ötletes játékkal nyertünk, Esztergom és Komárom ellen.


Köszönjük a lányoknak, Vanda néninek és Leventének!Zenede a Kultúrházban
2022. okt. 17. 11-12.00
Élőzenét hallgatni, szinte minden esetben örömforrás!
A Házhoz megy a Zenede - Poplegendák - Bordás József és zenekarának műsora az élőzene, és a szakmai-történeti tájékoztatás feladatát vállalja fel.
Céljuk bemutatni, és az élőzene segítségével valóságos élménnyé varázsolni a rockzene világát.
A program az Agora támogatásával érkezett hozzánk és nagy élményt nyújtott hétfőn délelőtt negyedikeseknek és a felső tagozatosainknak.


Tökfesztivál
2022. okt. 6.

Meghívó a Tökfesztiválra

Megemlékezés az aradi vértanúkról
2022. okt. 6.Akadályverseny, Diáksportnap
2022. okt. 5.
Eredmények: I. 7.b
II. 3.b
III. 4.b

Állatok világnapja
2022. okt. 5.


Az állatok világnapjára érkezett rajzpályázat legjobbjai.

Megemlékezés Mikonya Józsefről
2022. szeptember 22.
Iskolánk 6. osztályos tanulói egy kis műsorral emlékeztek meg Mikonya József életéről és munkásságáról, aki nyelvi, szellemi, kulturális örökséget hagyott maga után.Papírgyűjtés, Elektronikai hulladékgyűjtés
2022. szeptember 14.
Eredmény:
osztály / össz kg / létsz.fő / kg/fő /helyezés

1.a / 349 / 23 / 15 / VII.
1.b / 92 / 23 / 4 / XII.
2.a / 205 / 22 / 9 / X.
2.b / 181 / 22 / 8 / XI.
3.a / 453 / 17 / 26 / V.
3.b / 1416 / 16 / 88 / I.
4.a / 470 / 18 / 26 / VI.
4.b / 972 / 19 / 51 / II.
5. / 1203 / 32 / 37 / IV.
6. / 1281 / 27 / 47 / III.
7. / 377 / 33 / 11 / IX.
8. / 379 / 27 / 14 / VIII.

Összesen: 7378 kg


Pályaorientációs mérés 8. o.
2022. szeptember 19-október 10. között


Az ózon világnapja
2022. okt. 5.


Évnyitó, első tanítási nap, szülői értekezlet
2022. szeptember 1.
Az esős idő ellenére (vagy pont azért:) megnyitott az iskola!2021/2022
Programok

Ausztriai tábor
2022. júl. 3-8.


Tánctábor Pusztavám (Vértestolnai diákok)
2022. június 20. - 2022. június 24.
A nyári szünet első hetét 16 gyermekkel Pusztavámon a Vajda János erdészeti erdei iskolában töltöttük. A tábort a Vértestolnai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta. Ketten voltunk felnőttek Frész Rita táncoktatóval, akik gondoskodtunk arról, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és tartalmasan töltsék együtt az időt. Igyekeztünk a színessé tenni az ottlétet, hogy mindenki élményekkel gazdagodva térjen haza. Ebben nagy segítségünkre volt Varga Csilla erdei iskolavezető. Az igazán finom ételekről a Malomerdő panzió gondoskodott.

Kernyáné Nagy Pálma részletes tábori beszámolója

Nemzetiségi tábor
2022. június 27-július 1.
A tábor tematikája: gazdálkodás, hagyományos élelmiszerek és ételek

Programok:
- egésznapos kirándulás Budaörsre (múzeumpedagógiai foglalkozás, városnézés)
- látogatás egy gazdaságban Vértestolnán
- ismerkedés hagyományos ételekkel, élelmiszerekkel
- hagyományos ételek elkészítése, tartósítás
- strandolás

Fotógyűjtemény: 1-2. nap: Befőzés - tartósítás!
A magunk szedte friss, zamatos meggyből készült a finom lekvár és szörp.Napközis tábor 2.
2022. június 27- július 1. 8- 15.00 óráig
A 2. napközis tábor kurzuson hétfőn egy 22 (elsősök) és egy 19 fős (2-3-4. osztályosok) csapat vett részt.
A reggeli udvari játékok és torna után a körpincékhez kirándultunk.
A nagyobbak csoportja a nemzetiségi tanösvényen ment végig, majd megoldották az ehhez kapcsolódó feladatokat, a kicsik számháborúztak. Ebéd után a nagyobbaknak volt kézműveskedés egy nyári üdvözlőlappal, mesehallgatás, bemutatókészítés a nap tapasztalataiból, a kicsiknek színező, szó- és memóriajáték, TWISTER.
Kézi tábor
2022. június 20-24.
Napközis tábor I.
2022. június 20-24.


2. nap
Tájfutó verseny, rejtvényfejtés, kavicsfestés, vízi játékok voltak.Cikk a Barátság folyóiratban Ruckenbrot Cecíliáról
2022. június 22.
Éppen a tanévzáró hetében. És éppen búcsúzik tőlünk. Az iskolától, a gyerekektől, a kollégáktól. A Barátság folyóirat júniusi számában a Ruckenbrot Ceciliával, a német nyelvi munkaközösség vezetőjével készült riport olvasható. Ade, Cili néni!


Tanévzáró ünnepség
2022. június 21.
Az évzáró ünnepségen az alsósok műsora után Palatin Anna, iskolánk igazgatója értékelte a tanévet.
Kitért az évben megvalósult számos versenyre, programra, a kiemelkedő tanulmányi és sport eredményekre (országos német, kémia és kézilabda sikerek).
A sváb lagzi projektünk és a Kihívás napjaként aposztrofált sportágválasztó kiemelkedő sikerrel valósult meg, különösen ez utóbbira van nagy igény a gyerekek körében.
Egy-egy ajándékkal köszönték meg a tanév folyamán az intézmény munkáját, programjait kiemelkedően segítő egyesületeknek, szülőknek a támogatásukat.
Ezután a Fenntartó, a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Fülöp István, elnök ismertette az ez évben megvalósult eredményeket, fejlesztéseket.
Az igazgató asszony kiosztotta a kitűnő, jeles eredményeket elérő tanulók és a Nagy Harcosok okleveleit.
Végezetül Ruckenbrot Cili nénitől búcsúztunk nyugdíjba vonulása alkalmából. Az igazgató méltatta a munkássága elismeréséül a Klinger Terézia díjban részesült kolléganő kiemelkedő pedagógiai munkáját, megbízhatóságát, alaposságát. .
Napközis tábor I. 1. nap
2022. június 20-24.
Ballagás
2022. június 15.
Ballagás 2022 fotógyűjtemény

Fordított nap
2022. június 14.


DÖK nap, a kiváló tanulmányi versenyeredményeket elért tanulók köszöntése a Polgármesteri Hivatalban (Tanítás nélküli munkanap)
2022. június 14.
Egészségnap, Kidobó verseny (Tanítás nélküli munkanap)
2022. június 13.
Június 13-án egészségnapi projektnapunkon a mozgásra és annak lehetséges helyszíneire hívtuk fel a figyelmet.
Reggeli tornával és kis kocogással indítottuk a napot. A megérdemelt és az osztállyal közösen elkészített reggeli saláták elfogyasztása után a nemzeti parkokról szóló elmélyült alkotó munkával folytatták a diákok a munkát.
Első és második évfolyamos tanulóink Védőnőnk előadásában hallgathattak meg egy tanulságos mesét.
A napot is mozgással, kidobó játékkal zártuk.Osztálykirándulások (felső tagozat)
2022. június 9.
5.o. Tata
6.o. Visegrád, Esztergom
7.o. Kerékpártúra Csabdi

Anyák napja 2.b
2022. június 9.


A tartós könyvek visszavétele
2022. június 7-9.


Osztálykirándulások (alsó tagozat)
2022. június 8.
1.o. Tarján
2.o. Gyermektábor
3.o. Visegrád
4.o. Tata

Pünkösd hétfő - szabad
2022. június 6.


Gyermek nap
2022. június 3.
A Diákönkormányzat, a szülők, a pedagógusok, a Tarjáni Baráti Kör, valamint a 7-8. osztályosok segítségével igazán szép gyermeknapjuk lehetett diákjainknak.
Az állomásokon zsetonért ügyességi, logikai, műveltségi játékokkal játszhattak a diákok, miközben a Baráti Kör jóvoltából egy finom lángost is elmajszolhattak. Végén a tombolasorsoláson nagyon sokan nyerhettek, a szülők jóvoltából.
Köszönjük a támogatást!Nemzeti összetartozás napja
2022. június 3.
A Nemzeti Összetartozás Napján Antal Betti néni, illetve az 5-6. osztályos segítői jóvoltából megemlékeztünk az egész magyarságról, nemzeti összetartozásunkról.
Az iskolai tanulói piros-fehér-zöld pólóban álltak a Magyarország megrajzolt területén, a többiek fekete, vagy színes ruhában az elcsatolt területeken.
A műsor végén csatlakozva a "Közös énekléssel erősítjük a Magyarország összetartozását 2022-ben is" felhíváshoz, Papp Kriszti néni szervezésében elénekeltük Szarka Tamás dalát.
Gábor Kristóf és Keindl Dávid segítségével drónfelvétel is készült a megemlékezésről:

Drón felvétel a megemlékezésről


Országos német verseny díjkiosztója Budapesten
2022. június 2.
Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja
2021/2022. tanévi ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI NEMZETISÉGI TANULMÁNYI VERSENYének díjátadó ünnepségén vehették át tanulóink, Riffer Emma és Klinger Konrád kimagasló eredményeikért az oklevelet.

Schneiderné Bachmann Ágnes felkészítő tanárként büszkén kísérte el növendékeit erre a megtisztelő eseményre.Kémiaverseny Budapesten, a BME-n
2022. június 2.
Ez évben második alkalommal került megrendezésre Dr. Szantay Csaba professzor úr emlékére az országos kémia verseny, melyen 200 indulóból a legjobb 10 között bekerültek a döntőbe a tarjáni diákok is.
Gratulálunk Botos Zsófiának, Fekete Laurának, Fekete Benjaminnak, Fuchs Bendegúznak, Csikivgya Lászlónak és Juhász Péterné tanárnőnek!

A Budapesti Műszaki Egyetem második alkalommal rendezte meg Dr. Szántay Csaba professzor úr emlékére az országos kémia versenyt.
A mi iskolánk is jelentkezett a megmérettetésre egy csapattal. Két alkalommal online faladatsort oldottunk meg, melyhez segítséget az internetes portálok adtak. Mindegyik fordulóban kicsit nehéznek mondató számolós példák is szerepeltek. A II. forduló feladatai között szerepelt, hogy a témához kapcsolódóan kísérleteket kellett bemutatni, melyeket a you tube felületre töltöttünk fel.
Nagyon örültünk, hogy bejutottunk a döntő 10 csapatába az induló 200 csapat közül. A döntőre vinnünk kellett egy tablót, melyet Szent-Györgyi Albert életéből állítottunk össze.
A döntőt Budapesten, a Műegyetem campusán, az épületek közti szabadtéren rendezték meg. Nagyon jó hangulatúra sikerült, amihez hozzájárult, hogy az állomásokon egyetemisták tették fel a kérdéseket, és segítőkészen fordultak hozzánk. Minden helyes válasznál dicsértek bennünket.
A verseny után csak a dobogós helyezéseket tudtuk meg, és 1 hetet kellett várni, hogy megtudjuk, hogy 6. helyezést értünk el.
Hálás szívvel köszönjük a segítséget Bakosné Kati néninek, Marxné Viki néninek, Csikivgya Viki néninek, Árendás Bence tanár úrnak, Prech Mártonnak.Beni verse erre az alkalomra:
Fekete Benjamin Hunor: Szent- Györgyi Albert

Képzeld el, mikor a teádba citromot teszel,
Vagy a boltban éppen paprikát veszel!
De akár azt, amikor tiszta narancslevet iszogatsz,
vagy egy frissen szedett epret kóstolgatsz.

És hogy mi a közös ezekben? – Jogos a kérdés.
Azon kívül, hogy mindegyik jó érzés…
Valóban a közös mindben, az aszkorbinsav.
Hogyan lehet, hogy ezt eddig nem tudtad?

90 éve már tudta valaki, biztos ismered ezt a karaktert:
Nem más, mint a Nobel- díjas Szent- Györgyi Albert!
És még azt sem tudod, mi az az aszkorbinsav?
Segítek!- C6H8O6, vagy más néven hexuronsav!

Nem véletlen említettem a teánál a citrust,
Ugyanis Szent- Györgyihez illik sorolni a citromsav ciklust,
Ez az Albert… túl sok jó dolgot fedezett fel,
A szegedi iskoláján kívül is, akad még itt bőséggel.

Ezek mellett a világháborúkban kiállt a magyar emberekért,
És úgy, mint a C vitamint, kutatta a rák ellenszerét.
Sok jó dolgot tett, ami naggyá tette Szent- Györgyit,
Reméljük egy utódja itt ül ezen a versenyen most is.

Mesekocsi Színház: Lúdas Matyi
2022. június 2.
A József Attila Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából az alsó tagozatosok kiváló színházi produkcióban részesülhettek a Kultúrházban.

A színészek nem csak megnevettették, hanem be is vonták az előadásba a hálás kis közönségüket.
A gyerekek egy emberként számolták le minden alkalommal a Döbrögire mért 25 botütést.
Végül nagy tapssal jutalmazták a színészeket.Pedagógus nap
2022. június 2.
A szülők és a diákok nagyon szép műsorral, dallal, virággal köszöntötték pedagógusaikat.
Az ünnepségen részt vettek a nyugdíjas pedagógusaink is.

Leendő elsősök szülői értekezlete
2022. június 1. 18 óra
Eötvös program Tatán (8. osztály)
2022. június 1.
Június 1-én a tatai Eötvös Gimnázium Öveges laborjában jártak 8. évfolyamos diákjaink egy rendkívüli fizika és kémia órán.
A másfél órás gyakorlatban sok természeti jelenségre csodálkozhattak rá, melyek tudományos hátterét is megismerhették, s így már értő szemmel figyelhették a "csodákat".Anyák napja 2.a
2022. május 31. 17.30


Anyák napja 4.o.
2022. május 30. 17.00


Felsős komplex verseny
2022. május 27.
Május 27-én, pénteken 36 felsős diák részvételével játékos, gondolkodtató feladatokkal mérték össze kreativitásukat a véletlen alkotta csapatok versenyén. Jó hangulatú, izgalmas 60 percet töltöttek együtt ezen a délutánon.

Országos szavalóverseny Budapest
2022. május 27.
Országos 4., 5 és 17. helyezés! Gratulálunk!

Kihívás napja
2022. május 25.
A sportcsarnok és a sportpályák megtelteltek sportágaikat bemutató Egyesületekkel, ahol minden tanuló kipróbálhatta magát az adott területen.
A gyerekeknek nagyon tetszett ez a bemutató, sokan jelentkeztek is a sportegyesületekbe.
Választható sportágak: judo, birkózás, vívás, amerikai foci, kerékpár, aerobic, kézilabda, foci, falmászás, sakk

Nemzetiségi ruhák visszahozatala
2022. május 20., 25.


Digitális mérés 6.a, 6.b (természettudomány, angol)
2022. május 20. 8.00


Digitális mérés 6.a, 6.b (szövegértés, matematika)
2022. május 19. 8.00


Nyolcadikosok kirándulása a Nemzetiségi táborban
2022. május 18-19.
Anyák napja 1.a
2022. május 18. 16.30


Anyák napja 1.b
2022. május 17. 16.30


Országos elődöntő Gárdonyban (3. korcsoport)
2022. május 17.


II. hely! Gratulálunk! Szép volt lányok!

Alsós komplex verseny
2022. május 17.


Pótló kompetencia mérés a 8. osztályban
2022. május 16-17.


Környebánya Erdei iskola - Vértestolna
2022. május 11-13.


Országos elődöntő Veszprémben U 14
2022. május 12.
II. hely! Gratulálunk!
Digitális mérés 8.a, 8.b (természettudomány, angol)
2022. május 10.


Digitális mérés 8.a, 8.b (szövegértés, matematika)
2022. május 9.


Szülői értekezlet
2022. május 9.


Sváb esküvő projekt
2022. május 6.
Tata TV: A sváb lakodalom jellegzetességeit idézték meg

A Sváb lagzi projektről készült fotók, videó megtekinthetők az alábbi linkeken:
Sikos-Varga Szilvia fotóiból Facebookon


Sváb lagzi 2022

Egész évben készültek iskolásaink a sváb lagzi projekt megvalósítására.
A tanév elején az erre a tematikára épülő nemzetiségi táborban kezdték a készülődést az összegyűjtött dokumentumok, szakmai anyagok alapján.
Tavasszal folytatódott a munka a ruhák, cipők össszegyűjtésével, a forgatókönyv elkészítésével, a szövegek kiadásával, kellékek beszerzésével.
A szereplők megtanulták sváb nyelven az esküvő szövegét, s a műsorban a színjátszók, a kórustagok és a táncosok is felléptek.
A prejekt napján délelőtt főpróba gyanánt előadták a műsort az iskolásoknak, majd délután a falu közönségének.
Az érdeklődők sokasága egy időutazásban érezhette magát!Anyák napja 3.a
2022. május 5. 16.30

Zeneiskolai beiratkozás
2022. május 4.-5. 14:00-18:00
Zeneiskolai felvételi tájékoztató

5. osztálykirándulás Zánka (Erzsébet tábor)
2022. május 2-4.
Fenntarthatósági témahét
2022. ápr. 25-29.


TRACHT TAG
2022. ápr. 29.
Mosonmagyaróvár Regionális szavalóverseny
2022. ápr. 28.
Továbbjutók:
Klinger Albert
Klinger Konrád
Kovács Léna
Gröschl Antal
GRATULÁLUNK!

Simonyi helyesírási verseny 2. forduló
2022. ápr. 27.
Fuchs Hanna 78,5 %
Sümegi Lili 78 %
Szalontai Levente 62 %
Molnár Zsófia 61, 39%
Diczkó Jázmin 64,83 %
Fekete Laura 67,79 %
GRATULÁLUNK!

Szemétszedés a Föld napja alkalmából
2022. ápr. 26.
Csorna - kézilabda diákolimpia elődöntő: 38/26-ra nyertünk!
2022. ápr. 25. Elődöntő Veszprémben: máj. 12.
Gratulálunk! Hajrá Tarján!


Elsősök beiratása
2022. ápr. 21-22.


Iskolai körzethatárok
Tájékoztató
6. sz. melléklet
7.sz. melléklet


Hetedikes kirándulása Zánkán (Erzsébet tábor)
2022. ápr. 20-22.
Tavaszi szünet
2022. ápr. 14-20. (ápr. 20. tanítás nélküli munkanap)


OATV Országos döntő német nyelvből Budaörsön
2022. április 20.


In der Schaumarer Hunyadi Mátyás Grundschule, neben dem Kirchenplatz, fand der Wettbewerb in deutscher Sprache statt.
Im Landesfinale erreichte Konrad Klinger aus den 20 besten Schüler/innen der Endrunde den II. Platz!
Herzliche Gratulation!


Ásványkiállítás
2022. április 13.
Megemlékezés a Holocaust áldozatainak emléknapjáról (ápr. 16.)
2022. ápr. 12.
Az ötödikesek a rádión keresztül emlékeztek meg a Holocaust áldozatairól.Az aula kivetítőjén és a tablókon korabeli fotók idézték fel a történelmi eseményeket.

Digitális próbamérés 6.o.
2022. ápr. 12.


Papírgyűjtés
2022. április 12.


Színház az alsósoknak (RUMINI)
2022. április 12.


Tatabánya/Felsőgalla megyei német verseny
2022. ápr. 11.


5.o 1.hely. Fuchs Hanna, Sümegi Lili
2.hely: Szileszki Petra, Péter Andrea
6.o 2.hely: Pintér Csaba, Ferenczi Andor
Gratulálunk!


Költészet napja
2022. ápr. 11.


József Attila születésnapján, április 11-én a költészetet ünnepeljük. 1905. április 11-én született József Attila, és ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik a magyar költészet napját.
Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A Költészet napja alkalmából versillusztrációs rajzpályázatot hirdetünk az iskola minden tanulójának:
készítsd el kedvenc versed illusztrációját! A legszebb pályamunkákat kiállítjuk az aulában és feltesszük az iskola honlapjára.
Határidő: április 22. péntek


Fogadó óra
2022. ápr. 11.


Péter és a farkas - A Tatabányai Szimfonikus Zenekar zenés előadása
2022. ápr. 11. A Kultúrházban 1-5. osztály részére
Lány U11-eseink Szentendrén remekeltek Csapó Leventével
2022. ápr. 9.


Gratulálunk!!!

Digitális témahét
2022. ápr. 4-8.
A Digitális Témahéten az adatvédelemről és a reklámok hatásmechanizmusáról néztünk kisfilmeket.

Nyuszi és a vizek ura - színházi előadás
2022. ápr. 7. 13.20 A Kultúrházban az alsó tagozat részére


Digitális próbamérés 8.o.
2022. ápr. 7. Elmaradt!


Futóverseny Gödöllőn
2022. ápr. 6.
250 körüli induló létszámból, Mira 128. lett, Andor 43.!!! Gratulálunk!

Kézilabda Diákolimpia megyei forduló
2022. ápr. 1.
Országos Területi Elődöntőbe jutottunk! Gratulálunk!Sulizsák program
Begyűjtés: 2022. március 30-31-én a KRAFTWERK melletti Sportöltözőben, a gyerekek által hazavitt, vagy más 60L-es zsákokban!Sulizsák szülői tájékoztató

Sulizsák program

Sulizsák program szülői tájékoztatóDSD szóbeli vizsgák
2022. márc. 31.


Rendőrségi óra (8. osztály)
2022. márc. 29.


Pumpa pálya átadó ünnepség
2022. március 28.
Alsós népdalverseny
2022. március 28.


U 13 lánycsapat a tatai Güntner Arénában
2022. márc. 27.
A mérleg egy győzelem és egy vereség.Munkanap, Projekt a Víz világnapja (III.22.) alkalmából
2022. márc. 26. (Márc. 14. B hét hétfő helyett)
Német szavalóverseny Süttőn
2022. márc. 25.
Klinger Albert 1. hely
Kovács Léna 1. hely
Klinger Konrád 2. hely
Gröschl Antal 4. hely
Gratulálunk!

Simonyi helyesírási verseny iskolai fordulói
2022. márc. 23-24.
Az eredmények a versenyeredmények listában! Gratulálunk!

Környezetvédelmi verseny Tatabánya
2022. márc. 24.
3.o. 4. hely
4.o. 4. hely
5.o. 3. hely
Gratulálunk!
Lázár Ervin program a hetedikeseknek
2022. márc. 21. Vértes Agorája: Kisrákosi templom tornya


M a j k i N é p f ő i s k o l a i T á r s a s á g rajz- és fotópályázata
Határidő: 2022. márc. 21.
Pályázati felhívás


Tanítás nélküli munkanap (Nevelési értekezlet)
2022. márc. 16.


Nemzeti ünnep
Községi ünnepség: 2022. márc. 15. 10.00 Református Templom
Áthelyezett munkanap
2022. márc. 14. -> márc. 26. szombatra


Március 15-i ünnepség
2022. márc. 11.
A Kultúrházban a 6.b osztályosok szép műsorával emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.Bolyai matematikaverseny
2022. márc. 10.


LEP programok 3-4-5. osztály, DSD írásbeli vizsga (8.o.)
2022. márc. 9. De. 4. o. Agora: Ütős népzene, Du. 3.-5.o. Színház: Valahol Európában
Német szavalóverseny
2022. márc. 8.
Rendőrségi órák (6. 7. osztály)
2022. márc. 7.


Pénz hét
2022. márc. 7-11.


Serdülő fiú és lány szabadfogású országos válogató verseny
2022. márc. 5. Kiskunfélegyháza
REMEK SZEREPLÉS BIRKÓZÓINK IDEI ELSŐ VÁLOGATÓJÁN, FEKETE BENJÁMIN GYŐZÖTT!
Kiskunfélegyházán rendezték az év első serdülő fiú és lány szabadfogású országos válogató versenyét, amelyen birkózóink jól szerepeltek.
A serdülő EB-re való kijutás első állomása volt ez a kiskunfélegyházi viadal. A közel 200 versenyzők számláló megmérettetésen nagyszerű sikereket értek el a Tatabányai Sport Club birkózói.
Mind a 4 induló sportolónk a pontot érő 1-6 helyek valamelyikén végzett. Külön kiemelkedik Fekete Benjámin 1. helye, aki 4 győztes mérkőzéssel állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára” - értékelt Katona Géza, vezetőedző.
Eredmények:
Fiúk
62 kg 1. Fekete Benjámin
Lányok
50 kg 5. Fekete Laura
GRATULÁLUNK!


IV. korcsoportos leány körzeti labdarúgó diákolimpia
2022. márc. 2. Tatabánya Jubileum Park


1. hely, aranyérem!

LEP programok 8. osztály
2022. márc. 1. 15.30. Mozart operák


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
2022. febr. 25.
Diákolimpia 6-7. osztályosoknak
2022. febr. 25. Sportcsarnok


Mindkét lánycsapatunk győzött a Dózsa iskolásokkal szemben! Gratulálunk!!! 1. hely, aranyérem, továbbjutottunk a megyei döntőbe!

Lázár Ervin Program a 7. osztályosoknak
2022. febr. 23. Esztergomi Vármúzeum


Hangszert a kézbe! program Tatán a 6-8. osztályosoknak
2022. febr. 22.
Korizás 5.o.
2022. febr. 18.


DSD próbavizsga
2022. febr. 16. 8. osztály


Somogyi Istvánné, nyugdíjas pedagógusunk köszöntése 80. születésnapja alkalmából
2022. febr. 14.Farsang
2022. febr. 11. Az alsó tagozatosoknak az osztályban, a felsősöknek a Kultúrházban.

Fullajtár Bachmann Léna, 4. osztályos tanuló cikke az idei farsangról:

Idén, mint ahogy tavaly is, az alsósoknak az osztályaikban volt a farsang. De sajnos az alsónak még a negyedik is a része.
Így nekünk is az osztályban volt, de persze mi is szabályok mellett ünnepeltünk, ennek oka a fertőzés veszély volt.
Ezért hozhattunk csak bolti élelmiszert és otthonit nem. Ezért volt múlt évben egy kicsit jobb, mivel tavaly volt házi szörp, kürtöskalács és még brownie is. Én mondjuk, nem szeretem a szörpöt, de biztos finom volt.
Na, de most térjünk rá a jelmezekre! Számtalan jelmez volt: egy kreatív gepárd, bátor katonák, egy aranyos szellem, misztikus boszorkányok és sorolhatnám még, de fogadok, hogy inkább macskás videót néznétek!:)
Szóval, a jelmezekkel itt befejeztem, pont. Persze, ezt képletesen értettem, teszek igazi pontot.
Térjünk át a dínomdánomra! Kész terülj-terülj asztalkám volt! Étkezés után táncoltunk.
Én itt befejeztem persze, nem örökre csak mára!
:)


DJP - Digitális UTAZÓ ÉLMÉNYBUSZ
2022.02.09-én megérkezett Tarjánba az Utazó Digitális Élményközpont

Nagyon érdekes és figyelemfelkeltő előadásokat hallgathattunk meg a 3D nyomtatásról, a VR szemüvegekről, a drón használat szabályairól, valamint a lego robotok programozásáról. A programon a napközis tanulóink vettek részt(1-4 osztály).
Az előadások utáni kipróbálási lehetőséggel a gyerekek először kicsit félszegen, de aztán annál nagyobb lelkesedéssel éltek.
Nagyon szépen köszönjük az "ÉLMÉNYT", reméljük még ellátogatnak hozzánk máskor is az "utazók".Online szülői értekezlet TEAMS-en
2022. jan. 31- febr. 2.


Félévi értesítő kiadása, nyolcadikosok KRESZ vizsgája
2022. jan. 28.


A Majki népfőiskola fotóinstallációja
2022. jan. 26. Felső tagozatosoknak
Ne válj elkövetővé, ne válj áldozattá!
Richard Johnson kanadai fotóművész sminkmesterek közreműködésével a verbális erőszak láthatatlan "sebeit" tárta elénk fotósorozatával. Az iskolában, a munkahelyen és a digitális térben is találkozhatunk a jelenséggel.
Álprofilok mögé bújva könnyebben, sokszor önmagunknak be sem ismerve válhatunk elkövetővé vagy áldozattá.
A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás a modern világ hangsúlyos, félvállról nem vehető problémája. A megdöbbentő fotókból álló kiállítás a Majki Népfőiskolai Társaság jóvoltából iskolánkban tárlat formájában, szakmai előadással volt megtekinthető a felsősök számára.

Köszönjük a a Majki Népfőiskolai Társaságnak a lehetőséget!

Magyar kultúra napja, első félév vége
2022. jan. 21.
Kisfilm a Himnusz születéséről


RAJZVERSENY - alsó tagozat
Határidő: január 20. csütörtök
Kedves alsó tagozatos diákok!
Rajzversenyt hirdetünk!Három irodalmi művet ajánlunk, olvassátok el mindet! Válasszatok! Készítsetek hozzá illusztrációt!
Kányádi Sándor: Február
Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom
Garay Zsuzsanna: A Hókirálynő

A rajzok hátuljára írjátok rá neveteket és osztályotokat!
A rajzok mérete: A/4
Technika: zsírkréta, színes ceruza, festék, tempera
A beérkezett műveket a tantestület zsűrizi, a három legjobban sikerült rajzot díjazzuk!


Alsós színház látogatás: Vuk
2022. jan. 13.


Új szekrények a 2.b-ben
2022. jan. 10.
Köszönjük Huj Márton, asztalos vállalkozónak a vidám és szép szekrényeket, melyet nagy örömmel vehettek birtokba a 2. b osztályosok!Téli szünet
2021. dec. 20 - 2022. jan. 2.


Adventi kalendárium
Adventi Kalendárium a DJP könyvtárosoktól


Karácsonyi ünnepség
2021. december 18. (Tájház udvara)
Adventi gyertyagyújtás 4.
2021. december 17.


Adventi gyertyagyújtás 3.
2021. december 13.
Karácsonyi cipősdoboz akció
2021. nov. 12-dec. 12.


Kedves Szülők, Gyerekek!
Az idén is meghirdettük a "Karácsonyi cipősdoboz" akciónkat.


Négy elem meg én verseny nyertesei:
2021. dec.
A Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület hirdeti meg minden év őszén a 4 elem meg Én nevű versenyt, amire iskolánk az elmúlt 6 évben mindig jelentkezett. Idén a döntőbe jutásért 2 feladatlapot kellett kitölteni, majd visszaküldeni.
Ezek alapján dőlt el az, hogy melyik csapatok kerülnek be a döntőbe. Idén a 30 induló csapat között, iskolánk 5 csapata is összemérte tudását Tatabánya általános iskolás tanulóival, valamint a 6 osztályos gimnáziumok diákjaival.
A legjobb 10 csapat közé 3 tarjáni csoport jutott be. A döntött a jelen járványügyi helyzet miatt online bonyolították le, aminek során egy újabb feladatlap kérdéseire kellett válaszolni. Mindegyik feladatsor tartalmazott teszteket, valamint kifejtős feladatokat.
A kérdések között megtalálhattuk a fenntartható fejlődéssel, a vízfogyasztás fontosságával, az ökológiai lábnyommal, a megújuló- s nem megújuló energiai hordozók használatával, a környezetünk védelmével, valamint egész Földünket érintő globális problémákkal kapcsolatosakat is.
Legfőbb téma, a novemberben Glasgow-ban megrendezett klíma csúcs, s az ott hozott döntések voltak. Rákérdeztek a műanyag használat veszélyeire, valamint arra, hogy ezeket mivel lehetne kiváltani a mindennapi életben. Milyen innovatív fejlesztésekről hallottak már tanulóink, mellyel Földünket lehetne kímélni a hatalmas szeméthegyek kialakulásától, illetve a meglevők csökkenését tudnák biztosítani.
II. helyezést ért el a Buck, az ugrónyúl csapat, melynek tagjai: Bauer Bálint, Gábor Kristóf, Szantner Áron
Felkészítő tanár: Marxné Viki néni

III. helyezést ért el a Laborfa csapat, melynek tagjai: Hernádi Bonita, Pekár Fanni, Zsombók Laura
VI. helyezészt ért el a Csibikék csapata, melynek tagjai: Botos Zsófia, Málli Brigitta, Reiner Csenge
Felkészítő tanár: Juhász Edit néni
Gratulálunk minden csapatnak a részvételért, s az elért eredményekért!

Mikulás kupa a felső tagozatnak, az alsó tagozatnak kézműves játszóház, Madarak karácsonya
2021. dec. 11. szombat (dec. 24. péntek helyett)

Adventi gyertyagyújtás 2. Mikulás kupa az alsósoknak
2021. december 6.


Lázár Ervin program a nyolcadikosoknak Budapesten - Világhíres feltalálóink
2021. dec. 03.


Lázár Ervin program a hatodikosoknak a Budapesti Nagycirkuszban
2021. dec. 1.


Lázár Ervin program a másodikosoknak az Agorában (In Medias Brass Quintet)
2021. nov.30. 13.00


Ne vásárolj semmit! nap
2021. nov.29.
Hetedikes lányok a rádión hívták fel figyelmünket a felesleges pazarlásokra, csatlakozva a Ne vásárolj semmit! nap felhívásához.

Adventi gyertyagyújtás
2021. nov.29.


Német Népismereti Vetélkedő a Közösségi Házban
2021. nov.22.
Volkskunde Wettbewerb auf Komitatsebene in Organisation unserer Grundschule!
Megyei német népismereti versenyt rendezett iskolánk, melyen csolnoki, felsőgallai, szomori és tarjáni diákok adhattak számot tudásukról.
Gratulálunk Botos Zsófinak, Kovács Lénának, Gábor Kristófnak és Klinger Konrádnak az első, valamint Hernádi Bonitának, Varga Mirának, Hosszú Marcinak és Klinger Alexnak a harmadik helyezésért!


Magyar nyelv napja
2021. nov.12.
Magyar versenyek (jelentkezés a magyartanároknál):

- Dózsa versíró pályázat: "Ami a szívedet nyomja" - semmilyen megkötés nincs, bármiről írhatnak szövegszerkesztővel Hat.i.: nov. 16.
- Simonyi helyesírási verseny házi forduló - helyesírási teszt
- "Szertelenkék" meseíró pályázat (Mesék a biztonságról, családról barátokról, segítségekről...) Hat. i.: Nov. 22.


Médiatudatos mérés a 7.b osztályosoknak
2021. nov.12.


Lázár Ervin program az elsősöknek a Bányász Műv. Házban
2021. nov.12.
Műsor: Eltáncolt cipellők, Mátyás király és az okos szolga


Fogadó óra
2021. nov. 9-10-11.


Tűzharc bajnokság a Ságvári iskolában (3-4-5. o.)
2021. nov. 11.


A Tűzharc versenyen a 1.helyezett /aranyérmes/ lett a csapatunk!
6 csapat vett részt ezen a körzeti bajnokságon. 5 tatabányai iskola és mi. 2011 és utána született gyerekek lehettek a csapat tagjai.
A győztes csapat:

Piff Ádám,Szileszki Petra,Gröschl Benedek,Molnár Máté,Schaller Máté,Szentner Szabolcs,Jóbi Kata,Fekete Ákos,Riffer Emma,Péter Mária,Klujber Boglárka,De Santa Maria Írisz Gratulálunk!


Makkszedés
2021. nov. 9-10.
6-7-8. osztály


A Pilisi Parkerdő Zrt jóvoltából a tarjáni iskolások az ősz utolsó napsütéses időszakát kihasználva makkot gyűjtöttek a környező erdőkben.
Ezzel iskolánk hozzájárulhatott a következő sikeres erdőtelepítéshez.
Köszönjük a lehetőséget!


Őszi szünet
2021. okt. 25-nov.1.
November 2-án A hét keddel kezdünk!


Nemzeti ünnep
2021. okt. 23.


Megemlékezés az 1956-os Forradalom- és szabadságharcról
2021. okt. 22.
A hetedikesek Greilinger Judit és Árendás Bence segítségével színvonalas műsorral emlékeztek meg az '56-os forradalomról a Kultúrházban.

Mese-, vers- és rajzpályázat az Állatok világnapja alkalmából
Az Állatok világnapja alkalmából mese- és versíró-, valamint rajz pályázatot hirdettünk.
Téma: 2021 védett állatai, csigánycsuk, jászkeszeg, hermelin, kacsafarkú szender, zöld varangy.
A nyertes pályaművek:
Házi olvasás-és szavalóverseny felsősöknek
2021. okt. 21.
Színház az alsósoknak Tatabányán: Betegség miatt elmaradt!!!
2021. okt. 21.


A Földünkért világnap keretében fásítási program
2021. okt. 21.


Budapesti Tamási Áron Gimnázium német tagozatos tanulóinak látogatása iskolánkban
2021. okt. 18, 21.
A Magyar Rádió Gyermekkórusa szereplése a Kultúrházban (7. osztályosok)
2021. okt. 20. 18 óra
A Magyar Rádió Gyermekkórusának hetedikes osztálya látogatott Tarjánba abból az apropóból, hogy éppen 100 éve Kodály Zoltán Tarjánban és környékén gyűjtött népdalokat.
Többek között ezekből szólaltattak meg egy csokorra valót, a programjukat a Tarjáni Fúvószenekar műsora színesítette.
Alsós szavalóverseny
2021. okt. 20.
3 D filmvetítés az alsósoknak
2021. okt. 15.
Prech Márton jóvoltából, a könyvtár szervezésében 3D- s természetfilmet láthattak az alsósok. A film Új Zélandtól, Olaszországon át a nyíregyházi állatkert állatait hozta a gyerekek számára olyan közelivé a 3D szemüveg segítségével, hogy olykor hangosan nevettek, sikongattak az élmény valóságossága miatt.

Akadályverseny és Tökfesztivál
2021. okt. 13.
Október 13-án délelőtt volt iskolánkban az akadályverseny, melyet a 8. osztályosok szerveztek meg osztályfőnökeikkel.
Mind a 11 állomáson volt ügyességi feladat és Tarjánnal kapcsolatos elméleti kérdés is.
A feladatokat a tanulók állítottak össze. A szeles idő olykor próbára tette a szervezőket is, mert gyakran kellett szaladni a puzzle-darabok és egyéb papírok után.
Az akadályversenyen a pontszámok összesítése után - két kategóriában - az alábbi eredmények születtek:
Alsós osztályok:
I. 2.a
II. 3.b
III. 3.a
Felsősök:
I. 7.b
II. 4.o.
III. 6.bCode Week (Kód hete) a könyvtárban
2021. okt. 11.


Digitális újdonságok bemutatása az olvasóteremben:
Micr:bit
Maqueen Plus DFROBOT bemutató
Codycolor társasjáték
3D nyomtató


Könyvtári hét (okt. 4-8.) program
2021. okt. 7. 15 óra
Könyvtárak a személyes kapcsolatokért foglalkozás a könyvtárban.
Megemlékezés az aradi vértanúkról
2021. okt. 6.


Állatok világnapja
2021. okt. 4.
Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük 1931 óta, minden évben.
Október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának napja.
A felső tagozatos diákok közül 5 fő vett részt a rádiós műsorban, melyben elhangzott Gandhi gondolata is: "Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik."
E nap célja, felhívni a figyelmet a vadon élő állatok védelmére, a felelős állattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira. Legfőbb üzenet, hogy egész évben éljünk harmóniában a természettel, környezetünkkel és a minket körülvevő élőlényekkel - legyen az az úton átugráló béka, a fejünk fölött elrepülő madarak, a hozzánk csapódó kóbor kutya, a kertünkben szálldosó lepkék, vagy az otthonunkban a lábunkhoz dörgölőző macska.Mese-, vers- és rajzpályázat az Állatok világnapja alkalmából
KEDVES GYEREKEK!
Az Állatok világnapja alkalmából mese- és versíró-, valamint rajz pályázatot hirdetünk.
Téma: 2021 védett állatai, csigánycsuk, jászkeszeg, hermelin, kacsafarkú szender, zöld varangy.
Rajzotok bármilyen technikával készülhet.

Beadási határidő: 2021. október 22.

A pályamunkákat leadhatjátok az osztályfőnököknek, vagy Juhászné Edit néninek.
Jó munkát kívánunk!


Futóverseny Környén
2021. okt. 5.


Rendőrségi órák a 7. és 8. osztályoknak
2021. okt. 4.


Nagyvázsonyi delegáció látogatása iskolánkban
2021. okt. 1.
Papírgyűjtés, elektronikai hulladékgyűjtés
2021. szept. 30.
Eredmények:

1.a 497 kg (22 fő) 22,59 kg/fő VIII.hely
1.b 371 kg (22 fő) 16,86 kg/fő X.hely
2.a 427 kg (16 fő) 26,68 kg/fő VII.hely
2.b 515,5 kg (16 fő) 32,21 kg/fő IV.hely
3.a 573 kg (18 fő) 31,83 kg/fő V.hely
3.b 406 kg (19 fő) 21,36 kg/fő IX.hely
4. 1337,5 kg (28 fő) 47,76 kg/fő III.hely
5. 1300 kg (27 fő) 48,14 kg/fő II.hely
6. 973 kg (33 fő) 29,48 kg/fő VI.hely
7. 815 kg (29 fő) 28,10 kg/fő VII.hely
8. 1619 kg (33 fő) 49,06 kg/fő I.hely

Összesen: 8834 kg
Hartmann Miklós könyvbemutatója
2021. szept. 29.
Az író két művét, A széna illata és az Örömóda című regényeit mutatta be, melyekben egy család történetén keresztül követhetjük a svábok Magyarországra jövetelét, illetve az 1947-es kitelepítések történetét.

Gyűjtés a Szegénység elleni világnap alkalmából
2021. szept. 28-okt. 15. Helye: Az iskola
Kérjük, bármilyen tartós élelmiszerrel, tisztító- és tisztálkodószerrel támogasd a gyűjtést, hogy minél több rászorulón segíthessünk!

Az Opera nagykövete előadás a 3. osztályosoknak
2021. szept. 27.
Diáksport napja
2021. szept. 24.


Mikonya József emlékműsor
2021. szept. 21.


Petőfi: A Helység kapapácsa előadás a Kultúrban
2021. szept. 18.
Az Ózon világnapja
2021. szept. 16.
Szülői értekezlet
2021. szept. 6.


Elsősök szülői értekezlete
2021. szept. 1.


Évnyitó
2021. szept. 1.
2831 Tarján, Rákóczi út 13.    tel.: 06-30/013 24 47    e-mail: tarjaniskola@gmail.com

Héregi telephely


Vértestolnai telephely


Csengetési rend
1.óra: 7.55-8.40
2.óra: 8.50-9.35
3.óra: 9.45-10.30
4 óra: 10.40-11.25
5.óra: 11.35-12.20
6. óra: 12.40-13.25
7. óra: 13.30-14.15
8. óra: 14.20-15.05
9. óra: 15.10-15.55HATÁRTALANUL


Tarján


Staufenberg


Halle