home
magyardeutsch
TÁMOP-3.1.5/A-2
TIOP 1.1.1-07/1
TÁMOP 6.1.2
EFOP-1.3.9-17-2017-00012
Nemzetiségi pályázatok
EFOP-3.3.5-17
TOP-3.2.1-15
Határtalanul pályázatok
Lázár Ervin Program pályázatok
Sváb lagzi 2022


Sportcsarnok


Programjaink - Képgaléria


Kövessetek minket a facebookon is! Facebook
A versenyeredmények letölthetőek itt: Versenyeredmények 2022/23

A rendezvényeinkről készült fotók megtekinthetők az alábbi linken:

Fotógyűjtemény 2022

A fotógyűjtemény az iskola tulajdona, szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk ennek figyelembe vételével engedélyezett.

2023/2024
Programok

PERON Zenekar rendhagyó énekórája a Kultúrházban, Lázár Ervin Program 7.o.: Kávészünet zenekar (Agora), Juhászné Edit néni búcsúztatója
2023. szeptember 29.

A PERON MUSIC Tehetségközpont koncertjével közel hozta a rock-popzenét a gyerekekhez, bemutatták, majd a gyerekek a hangszersimogatón kipróbálhatták a hangszereket.

A nyugdíjba vonuló Juhász Péterné, Edit néni utolsó munkanapján a gyerekek, kollégák kedves műsorral, virágokkal fejezték ki köszönetüket sok éves munkájáért.

Digitális próbamérés 6.o. történelem
2023. szeptember 28.

Diáksport napja
2023. szeptember 28.

A Diáksport napja alkalmából a testnevelő tanárok reggeli tornával, futással megmozgatták a tanulókat.

Pályaválasztási mérés 8.o.
2023. szeptember 27.

Lázár Ervin Program 4.o.: Ghymes zenekar (Agora)
2023. szeptember 27. 9.30

Digitális próbamérés 6.o.
2023. szeptember 26.

Lázár Ervin Program: 3.o.
2023. szeptember 25.A harmadikosok egy pályázat, a Lázár Ervin Program (LEP) keretében a Jászai Mari Színházba látogattak, ahol az Ágacska c. színdarabot tekintették meg.Úszás 3.b, 5.k
2023. szeptember 11-21.

Úszásoktatás

3. és 5. osztályos tanulók 9 napig úszásoktatásban részesültek. Naponta 90 percet töltöttek vízben, többségében oktatással telt az idő, de azért játékra is jutott idő.
Két csoportban tanítottuk a gyerekeket, a jobb úszótudással rendelkezők a mélyvízben gyakoroltak az egyik testnevelőtanár segítségével, addig a kevésbé jó úszók a kis medencében tanultak Márti nénitől. Ez kevés idő ahhoz, hogy valaki teljesen megtanuljon úszni, de mindenki csiszolta, javította technikáját. A kezdők közül több tanulónál jelentős technikai előrelépést láttunk, valamint a vízbiztonságuk is nagy mértékben javult.
Hasznos két hét volt mindenkinek, ezenkívül jól is érezték magukat.Tökfesztivál
2023. szeptember 21. 14.00Lázár Ervin Program 2.o.: A csillagszemű juhász (Tata)
2023. szeptember 20.

Reggeli érkezés, pecsételés
2023. szeptemberSzüreti felvonulás
2023. szeptember 16.Elektronikai hulladékgyűjtés
2023. szeptember 14. 12-14.00 A Szökőkútnál

Lázár Ervin Program 6.o.: Barangolás a komolyzene birodalmában (Tata)
2023. szeptember 12.A Győri Filharmonikus Zenekar Fúvósötöse a Lázár Ervin Program keretében Tatára látogatott koncertsorozatával.
Prokofjev Péter és a farkas c. műve csendült fel hatodikosaink örömére is.

Szülői értekezlet
2023. szeptember 4.

Évnyitó, 1. tanítási nap, tankönyvosztás
2023. szeptember 1.

Szeptember elsején ünneplőbe öltözött diákok, szülők, nagyszülők serege lepte el az iskolát a 2023/24-es tanév ünnepélyes megnyitójára.
Az óvónénik kezét elengedő kis elsősök kedves műsora után Palatin Anna igazgató asszony külön szeretettel köszöntötte az iskola új diákjait, tanárait. Kiemelte, hogy jelenlegi helyzetben nagyon szerencsés helyzetben van az iskola, hogy jól képzett, szakos, teljes tanári gárdával indulhat az új tanév. Beszédében kitért a nyár folyamán elvégzett munkálatokra, többek között a műfüves pálya elkészültére.
A fenntartó Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fülöp István is beszélt a nyári fejlesztésekről, megemlítve a mosdó és a fűtés korszerűsítését is.
A kis elsősök alig várták, hogy kibonthassák az ajándékokat, amit e nagy nap emlékére kaptak az iskolától.
Mindenkinek élményekben és tudásban gazdag, sikeres tanévet kívánunk!

2022/2023
Programok

Zánkai Erzsébet-tábor 5., 6. osztály
2023. augusztus 13-18.

Napközis Erzsébet-tábor II. turnus
2023. július 3-7.25 tanuló jelenkezett a második turnusra.

Program:

1. nap: Önismereti játékok, közösségépítés, csapatjátékok

2. nap: Sorversenyek, agyagozás

3. nap: Turul-emlékmű, Bányászati Múzeum - Skanzen, Gyémánt fürdő

4. nap: Élménybeszámoló, sportfoglalkozások, csapatjáték, bányászlámpás készítése

5. nap: Reggeli torna, ügyességi csapatjátékok, dinnyézés, bemutató készítése a tábori alkotásokból, filmnézés, homokozós, építő játékok, fagyizás

Ausztriai tábor
2023. június 25 - 30.

Ausztriai tábor élménybeszámoló Gosau - Bad Ischl - Salzburg

Június 25-30-ig 43 gyermek táborozott Ausztriában a festői Salzkammergut területén. A diákok a nyelvtanulás mellett számos programon vehettek részt.

1. nap: 9 órakor útnak indultunk Ausztriába. Útközben megálltunk Eisenstadt (Kismarton) városában, ahol sétát tettünk az Esterházy-kastély parkjában és sok érdekességet tudhattunk meg Joseph Haydn és az Esterházy család Kismartonhoz fűződő kapcsolatáról. Este 6 óra körül érkeztünk meg a szállásunkra Gosauba, a Dachstein gleccser lábánál elterülő faluba.

2. nap: Hallstatt

Június 26-án a világörökség részét képező meseszép Hallstatt-ba kirándultunk. Felvonóval felmentünk a hegytetőre, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárult elénk. Ezután elsétáltunk a városka belvárosába, megcsodáltuk a tó és hegy közé szorított különleges épületeket.

3. nap: Salzburg

Ellátogattunk a salzburgi Markus Sittikus hercegérsek által építtetett Hellbrunni kastélyba, ahol vízi játékok - titokzatos barlangok, víz mozgatta figurák és rejtett fúvókákból előtörő vízsugarak - kápráztattak el bennünket. A "SchauLust" (látványÖröm) állandó kiállításon Hellbrunn történetével ismerkedtünk meg. Ezután Salzburg belvárosában ellátogattunk Mozart szülőházához és megtekintettük a salzburgi dómot. Este fergeteges karaoke-parti zárta a napot.

4. nap: Túra a Gosausee körül

Körbesétáltuk a vidék legszebb tavaként emlegetett Vorderer Gosausee-t. Igazi kiránduló, túrázó, és hegymászó paradicsom. A gyönyörű táj, a kristálytiszta víz, a tavat körülölelő hegyek látványa lenyűgözött bennünket.

5. nap: Bad Ischl

Ellátogatunk a Kaiservilla-ba, Ferenc József és Sissi egykori nyári rezidenciájába, majd ezt követően a fürdővároska strandján lubickolhattak a gyerekek.

6. nap: Grundlsee - 3-Seen-Tour

Sétahajóval átszeltük a Grundlsee-t, majd rövid túrát követően bárkával hajóztunk a vízesésekkel szegélyezett Toplitzsee-n. Végül a Kammersee romantikus, érintetlen környezetét csodáltuk meg.Napközis Erzsébet-tábor I. turnus
2023. június 26 - 30.3 alsós csoportban 60 tanuló jelenkezett az első turnusra.
Program:
1. nap: Önismereti játékok, közösségépítés, csapatjátékok

2. nap: Turul-emlékmű, Agora Múzeum, Gyémánt fürdő

3. nap: Sorversenyek, agyagozás

4. nap: Ismerd meg a községünket - túra, rendőrségi bemutató, kreatív foglalkozás, aszfaltrajzok készítése5. nap: Reggeli torna, ügyességi csapatjátékok, dinnyézés, bemutató készítése a tábori alkotásokból, filmnézés, társasjátékok, közös éneklés, fagyizásTanévzáró ünnepség
2023. június 22.

A környezetvédelmi verseny jutalma: ingyenes belépő a Fényes tanösvényre
2023. június 21.

Utolsó tanítási nap, Ballagás
2023. június 16.

A nyolcadikosok ballagását az iskolánk hagyományainak megfelelően a hetedikesek szervezték, mintegy átvéve tőlük a stafétabotot, jelképesen a zászló átadásával. A csengettyűkkel színesített búcsúműsoruk után a nyolcadikosok képviselői köszöntek el diáktársaiktól, tanáraiktól, az iskolai dolgozóitól és felidézték a közösen átélt szép, sokszor vicces emlékeiket Zentai Vanda és Árendás Bence osztályfőnökökkel. Műsorukban a közös éneklés sem maradhatott el, majd magasbaszálló álmaikat szappanbuborékok kifújása jelképezte.
A szüleiknek egy szál rózsával köszönték meg azt a gondoskodást, ami lehetővé tette, hogy most mindannyian sikerrel és büszkén ballaghassanak.
Az iskola igazgatója, Palatin Anna szeretetteljes szavakkal búcsúzott tőlük, kifejezve büszkeségét a tanulók sokrétű, gazdag sikereiért a tanulmányok, sport, zene területein. Néhány tanulót könyvvel is jutalmaztak kiemelkedő tanulmányi, sport, zenei vagy közösségi tevékenységükért, többek között Mátyus Lilient a 8 évig kitűnő tanulmányi eredményéért.
A község polgármestere, Klinger Tamás oklevéllel gratulált a nyolcadikosoknak, sok sikert kívánva további útjukhoz.
Végül a szülők, rokonok is átadhatták virágjaikat a ballagóknak.

Fordított nap, bankett
2023. június 15.

A fordított napon a nyolcadikosok fergeteges kulturális és sportprogrammal szórakoztatták az iskola tanulóit, tanárait.
Mátyus Lili igazgatóként, Apró Bence helyettesként átvette a hatalmat, majd a bolondballagás után felidézték a 8 év vicces, szép emlékeit. A napot az emlékezetes tanár-diák kosármeccs zárta 17/5-ös eredménnyel a tanárok javára.

Délután a nyolcadikosok a bankett keretében köszöntek el egymástól és a pedagógusaiktól.

Köszönjük a szerenádot!

DÖK nap
2023. június 14.

A Diákönkormányzat Napján megtapsoltuk az ebben a tanévben országos és területi versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulóinkat. Ezen felül minden tanuló kapott egy kedves tarjáni támogatónktól, Kirschner Zoltántól, egy finom Bocco 'd Oro fagyit.

Köszönjük szépen!

Ezután a diákok gyakorolhatták a jogaikat: a nyolcadikosok kampányoltak, a tanulók meghallgatták Mátyus Lili (8.b) és Apró Bence (8.a) beszédét, majd szavaztak, hogy ki legyen másnapra a király!Az Egyesületek Házában az országos versenyeken, ill. az egész év folyamán kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákjat tüntette ki önkormányzatunk. Büszkén gratulálunk a gyerekeknek és az őket felkészítő tanároknak!A leendő elsősök szüleinek értekezlete
2023. június 13. 17 óraEgészségnap
2023. június 13.

Tartós könyvek visszavétele
2023. június 9. és 12.Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny eredményhirdetése Budapesten
2023. június 9.

Online verseny: Uttó Péter 3. hely (felkészítő: Árendásné Huj Katalin)
OATV német népismeret verseny: Gröschl Antal 2. hely (felkészítő: Schwarzingerné Fuchs Mónika)Megemlékezés a Nemzeti összetartozás napjáról
2023. június 6.

Ezen a napon emlékeztünk meg a trianoni békediktátum aláírása alkalmából a Nemzeti összetartozás napjáról videós anyagok feldolgozása segítségével.
Péntekre a művekből készítenek az osztályok egy kis tablót, képregényt vagy folytatják regényes formában egy megismert család/személy történetét.Pedagógusnap
2023. június 5.

A gyerekek nagyon szép műsorral, csokival köszönték meg a pedagógusaink egész éves munkáját. Köszönjük a szülői munkaközösségnek a szeretetteljes köszöntést!

Pedagógusnap, Kutyás nap a felső tagozatosoknak
2023. június 5.

A felsősöknek a felelős kutyatartásról tartottak előadást az állatvédők, miközben a két kutyus végig járkált a gyerekek között, nagy örömükre.
A gyerekek és az iskola felajánlásával támogattuk a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány hasznos munkáját.

Tiszta szívvel az állatokért alapítvány adományozási felhívása

Gyermeknap, családi nap
2023. június 2.

A zsetonos játékok után az osztályok szülők segítségével versenyezhettek ügyességi sorversenyben, játékos feladványok megoldásával.
Nagy derültséget okoztak a jogász nyelven megfogalmazott gyerekdalok és az osztályok karaoke bemutatói. A gyerekek lángost, gofrit kaphattak, végül az elmaradhatatlan tombolasorsolás következett sok-sok nyereménnyel.
Köszönet a szervezőknek, támogatóknak, szülőknek, nagyobb gyerekeknek ezért a vidám gyermek- és családi napért!

Miamanó Színház alsósoknak: Sárkányármány
2023. június 1.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár támogatásával a Miamanó Színház társulata szórakoztatta "gyereknapi előzetesként" az alsó tagozatosokat.
Az óriásbábok és a gyerekek segítségével, ész és erőpróbák kiállásával megmententették a királylányt a sárkánytól, így mindenki boldogan élhet ..."Nevelési értekezlet, tanítás nélküli munkanap
2023. május 30.

Staufenbergi kapcsolat 33 éves ünnepség a Kultúrházban
2023. május 22. 17.00Tatai Patara program a hatodikosoknak
2023. május 26.


Anyák napja 1.a
2023. május 25.

Digitális mérés 4.o. Matematika, szövegértés, Vigyázz, Kész, Pénz! országos döntő, Anyák napja 1.b
2023. május 24.
Vigyázz, Kész, Pénz! országos döntőjén iskolánk csapata 7. helyezést ért el.
Csapattagok: Menráth Marcell, Libor Samu, Takács Botond, Lányi Szilárd, Hajnal Roland
GRATULÁLUNK!Digitális mérés 5.o. Matematika, szövegértés, Anyák napja 3.b
2023. május 23.

A biodiverzitás napja, Anyák napja 2.a
2023. május 22.

ÓRÁK!!!
2023. május 18.

Ezek a rendes órák keresik rendetlen gazdájukat:)
Átvehetők az igh. irodában!


Kutyaterápiás foglalkozás alsósoknak, Országos német szavalóverseny döntő
2023. május 19.

A Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány munkatársai Zoé és Arthur segítségével nagy örömöt szereztek az alsó tagozatosoknak.Klinger Albert, iskolánk tanulója az Országos Német Nemzetiségi Szavalóversenyen 5. helyezést ért el.

GRATULÁLUNK!

Anyák napja 3.a
2023. május 18.

Alsó tagozatos matematikaverseny
2023. május 17.

Munkában a robotika szakkörösök
2023. május 16.Anyák napja 2.b
2023. május 15.

Sulikézifesztivál
2023. május 13.

Május 13-án Szigetszentmiklóson a Sulikézifesztiválon vettek részt a 2. osztályos fiúk.

Anyák napja 4.a
2023. május 11.

Madarak és fák napja, Pályaválasztási tanácsadás a hetedikeseknek
2023. május 10.

A Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa a hetedikeseknek a pályaválasztásukkal kapcsolatban tájékoztatót, tanácsadást tartott.Fogadó óra
2023. május 8.

Digitális mérés 6.o. (Természettudományos, nyelvi), Regionális színjátszótalálkozó
2023. május 5.

Német nemzetiségi általános iskolák északi régiójából öt iskola részvételével került megrendezésre a színjátszó találkozó, melyen hagyományos és modern interpretációval láthattunk népmese-feldolgozásokat.


Digitális mérés 6.o. (Matematika, szövegértés)
2023. május 4.

Osztálykirándulások, Határtalanul program kezdete a 7. osztályosoknak
2023. május 2.

1.a-b: Tata
2.a-b: Pápa
3.a-b: Budapest
4.a-b: Budapest Állatkert
5.o.: Győr
6. o.: Kislőd Kalandpark
7.a-b: Erdély Határtalanul Program
8.a-b: Budapest

HATÁRTALANUL - HÁROMSZÉKI KALANDOZÁSOK

2023. május 2-6. között a Határtalanul pályázat támogatásával Erdély csodálatos tájain jártunk.
A határátlépés után Nagyváraddal ismerkedtünk. Elsőként a székesegyházat látogattuk meg, ahol megtekinthető Szent László hermája. Végig sétáltunk a Kanonok soron, majd a belvárosban tettünk egy sétát. Csodálatosan felújított házak között barangolva eljutottunk a Sas palotához, a Szigligeti Színházhoz és az Emke kávéházhoz. Felsétáltunk a várhoz is. Utunkat folytatva Erdély történelmi kapujában a Király-hágó tettünk egy rövid pihenőt. Következő megállónk Kalotaszeg "fővárosa" Bánffyhunyad volt, ahol a területre oly jellemző református templomok sajátságait ismertük meg.
A nap utolsó megállója Kolozsvár volt. A belvárosi sétánk során többek között ellátogattunk Mátyás király szülőházához, megnéztük a Fő téren álló Mátyás szobrot, a Szent Mihály templomot és a régi városházát.
Este a Heltai Panzióban vacsoráztunk és tértünk nyugovóra.
Kolozsvárról elindulva az első megálló Marosvásárhely volt. A központban sétálva megtekintettük a Kultúrpalotát, a Teleki Tékát, a Bolyai Líceumot és a Bolyaiak szobrát. A szecessziós, gyönyörűen felújított épületek csodálatosak voltak, a Kultúrpalotában egy hangszeres próbába is belecsöppentünk. Autóbuszra szállva jutottunk el Szovátára, ahol a Medve-tavat sétáltuk körbe, majd utunk a Székelyföld fővárosának tartott Székelyudvarhelyre vezetett. Megnéztük a központban található Szobor parkot, a Városházát, az Orbán Balázs szobrot és a Benedek Elek tanítóképző épületét. Végül Tusnádfürdőre utaztunk, ahol meleg vacsora és remek szállás várt ránk.
A kirándulás harmadik napját Tusnádfürdőn töltöttük. Délelőtt a helyi általános iskolában jártunk. Ismerkedtünk a gyerekekkel, tapasztalatot cseréltünk a helyi kollégákkal. Sajnos az esős időjárás miatt túránk nem valósult meg. Helyette a termálfürdőben töltöttünk egy vidám, mozgalmas délutánt.
A negyedik nap Tusnádfürdő tágabb környezetével ismerkedtünk. A felfedezést a Szent Anna-tónál kezdtük, majd a Mohos-tőzegláp különleges világát jártuk be. Torján a világ legnagyobb székelykapujánál időztünk. Utunkat Kézdivásárhelyfelé folytattuk, ahol különleges udvartereken barangoltunk, megnéztünk egy magángyűjteményt és a Céhmúzeumot is meglátogattuk. A város főterén Gábor Áron szobra előtt tettük tiszteletünket.
Az utolsó napon a kora reggeli órákban búcsúztunk Tusnádfürdőtől. Sepsiszentgyörgyön keresztül érkeztünk Vajdahunyad várához. Az úton megcsodálhattuk a Fogarasi Havasok még hófödte hatalmas csúcsait. Utolsó állomásunk Aradon volt, a Szabadság-szobornál tisztelegve emlékeztünk meg az aradi vértanúkról.
Munka ünnepe
2023. május 1.

Trachttag
2023. április 28.Olvasótábor kvíz 1. forduló

2023. április 28.Jelentkezés az iskolai könyvtárban Tomasovszky Editnél és Csikivgya Viktóriánál

Fenntarthatósági Témahét
2023. április 24-28.

5.k, 6., 7., 8. osztályosok német vizsgája
2023. április 27.

5.ny német vizsga, Kész, pénz! verseny, Komplex természettudományi játékok, Országos kézi diákolimpia elődöntő Mosonmagyaróvár, Simonyi verseny megyei forduló
2023. április 26.

A tarjáni IV. korcsoportos (7-8.o.) lányok, Országos Elődöntőt játszottak Mosonmagyaróváron. Nagy csatában, kedvezőtlen feltételek mellett a II. helyet szerezték meg.
Gratulálunk nekik és Hajrá Tarján!Tatabányán a Vigyázz, Kész, Pénz! megyei fordulón országos döntőbe jutottak: Menráth Marcell, Libor Samu, Takács Botond, Lányi Szilárd, Hajnal Roland!!

A Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási verseny 2. fordulójában Mohamed-Gamal Miriam 92,5 pontot ért el, ezzel a 12. helyezett lett az 53-ból! Felkészítő tanár: Greilinger JuditGRATULÁLUNK!

Fenntarthatósági Témahét
2023. április 24-28.

Siketek érzékenyítő foglalkozása (3.o.), Rendőrségi óra (7.o.), Országos nemzetiségi kommunikációs verseny Budapesten
2023. április 24.

A harmadikosokat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségétől látogatta meg 2 nagyon kedves hallássérült embertársunk, Anna néni és Ádám bácsi.
Elmesélték a gyerekeknek, hogyan válhat valaki hallássérültté, hogyan tudunk nekik segíteni és megismertették a tanulókat jelnyelv néhány érdekes elemével. A tanulók nagyon ügyesen kitalálták, mit mutatnak a jelnyelvvel, s a végén versenyeztek is velük.

Az Országos nemzetiségi kommunikációs versenyen Schwarczingerné Fuchs Mónika tanítványai kiválóan szerepeltek Budapesten:

Gröschl Antal 7. hely
Pintér Csaba 14. hely
GRATULÁLUNK!A leendő első osztályosok beíratása
2023. április 21. 8-16.00

Föld napja, szemétszedés, papírgyűjtés, elektronikai hulladékgyűjtés (az óvodával)
2023. április 21.

A Föld napján az iskolások kitakarították az iskola udavarait, környezetét, sportpályáit és az osztálytermeiket.
Ebből az alkalomból elektronikai hulladékgyűjtést és papírgyűjtést is szerveztünk.

Papírgyűjtés eredmények:

HELYEZÉS/OSZTÁLY KG/FŐ

I. 3.b 107
II. 4.a 44
III. 4.b 38
IV. 5. 37,7
V. 3.a 26,6
VI. 6. 22,4
VII. 8. 13,8
VIII. 2.b 13
IX. 2.a 8,05
X. 1.a 7,26
XI. 7. 2,39
XII. 1.b 1,04

A leendő első osztályosok beíratása, Országos OATV népismereti verseny Budaörs
2023. április 20-21.

Gröschl Antal, 7. osztályos tanulónk az Országos OATV népismereti verseny budaörsi döntőjén 2. helyezést ért el.
GRATULÁLUNK!
Atlétika eredmények
2023. április

2023.04.24. Tata Atlétika verseny megyei döntő:

Varga Mira 55 méter Megyei 1. Hely kislabda- országos döntő!
Hajnal Roland súlylökés Megyei 2.
Zsombok Laura Súlylökés- Megyei 3.

További versenyzők:

Valki Hanna, Hernádi Bonita, Sárközi Klaudia, Gröschl Kata, Kolek ZsókaPiff Adél a 250 fős mezőnyből az országos mezei futóversenyen az előkelő 27!!!! helyet szerezte meg! Egyszerűen repült!!!
GRATULÁLUNK!A Városi Atlétika versenyen a II. korcsoportban a fiú és lány csapatunk is II. helyezést ért el, ezzel továbbjutottak a megyei döntőbe.

Tarján Német Nemzetiségi Ált. Iskola Fiú csapat

Szentner Szabolcs 266 pont
Potyondi Olivér 273
Krancz Barna 294
Mózer Ákos 196
Konkolyi Zsombor 174
Uttó Péter 170

Tarjáni Német Nemzetiségi Ált. Iskola Lány csapat

Riffer Emma 270 pont
De Santa-Maria Írisz 279
Piff Adél 293
Lukács Diána Napsugár 244
Hosszú Jana 240
Zigó Zóra Felícia 156

Egyéniben:

6. helyezés Piff Adél
8. helyezett De Santa-Maria Írisz
9. helyezés Riffer Emma
2. helyezés Krancz Barna
4. helyezés Potyondi Olivér
6. helyezés Szentner Szabolcs

GRATULÁLUNK!A tarjáni kézilabdás fiúk és lányok más sportokban is megmérettetik magukat.
Fociban, floorball- ban, atlétikában is jeleskednek tanulóink.
Sok szép eredmény mellett született 2 országos siker: Piff Adél 4. osztályos tanulónk az Országos Mezei Futóverseny döntőjén vesz részt Gödöllőn, Varga Mira 8. osztályos tanulónk pedig a Tájfutó Országos Döntőn, Szegeden képviseli iskolánkat!
Gratulálunk és Hajrá Tarján!Városi 3.korcsoportos Atlétika többpróba versenyen a fiú csapat 3.helyezést ért el.
A lányok 2.helyezettek lettek,amivel tovább jutottunk a megyei döntőre.
A lányok közül egyéniben Sümegi Eszter 2., Szileszki Petra 3.lett.
Nagyon ügyesek voltak a gyerekek!

Digitális mérés 8.o. (Természettudomány, nyelvi) 7.o. oltás
2023. április 19.

Héregi, vértestolnai tanulók fogadása a 4. osztályban
2023. április 18.

Digitális mérés 8.o. Matematika, szövegértés
2023. április 18.

Ovisok fogadása az 1. osztályban, Rendőrségi óra (5. o.), Atlétika verseny Tatabánya, Öveges Program Tatán
2023. április 17.

Holocaust emléknapja, nyolcadikosok látogatása a K&H Bankban
2023. április 14.

A Holocaust, a zsidó népirtás áldozataira emlékeztünk a rádión keresztül. Szalontai Levente a történelmi eseményeket, az ide vezető folyamatokat idézte fel, Péter Andrea pedig egy 13 éves kislánynak a vészkorszakban született naplójából olvasott fel. Ezután Szénási Zsombor, Takács Botond és Hajnali Csilla szavalták a hazaszeretet egyik legszebb versét, melyet Szabó Balázs zenei tolmácsolásában is meghallgattunk (Radnóti Miklós: Nem tudhatom). A műsor keretét A Schindler listája c. film zenéje, illetve Arany János sorai adták:

Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben.


Költészet napja, K&H Bank versenyprogramja
2023. ápr. 13.

A Költészet napjára emlékeztünk megzenésített, aszfaltra írt, ill. saját készítésű versekkel, lapbookokkal.
(Oláh-Partali Eszter Az évszakok című versével a megyei versíró versenyen 1. helyezést ért el.)A K&H Bank tatai és tatabányai fiókjának vezetője tartott a nyolcadikosok részére a Vigyázz, Kész, Pénz! régiós verseny keretében felkészítést a pénzügyi életben való eligazodásukhoz.Tavaszi szünet
2023. április 5- 12.

Országos zenei siker
2023. ápr. 5.

Iskolánk tanulója, Gröschl Antal a Kiskunfélegyházán megrendezésre került országos zenei versenyen osztott első helyezést ért el!
Gratulálunk a hatalmas sikerhez!


Megyei német verseny 7-8., Dunamente Ökocentrum Program
2023. ápr. 4.

Az alsó tagozatosok a lábatlani Dunemente Ökocentrum képviselőit (Császár Attila, Rendes Niki) hallgathatták a délelőtt folyamán a Föld védelme érdekében a helyes, természetet védő energiafelhasználásról.
A Megyünk hozzátok élményórában a csapatok interaktív játékkal, "kerekasztal" beszélgetéssel foglalkoztak az ökotudatos gondolatokkal.


Iskolán szervezte meg a Megyei német versenyt, ahol 8 iskola képviselte magát. Az ünnepélyes megnyitó után a tanulók a hallott szövegértés feladataival birkóztak meg, majd csapatokban oldották meg a verseny feladatait.
A tanulókra értékes nyeremények vártak.

DSD szóbeli, Szülői értekezlet
2023. ápr. 3.

Megyei német verseny 3-4.o. Vértessomló
2023. március 31.

Eredmény: Két első, két második, egy harmadik helyezés! GRATULÁLUNK!

Digitális témahét
2023. március 27-31.


Mezei futóverseny Kecskéden
2023. március 30.


Piff Adél 4. lett, bejutott az Országosra, a csapat 3. helyezést ért el!
GRATULÁLUNK!!!

SULIZSÁK PROGRAM
2023. márc. 27-30.Nyílt órák: Felső tagozat
2023. március 30. 1-4. óra


Víz világnapja, Foci Diákolimpia, Esélyteremtő matematikaverseny Tatabányán
2023. március 28.Tatabányán, a Jubileum Parkban fociztak a III. korcsoportos fiúk, ahol 3. helyezést értek el. Egy gólon múlt, hogy bejussanak a döntőbe (mérleg: 1 győzelem, 1 vereség, 1 döntetlen).
Csapattagok: Andrássy Gyula, Eipl Zsombor, Endresz Zalán, Bakonyi Áron, Gröschl Benedek, Rieth Regő, Sasvári Gergő, Schaller Máté, Uttó Bálint.
GRATULÁLUNK!

Nyílt órák: 1.a, 1.b, 4.b
2023. március 28. 1-3. óra

Népdaléneklési verseny
2023. március 27.

Nyílt órák: 2.b, 3.a, 3.b
2023. március 27. 1-3. óra

Német szavalóverseny Süttő
2023. március 24.
Gratulálunk iskolánk tanulóinak, akik a megyei német szavalóversenyen képviselték Tarjánt!
Klinger Albert 1. helyezésével az országos döntőbe jutott!

7. évfolyam digitális mérések (szövegértés, matematika, természettudományos, nyelvi)
2023. március 21-24.

Simonyi helyesírási verseny iskolai forduló 7-8. évf.
2023. március 23.

Környezetvédelmi verseny (Óvárosi iskola)
2023. március 22.Az 5-6. osztályosok korcsoportjában a tatabányai Óvárosi Iskola által szervezett környezetvédelmi vetélkedőn iskolánk ötödikesei első helyezést értek el. Részt vettek még a versenyen a harmadik, negyedik osztályosok is.

Kézilabda diákolimpia III. korcsoport
2023. március 22.

A harmadik korcsoportos kézilabdás lányok 3. helyezést értek el a megyei döntőn.
agy élmény volt játszani a rengeteg szurkoló előtt! Köszönjük szépen! Hajrá Tarján!Simonyi helyesírási verseny iskolai forduló 5-6. évf.
2023. március 22.

5-6. évf. megyei német verseny, Fényképezés (8.o.), rendőrségi óra 7.b
2023. márc. 21.

Mindkét kategóriában elhoztuk az első két helyet! Gratulálunk!

5. osztály:
1. hely: De Santa Maria Írisz, Riffer Emma
2. hely: Klinger Albert, Schaller Máté
6. osztály:
1. hely Szileszki Petra, Péter Andrea
2. hely: Sümegi Lili, Fuchs Hanna

Rendőrségi órák (6., 8. osztály)
2023. márc. 20.

Nyomdaséta eredményhirdetés
2023. márc. 20.

Köszönjük minden Nyomdasétás pecsétgyűjtőnek, aki fotót küldött iskolánk és az 5. osztályosok felhívására, hogy részt vett a vidám akcióban!
A felajánlott nyeremények tulajdonosai: Palatin Dóra, Krancz Borka

Nemzeti ünnep
2023. március 15.

Német szavalóverseny
2023. március 14.

Német szavalóverseny - helyi forduló továbbjutók:
1-2.o. Huj Dorka, 3-4.o. Mózer Lilla, 5-6.o. Klinger Albert

Megemlékezés 1848. március 15-éről
2023. március 14.

Antal Betti néni vezetésével a 6-7. osztályosok nagyon szép műsorral emlékeztek meg a március 15-i eseményekről.
A műsorukat az ötödikesek éneklése és a mazsorettesek tánca szinesítette.Lány kézilabda döntő Esztergomban
2023. márc. 13.

IV. korcsoportos kézilabdás lányok 1. helyezést értek el a 6 csapatos megyei döntőn, így bejutottak az országos elődöntőbe!Csapattagok: Mátyus Lilien, Zsombók Laura, Varga Mira, Izeli Bernadett, Valki Hanna, Kindler Csenge, Sárközi Klaudia, Gröschl Kata, Molnár Zsófia, Szileszki Petra, Fuchs Hanna, Batin Csenge, Péter Andrea, Sümegi Eszter
GRATULÁLUNK!

Természettudományi kísérletek bemutatója

2023. márc. 13.

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány Kémiamobillabor projektje szervezésében Dóbéné Cserjés Edit mutatott be izgalmas kémiai kísérleteket a tűz/gyúlékonyság témakörében a 3-4., 5-6. osztályosoknak.


DSD írásbeli vizsga
2023. márc. 9.

Pénz7., Energiatakarékossági világnap
2023. márc. 6-10.

Vakok érzékenyítő foglalkozás
2023. márc. 1. 6-7. évf.<

Múzeumpedagógiai fogalkozás Tatán, a Nemzetiségi Múzeumban
2023. február 28. Felső tagozat, kétnyelvű

Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól
2023. február 24.

Vakok érzékenyítő foglalkozása
2023. febr. 22. 4-5. évf.

A Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületéből heten tartottak érzékenyítő foglalkozást, melynek keretében a gyerekek megismerhették a vakok mindennapi problémáit, egy kisfilm segítségével pedig a segítés helyes módjait. A program második felében kis csoportokban szemtakaróval fejlesztő játékokat, akadálypályát próbálhattak ki (a fehér bot segítségével), illetve a Braille-írással és a vakok számítógép, telefonhasználatával ismerkedhettek meg.
A gyerekek nagyon nagy nyíltsággal, érdeklődéssel fogadták a programot.Ráhangoló 5.o. zenés foglalkozás az Agorában
2023. febr. 21.
Sportorvosi vizsgálat
2023. febr. 17.

Úszásoktatás (3.o.)
2023. febr. 6-16.


Farsangi álarcosbál a felső tagozatnak
2023. február 10. 15-19.00 Kultúrház

Farsangi álarcosbál az alsó tagozatnak
2023. február 9. 15-17.00 KultúrházRendőrségi óra 8. évf.
2023. febr. 8.

Farsangi álarckészítő verseny
2023. jan. 23 - február 8.

Úszásoktatás kezdete (3.o.), Rendőrségi órák (4., 5.,6., 7. évf.), Országos német kommunikációs verseny (7.o.)
2023. febr. 6.Szülői értekezlet
2023. jan. 30.

Félévi értesítő kiadása
2023. jan. 27.

Kézilabda diákolimpia
2023. jan. 23.

Mindkét csapatunk nyert! Gratulálunk!!!8. osztályos felvételik
2023. jan. 21.

A magyar kultúra napja, az 1. félév vége
2023. jan. 20.

A hatodik és hetedik osztályosok közreműködésével emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról.
Iskolánk csatlakozott a mai napon a Himnusz közös szavalásának mozgalmához, szünetekben pedig a Holdviola megzenésített versei szóltak a rádión.
Megemlékezés a magyarországi németek kitelepítéséről
2023. jan. 19.

Sítábor
2023. jan. 7-12.
Véradás az iskolában
2023. jan. 12. 15 órától 18 óráig (10-11-es terem, könyvtári rész)

Téli szünet
2022. dec. 22- 2023. jan. 8.
Iskolai karácsony
2022. dec. 21.
Tatai Versbarátok Köre adventi műsora (5-6. évf.)
Madarak karácsonya, Korcsolyázás (8.o.)

2022. dec. 20.
A Tatai Versbarátok Köre nagyon szép, tartalmas adventi gondolatokkal ajándékozta meg az ötödik-hatodik osztályosokat a könyvtár olvasótermében. A zeneiskolás diákok zenei betétekkel színesítették műsorukat. Köszönjük szépen az előadást és jó egészséget kívánunk a szépkorú vendégeinknek!A 2.b a rádión a mararak gondozására hívta fel a figyelmünket, elszavalták közösen a Cinege cipőjét, majd az osztályok elhelyezték a madáreleséget kedvenc fáikra az udvaron.

Karácsonyi ünnepség
2022. dec. 17. 15.00 Kultúrház
4. adventi gyertyagyújtás
2022. dec. 16.


Versíró pályázat díjkiosztó ünnepség
2022. dec. 13.
Oláh-Partali Eszter 4. osztályos tanulónk a Dózsa György Általános Iskola versíró pályázatán 1. helyezést ért el.
Gratulálunk!

3. adventi gyertyagyújtás, Nevelési értekezlet
2022. dec. 9.


Mikulás buli
2022. dec. 8. A hetedikesek kiváló hangulatú Miku-bulit szerveztek!


Mikulás kupa
2022. dec. 8.


Mikulás
2022. dec. 6.
Budapesti kirándulás 4.o., Adventi műsor az időseknek
2022. dec. 5.
December 5-én, hétfő délután a 4. évfolyammal és néhány 3. osztályos gyerekkel a Magyar Pesti Színházban a Harisnyás Pippi című darabot néztük meg.
Az előadás egyszerre volt kedves, vidám és tanulságos. A gyerekek nagyokat kacagtak a szórakoztató jeleneteken. Harisnyás Pippi történetének egy részlete szerepel a tananyagban, így viszont sokkal nagyobb hatással volt a gyerekekre, hogy megnézhették a darabot. Jó kis élmény volt!

Pótló digitális mérés (szövegértés, matematika) a hiányzó 4-5. osztályosoknak
2022. nov. 29.


2. adventi gyertyagyújtás
2022. dec. 2.
Rendőrségi órák 6., 8.o.
2022. nov. 28.


4 elem meg én verseny
2022. november 25.
Ebben az évben 14. alkalommal került megrendezésre a Tatabányai Klímakör által a környezet- és természetvédelmi verseny.
Iskolánk 9 csapatot delegált idén. Előzetesen 2 forduló online kellett beküldeni.
Az induló 37 csapat közül 2 csapat került a döntőbe. A megmérettetésre november 25-én került Tatabányán, az Agorában.
Nagyon szoros versenyben az egyik csaptunk 3. helyezést ért el.
Hálásan köszönjük Marxné Viki néninek a segítséget!

Digitális mérés (szövegértés, matematika) 5.nyelvoktató
2022. nov. 25.


Alsós szavalóverseny
2022. nov. 24.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 5.kétnyelvű
2022. nov. 24.


Kézi diákolimpia a Sportcsarnokban (III-IV. korcsoport), Kidóbóverseny a Ságvári iskolában
2022. nov. 23.
Tűzharc!
A Tatabányán megrendezett körzeti versenyen 12 iskola csapata indult 2012-2013-as születésű diákok részvételével.
Iskolánk tanulói fantasztikus játékkal az előkelő 2. helyen végeztek.
Gratulálunk!

November 23-án kézilabda diákolimpiai mérkőzést játszott a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola ellen. A III. és IV. korcsoportos fiúk mérkőztek meg egymással. A Kodályosok mindkét korcsoportban fölényesen nyertek, ez nem volt meglepő, ők az ország legjobb csapatai között vannak. A mérkőzéseken nem az eredmény volt a fontos, hanem a játék és a gyakorlás. A mi célunk az volt, hogy a fiúk megmutathassák a nagy létszámú iskolai közönség előtt, hogy ügyesen tudnak kézilabdázni. A játékosok mindkét mérkőzésen szép gólokat szereztek, jó gólpasszokat adtak, harcosan védekeztek, ügyes kapus védéseket mutattak be. Nagy élmény az ifjú játékosnak, ha 100 iskolatársa örül az ő góljának vagy védésének. Persze még jobb lett volna nyerni, de ilyen korban nem az eredmény az elsődleges, az sokkal fontosabb, hogy élvezzék és fejlődjenek. Köszönjük szépen a szurkolást!
Remélhetőleg még többször játszhatunk itthon, az iskolai közönség előtt.

Német népismereti vetélkedő a Közösségi Házban
2022. nov. 21.
Szomor, Kecskés, Szár és a mi 7. és 8. osztályos csapatunk versenyzett a megyei népismereti vetélkedőnkön a Közösségi Házban. A jóhangulatú versenyen izgalmas feladatokban mérték össze tudásukat, tehetségüket fiataljaink.

A vetélkedő fő témái a magyarországi németek konyhája és étkezési szokásai, valamint a magyarországi németek történelme voltak. A versenyzők a településükre jellemző viseletet öltötték magukra, minden csapat bemutatott egy hagyományos ételt vagy süteményt, melyet a jelenlévők meg is kóstolhattak. A nyelvi munkaközösségünk változatos feladatokkal készült, a vetélkedő jó hangulatban telt. A kellemes délelőtt lezárásaképpen a gyerekek mézeskalácsot díszítettek.

Iskolánk 7. évfolyamos csapata (Ferenczi Andor, Gröschl Antal, Kókai Áron, Molnár Zsófia) I. helyezést, a 8. évfolyam csapata (Hernádi Bonita, Klinger Alex, Lányi Szilárd, Varga Mira) II. helyezést ért el.

Cikk a Neue Zeitungban

Mézes reggeli
2022. november 18.
Mosonyi József méhész bemutatta az alsósoknak a "méz-készítés titkát". Beszélt a méhekről, a méz jótékony hatásairól, a végén kóstolót is adott a különféle mézekből.
Köszönjük szépen!


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 4. b
2022. nov. 18.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 4. a
2022. nov. 17.


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által a német nemzetiségi iskolák számára adományozott zászló, címer és könyv átadása.
2022. november 15.


Magyar nyelv napja, megyei floorball bajnokság, elsősök látogatása az oviban, ötödikesek Tatán
2022. november 11.
A magyar nyelv napján szünetekben nyelvtörőket, majd megzenésített verseket hallgathattunk a rádión, az osztályok pedig egy-egy játékos nyelvi feladatlappal élvezhették a magyar nyelv gazdagságát, szépségét.
Az elsősök Márton nap alkalmából meglátogatták az ovisokat, akik barátságsüteménnyel és német dalokkal várták őket.
Az ötödik osztály tanulmányi kirándulást tett tatai Nemzetiségi Múzeumba.
A nyolcadikos lányok csapata a megyei floorball bajnokságon 4 meccsből: 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség. Gratulálunk!
Papírszínház az elsősöknek
2022. november 9.
Az elsősöknek élményteli papírszínházas előadást tartott a könyvtár olvasótermében Goldschmidt Éva.Olvasás-és versmondóverseny felsősöknek
2022. november 8.Munkaszüneti nap: Mindenszentek
2022. november 1.


Szünnap: Áthelyezett munkanap (Okt. 15. szombaton)
2022. október 31.


Digitális mérés (természettudomány, angol nyelv) 6. o.
2022. okt. 28.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 6. o.
2022. okt. 27.


Vadászati kiállítás
2022. október 26.


Fogadó óra, Pályaválasztási szülői értekezlet
2022. október 25. 17.00
16.30. Pályaválasztási szülői értekezlet a nyolcadik osztályosoknak

A Földünkért világnap
2022. október 21.


Gyűjtés a Szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából
2022. október 18-24.
Kérjük, bármilyen tartós élelmiszerrel (olaj, rizs, tészta, konzerv, cukor, UHT tej, édességek),
tisztító-és tisztálkodószerrel (szappan, mosópor, öblítő, zsebkendő, WC papír) támogassák a gyűjtést,
hogy minél több rászorulón segíthessünk.
Szervezők: a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány és a TJ ESZI Család és Gyermekjóléti Központ


1956-os ünnepség
2022. október 21. 2.óra Kultúrház
A hetedikesek Bakosné Heilman Katin néni által összeállított színvonalas műsorral, korhű ruhákba öltözve mutatták be az '56-os forradalom eseményeit.

Mesefeldolgozások az alsósoknak
2022. október 19. 11.00 Kultúrház


Munkanap
2022. október 15. (okt. 31. helyett)


Digitális mérés (természettudomány, nyelv) 8. évf.
2022. okt. 14.


Digitális mérés (szövegértés, matematika) 8. évf.
2022. okt. 13.


Diákolimpia 3.korcsoport fiú labdarúgás
2022. okt. 13.
3 mérkőzésből kettőt elvesztettünk, egyet megnyertünk.
Ügyesek voltak a fiúk:
Uttó Bálint, Endresz Zalán, Piff Ádám, Kindler Bálint, Eipl Zsombor, Schaller Máté, Sasvári Gergő, Andrássy Gyula, Gröschl Benedek, Rieth Regő
Tavasszal lesz a második forduló.
Kirándulás a Napfénymajorba
2022. okt. 12.
Iskolánkban hagyomány, hogy aki a papírgyűjtést megnyeri az kap egy jutalom napot, ami azt jelenti, hogy elmehetünk kirándulni.
A 6. osztály/27 fő/ 2022. 10. 12-én a héregi Napfénymajor családi vállalkozást látogatta meg.
Helyi járattal mentünk Tarjánból Héregre, majd egy rövid séta után megérkeztünk a telephelyre. Peti apukája mesélt a vállalkozásukról. Megtudtuk, hogy a fő profiljuk a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés.
A telephelyen szarvasmarha hízlalással foglalkoznak. A húsmarhákat saját termelésű takarmánnyal etetik. Megnéztük az állatokat/sertés, pulyka, tyúk, nyúl, marha/, majd egy hangulatos csapatversenyen vettek részt a gyerekek.
A Peti anyukája és apukája egy fantasztikus, vicces feladatsort állított össze. A bálagörgetés nehéz volt, de nagyon élvezték a gyerekek.
A feladatok között szerepelt magválogatás, fánkevés, tojáshordás kanálban, kukoricamorzsolás és még egy kvíz feladatsor is. Az eredményhirdetés után megvendégeltek bennünket szendviccsel, almalével és csokival.
Ezen a napon a gyerekek nagyon jól szórakoztak és rengeteget tanultak is a természetről, állatokról és azok neveléséről. Hazafelé arról beszélgettek, hogy ha felnőttek lesznek ők is szeretnének a mezőgazdaságban dolgozni.
Ez a kirándulás annyira jól sikerült, hogy a gyerekek azt mondták, menjünk minden évben.
Köszönjük szépen a lehetőséget Palatin Peti anyukájának és apukájának, valamint Sümegi Eszti anyukájának a finom sütiket!Rendőrségi előadás a Kultúrházban a kábítószerek veszélyeiről
2022. okt. 12.17.00
Elekné Bábel Brigitta rendőrszázados tartott előadást a Kultúrházban a szülőknek a kábítószerek veszélyeiről. A körzeti rendőrünk, Varga Viktor az ELF BAR cigaretta veszélyeiről beszélt.

U10-es szivacskézilabda
2022. okt. 11.
Eredmény: bronzérem
Az U 10-es csapat: Fuchs Álmos, Goldschmidt Márton, Hornyák Balázs, Káhn András, Kindler Zalán, Kiss Gergő, Kun Marcell, Riffer Filip, Schalkhammer Alex, Senkár Gergő, Sikos Regő, Toma Attila, Uttó Patrik


U12 győzelem
2022. okt. 11.
Az U 12- es csapat megnyerte mindkét mérkőzését a bajnokságban.
Nagyon szép és ötletes játékkal nyertünk, Esztergom és Komárom ellen.


Köszönjük a lányoknak, Vanda néninek és Leventének!Zenede a Kultúrházban
2022. okt. 17. 11-12.00
Élőzenét hallgatni, szinte minden esetben örömforrás!
A Házhoz megy a Zenede - Poplegendák - Bordás József és zenekarának műsora az élőzene, és a szakmai-történeti tájékoztatás feladatát vállalja fel.
Céljuk bemutatni, és az élőzene segítségével valóságos élménnyé varázsolni a rockzene világát.
A program az Agora támogatásával érkezett hozzánk és nagy élményt nyújtott hétfőn délelőtt negyedikeseknek és a felső tagozatosainknak.


Tökfesztivál
2022. okt. 6.

Meghívó a Tökfesztiválra

Megemlékezés az aradi vértanúkról
2022. okt. 6.Akadályverseny, Diáksportnap
2022. okt. 5.
Eredmények: I. 7.b
II. 3.b
III. 4.b

Állatok világnapja
2022. okt. 5.


Az állatok világnapjára érkezett rajzpályázat legjobbjai.

Megemlékezés Mikonya Józsefről
2022. szeptember 22.
Iskolánk 6. osztályos tanulói egy kis műsorral emlékeztek meg Mikonya József életéről és munkásságáról, aki nyelvi, szellemi, kulturális örökséget hagyott maga után.Papírgyűjtés, Elektronikai hulladékgyűjtés
2022. szeptember 14.
Eredmény:
osztály / össz kg / létsz.fő / kg/fő /helyezés

1.a / 349 / 23 / 15 / VII.
1.b / 92 / 23 / 4 / XII.
2.a / 205 / 22 / 9 / X.
2.b / 181 / 22 / 8 / XI.
3.a / 453 / 17 / 26 / V.
3.b / 1416 / 16 / 88 / I.
4.a / 470 / 18 / 26 / VI.
4.b / 972 / 19 / 51 / II.
5. / 1203 / 32 / 37 / IV.
6. / 1281 / 27 / 47 / III.
7. / 377 / 33 / 11 / IX.
8. / 379 / 27 / 14 / VIII.

Összesen: 7378 kg


Pályaorientációs mérés 8. o.
2022. szeptember 19-október 10. között


Az ózon világnapja
2022. okt. 5.


Évnyitó, első tanítási nap, szülői értekezlet
2022. szeptember 1.
Az esős idő ellenére (vagy pont azért:) megnyitott az iskola!2021/2022
Programok

Ausztriai tábor
2022. júl. 3-8.


Tánctábor Pusztavám (Vértestolnai diákok)
2022. június 20. - 2022. június 24.
A nyári szünet első hetét 16 gyermekkel Pusztavámon a Vajda János erdészeti erdei iskolában töltöttük. A tábort a Vértestolnai Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta. Ketten voltunk felnőttek Frész Rita táncoktatóval, akik gondoskodtunk arról, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és tartalmasan töltsék együtt az időt. Igyekeztünk a színessé tenni az ottlétet, hogy mindenki élményekkel gazdagodva térjen haza. Ebben nagy segítségünkre volt Varga Csilla erdei iskolavezető. Az igazán finom ételekről a Malomerdő panzió gondoskodott.

Kernyáné Nagy Pálma részletes tábori beszámolója

Nemzetiségi tábor
2022. június 27-július 1.
A tábor tematikája: gazdálkodás, hagyományos élelmiszerek és ételek

Programok:
- egésznapos kirándulás Budaörsre (múzeumpedagógiai foglalkozás, városnézés)
- látogatás egy gazdaságban Vértestolnán
- ismerkedés hagyományos ételekkel, élelmiszerekkel
- hagyományos ételek elkészítése, tartósítás
- strandolás

Fotógyűjtemény: 1-2. nap: Befőzés - tartósítás!
A magunk szedte friss, zamatos meggyből készült a finom lekvár és szörp.Napközis tábor 2.
2022. június 27- július 1. 8- 15.00 óráig
A 2. napközis tábor kurzuson hétfőn egy 22 (elsősök) és egy 19 fős (2-3-4. osztályosok) csapat vett részt.
A reggeli udvari játékok és torna után a körpincékhez kirándultunk.
A nagyobbak csoportja a nemzetiségi tanösvényen ment végig, majd megoldották az ehhez kapcsolódó feladatokat, a kicsik számháborúztak. Ebéd után a nagyobbaknak volt kézműveskedés egy nyári üdvözlőlappal, mesehallgatás, bemutatókészítés a nap tapasztalataiból, a kicsiknek színező, szó- és memóriajáték, TWISTER.
Kézi tábor
2022. június 20-24.
Napközis tábor I.
2022. június 20-24.


2. nap
Tájfutó verseny, rejtvényfejtés, kavicsfestés, vízi játékok voltak.Cikk a Barátság folyóiratban Ruckenbrot Cecíliáról
2022. június 22.
Éppen a tanévzáró hetében. És éppen búcsúzik tőlünk. Az iskolától, a gyerekektől, a kollégáktól. A Barátság folyóirat júniusi számában a Ruckenbrot Ceciliával, a német nyelvi munkaközösség vezetőjével készült riport olvasható. Ade, Cili néni!


Tanévzáró ünnepség
2022. június 21.
Az évzáró ünnepségen az alsósok műsora után Palatin Anna, iskolánk igazgatója értékelte a tanévet.
Kitért az évben megvalósult számos versenyre, programra, a kiemelkedő tanulmányi és sport eredményekre (országos német, kémia és kézilabda sikerek).
A sváb lagzi projektünk és a Kihívás napjaként aposztrofált sportágválasztó kiemelkedő sikerrel valósult meg, különösen ez utóbbira van nagy igény a gyerekek körében.
Egy-egy ajándékkal köszönték meg a tanév folyamán az intézmény munkáját, programjait kiemelkedően segítő egyesületeknek, szülőknek a támogatásukat.
Ezután a Fenntartó, a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Fülöp István, elnök ismertette az ez évben megvalósult eredményeket, fejlesztéseket.
Az igazgató asszony kiosztotta a kitűnő, jeles eredményeket elérő tanulók és a Nagy Harcosok okleveleit.
Végezetül Ruckenbrot Cili nénitől búcsúztunk nyugdíjba vonulása alkalmából. Az igazgató méltatta a munkássága elismeréséül a Klinger Terézia díjban részesült kolléganő kiemelkedő pedagógiai munkáját, megbízhatóságát, alaposságát. .
Napközis tábor I. 1. nap
2022. június 20-24.
Ballagás
2022. június 15.
Ballagás 2022 fotógyűjtemény

Fordított nap
2022. június 14.


DÖK nap, a kiváló tanulmányi versenyeredményeket elért tanulók köszöntése a Polgármesteri Hivatalban (Tanítás nélküli munkanap)
2022. június 14.
Egészségnap, Kidobó verseny (Tanítás nélküli munkanap)
2022. június 13.
Június 13-án egészségnapi projektnapunkon a mozgásra és annak lehetséges helyszíneire hívtuk fel a figyelmet.
Reggeli tornával és kis kocogással indítottuk a napot. A megérdemelt és az osztállyal közösen elkészített reggeli saláták elfogyasztása után a nemzeti parkokról szóló elmélyült alkotó munkával folytatták a diákok a munkát.
Első és második évfolyamos tanulóink Védőnőnk előadásában hallgathattak meg egy tanulságos mesét.
A napot is mozgással, kidobó játékkal zártuk.Osztálykirándulások (felső tagozat)
2022. június 9.
5.o. Tata
6.o. Visegrád, Esztergom
7.o. Kerékpártúra Csabdi

Anyák napja 2.b
2022. június 9.


A tartós könyvek visszavétele
2022. június 7-9.


Osztálykirándulások (alsó tagozat)
2022. június 8.
1.o. Tarján
2.o. Gyermektábor
3.o. Visegrád
4.o. Tata

Pünkösd hétfő - szabad
2022. június 6.


Gyermek nap
2022. június 3.
A Diákönkormányzat, a szülők, a pedagógusok, a Tarjáni Baráti Kör, valamint a 7-8. osztályosok segítségével igazán szép gyermeknapjuk lehetett diákjainknak.
Az állomásokon zsetonért ügyességi, logikai, műveltségi játékokkal játszhattak a diákok, miközben a Baráti Kör jóvoltából egy finom lángost is elmajszolhattak. Végén a tombolasorsoláson nagyon sokan nyerhettek, a szülők jóvoltából.
Köszönjük a támogatást!Nemzeti összetartozás napja
2022. június 3.
A Nemzeti Összetartozás Napján Antal Betti néni, illetve az 5-6. osztályos segítői jóvoltából megemlékeztünk az egész magyarságról, nemzeti összetartozásunkról.
Az iskolai tanulói piros-fehér-zöld pólóban álltak a Magyarország megrajzolt területén, a többiek fekete, vagy színes ruhában az elcsatolt területeken.
A műsor végén csatlakozva a "Közös énekléssel erősítjük a Magyarország összetartozását 2022-ben is" felhíváshoz, Papp Kriszti néni szervezésében elénekeltük Szarka Tamás dalát.
Gábor Kristóf és Keindl Dávid segítségével drónfelvétel is készült a megemlékezésről:

Drón felvétel a megemlékezésről


Országos német verseny díjkiosztója Budapesten
2022. június 2.
Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja
2021/2022. tanévi ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI NEMZETISÉGI TANULMÁNYI VERSENYének díjátadó ünnepségén vehették át tanulóink, Riffer Emma és Klinger Konrád kimagasló eredményeikért az oklevelet.

Schneiderné Bachmann Ágnes felkészítő tanárként büszkén kísérte el növendékeit erre a megtisztelő eseményre.Kémiaverseny Budapesten, a BME-n
2022. június 2.
Ez évben második alkalommal került megrendezésre Dr. Szantay Csaba professzor úr emlékére az országos kémia verseny, melyen 200 indulóból a legjobb 10 között bekerültek a döntőbe a tarjáni diákok is.
Gratulálunk Botos Zsófiának, Fekete Laurának, Fekete Benjaminnak, Fuchs Bendegúznak, Csikivgya Lászlónak és Juhász Péterné tanárnőnek!

A Budapesti Műszaki Egyetem második alkalommal rendezte meg Dr. Szántay Csaba professzor úr emlékére az országos kémia versenyt.
A mi iskolánk is jelentkezett a megmérettetésre egy csapattal. Két alkalommal online faladatsort oldottunk meg, melyhez segítséget az internetes portálok adtak. Mindegyik fordulóban kicsit nehéznek mondató számolós példák is szerepeltek. A II. forduló feladatai között szerepelt, hogy a témához kapcsolódóan kísérleteket kellett bemutatni, melyeket a you tube felületre töltöttünk fel.
Nagyon örültünk, hogy bejutottunk a döntő 10 csapatába az induló 200 csapat közül. A döntőre vinnünk kellett egy tablót, melyet Szent-Györgyi Albert életéből állítottunk össze.
A döntőt Budapesten, a Műegyetem campusán, az épületek közti szabadtéren rendezték meg. Nagyon jó hangulatúra sikerült, amihez hozzájárult, hogy az állomásokon egyetemisták tették fel a kérdéseket, és segítőkészen fordultak hozzánk. Minden helyes válasznál dicsértek bennünket.
A verseny után csak a dobogós helyezéseket tudtuk meg, és 1 hetet kellett várni, hogy megtudjuk, hogy 6. helyezést értünk el.
Hálás szívvel köszönjük a segítséget Bakosné Kati néninek, Marxné Viki néninek, Csikivgya Viki néninek, Árendás Bence tanár úrnak, Prech Mártonnak.Beni verse erre az alkalomra:
Fekete Benjamin Hunor: Szent- Györgyi Albert

Képzeld el, mikor a teádba citromot teszel,
Vagy a boltban éppen paprikát veszel!
De akár azt, amikor tiszta narancslevet iszogatsz,
vagy egy frissen szedett epret kóstolgatsz.

És hogy mi a közös ezekben? – Jogos a kérdés.
Azon kívül, hogy mindegyik jó érzés…
Valóban a közös mindben, az aszkorbinsav.
Hogyan lehet, hogy ezt eddig nem tudtad?

90 éve már tudta valaki, biztos ismered ezt a karaktert:
Nem más, mint a Nobel- díjas Szent- Györgyi Albert!
És még azt sem tudod, mi az az aszkorbinsav?
Segítek!- C6H8O6, vagy más néven hexuronsav!

Nem véletlen említettem a teánál a citrust,
Ugyanis Szent- Györgyihez illik sorolni a citromsav ciklust,
Ez az Albert… túl sok jó dolgot fedezett fel,
A szegedi iskoláján kívül is, akad még itt bőséggel.

Ezek mellett a világháborúkban kiállt a magyar emberekért,
És úgy, mint a C vitamint, kutatta a rák ellenszerét.
Sok jó dolgot tett, ami naggyá tette Szent- Györgyit,
Reméljük egy utódja itt ül ezen a versenyen most is.

Mesekocsi Színház: Lúdas Matyi
2022. június 2.
A József Attila Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából az alsó tagozatosok kiváló színházi produkcióban részesülhettek a Kultúrházban.

A színészek nem csak megnevettették, hanem be is vonták az előadásba a hálás kis közönségüket.
A gyerekek egy emberként számolták le minden alkalommal a Döbrögire mért 25 botütést.
Végül nagy tapssal jutalmazták a színészeket.Pedagógus nap
2022. június 2.
A szülők és a diákok nagyon szép műsorral, dallal, virággal köszöntötték pedagógusaikat.
Az ünnepségen részt vettek a nyugdíjas pedagógusaink is.

Leendő elsősök szülői értekezlete
2022. június 1. 18 óra
Eötvös program Tatán (8. osztály)
2022. június 1.
Június 1-én a tatai Eötvös Gimnázium Öveges laborjában jártak 8. évfolyamos diákjaink egy rendkívüli fizika és kémia órán.
A másfél órás gyakorlatban sok természeti jelenségre csodálkozhattak rá, melyek tudományos hátterét is megismerhették, s így már értő szemmel figyelhették a "csodákat".Anyák napja 2.a
2022. május 31. 17.30


Anyák napja 4.o.
2022. május 30. 17.00


Felsős komplex verseny
2022. május 27.
Május 27-én, pénteken 36 felsős diák részvételével játékos, gondolkodtató feladatokkal mérték össze kreativitásukat a véletlen alkotta csapatok versenyén. Jó hangulatú, izgalmas 60 percet töltöttek együtt ezen a délutánon.

Országos szavalóverseny Budapest
2022. május 27.
Országos 4., 5 és 17. helyezés! Gratulálunk!

Kihívás napja
2022. május 25.
A sportcsarnok és a sportpályák megtelteltek sportágaikat bemutató Egyesületekkel, ahol minden tanuló kipróbálhatta magát az adott területen.
A gyerekeknek nagyon tetszett ez a bemutató, sokan jelentkeztek is a sportegyesületekbe.
Választható sportágak: judo, birkózás, vívás, amerikai foci, kerékpár, aerobic, kézilabda, foci, falmászás, sakk

Nemzetiségi ruhák visszahozatala
2022. május 20., 25.


Digitális mérés 6.a, 6.b (természettudomány, angol)
2022. május 20. 8.00


Digitális mérés 6.a, 6.b (szövegértés, matematika)
2022. május 19. 8.00


Nyolcadikosok kirándulása a Nemzetiségi táborban
2022. május 18-19.
Anyák napja 1.a
2022. május 18. 16.30


Anyák napja 1.b
2022. május 17. 16.30


Országos elődöntő Gárdonyban (3. korcsoport)
2022. május 17.


II. hely! Gratulálunk! Szép volt lányok!

Alsós komplex verseny
2022. május 17.


Pótló kompetencia mérés a 8. osztályban
2022. május 16-17.


Környebánya Erdei iskola - Vértestolna
2022. május 11-13.


Országos elődöntő Veszprémben U 14
2022. május 12.
II. hely! Gratulálunk!
Digitális mérés 8.a, 8.b (természettudomány, angol)
2022. május 10.


Digitális mérés 8.a, 8.b (szövegértés, matematika)
2022. május 9.


Szülői értekezlet
2022. május 9.


Sváb esküvő projekt
2022. május 6.
Tata TV: A sváb lakodalom jellegzetességeit idézték meg

A Sváb lagzi projektről készült fotók, videó megtekinthetők az alábbi linkeken:
Sikos-Varga Szilvia fotóiból Facebookon


Sváb lagzi 2022

Egész évben készültek iskolásaink a sváb lagzi projekt megvalósítására.
A tanév elején az erre a tematikára épülő nemzetiségi táborban kezdték a készülődést az összegyűjtött dokumentumok, szakmai anyagok alapján.
Tavasszal folytatódott a munka a ruhák, cipők össszegyűjtésével, a forgatókönyv elkészítésével, a szövegek kiadásával, kellékek beszerzésével.
A szereplők megtanulták sváb nyelven az esküvő szövegét, s a műsorban a színjátszók, a kórustagok és a táncosok is felléptek.
A prejekt napján délelőtt főpróba gyanánt előadták a műsort az iskolásoknak, majd délután a falu közönségének.
Az érdeklődők sokasága egy időutazásban érezhette magát!Anyák napja 3.a
2022. május 5. 16.30

Zeneiskolai beiratkozás
2022. május 4.-5. 14:00-18:00
Zeneiskolai felvételi tájékoztató

5. osztálykirándulás Zánka (Erzsébet tábor)
2022. május 2-4.
Fenntarthatósági témahét
2022. ápr. 25-29.


TRACHT TAG
2022. ápr. 29.
Mosonmagyaróvár Regionális szavalóverseny
2022. ápr. 28.
Továbbjutók:
Klinger Albert
Klinger Konrád
Kovács Léna
Gröschl Antal
GRATULÁLUNK!

Simonyi helyesírási verseny 2. forduló
2022. ápr. 27.
Fuchs Hanna 78,5 %
Sümegi Lili 78 %
Szalontai Levente 62 %
Molnár Zsófia 61, 39%
Diczkó Jázmin 64,83 %
Fekete Laura 67,79 %
GRATULÁLUNK!

Szemétszedés a Föld napja alkalmából
2022. ápr. 26.
Csorna - kézilabda diákolimpia elődöntő: 38/26-ra nyertünk!
2022. ápr. 25. Elődöntő Veszprémben: máj. 12.
Gratulálunk! Hajrá Tarján!


Elsősök beiratása
2022. ápr. 21-22.


Iskolai körzethatárok
Tájékoztató
6. sz. melléklet
7.sz. melléklet


Hetedikes kirándulása Zánkán (Erzsébet tábor)
2022. ápr. 20-22.
Tavaszi szünet
2022. ápr. 14-20. (ápr. 20. tanítás nélküli munkanap)


OATV Országos döntő német nyelvből Budaörsön
2022. április 20.


In der Schaumarer Hunyadi Mátyás Grundschule, neben dem Kirchenplatz, fand der Wettbewerb in deutscher Sprache statt.
Im Landesfinale erreichte Konrad Klinger aus den 20 besten Schüler/innen der Endrunde den II. Platz!
Herzliche Gratulation!


Ásványkiállítás
2022. április 13.
Megemlékezés a Holocaust áldozatainak emléknapjáról (ápr. 16.)
2022. ápr. 12.
Az ötödikesek a rádión keresztül emlékeztek meg a Holocaust áldozatairól.Az aula kivetítőjén és a tablókon korabeli fotók idézték fel a történelmi eseményeket.

Digitális próbamérés 6.o.
2022. ápr. 12.


Papírgyűjtés
2022. április 12.


Színház az alsósoknak (RUMINI)
2022. április 12.


Tatabánya/Felsőgalla megyei német verseny
2022. ápr. 11.


5.o 1.hely. Fuchs Hanna, Sümegi Lili
2.hely: Szileszki Petra, Péter Andrea
6.o 2.hely: Pintér Csaba, Ferenczi Andor
Gratulálunk!


Költészet napja
2022. ápr. 11.


József Attila születésnapján, április 11-én a költészetet ünnepeljük. 1905. április 11-én született József Attila, és ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik a magyar költészet napját.
Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A Költészet napja alkalmából versillusztrációs rajzpályázatot hirdetünk az iskola minden tanulójának:
készítsd el kedvenc versed illusztrációját! A legszebb pályamunkákat kiállítjuk az aulában és feltesszük az iskola honlapjára.
Határidő: április 22. péntek


Fogadó óra
2022. ápr. 11.


Péter és a farkas - A Tatabányai Szimfonikus Zenekar zenés előadása
2022. ápr. 11. A Kultúrházban 1-5. osztály részére
Lány U11-eseink Szentendrén remekeltek Csapó Leventével
2022. ápr. 9.


Gratulálunk!!!

Digitális témahét
2022. ápr. 4-8.
A Digitális Témahéten az adatvédelemről és a reklámok hatásmechanizmusáról néztünk kisfilmeket.

Nyuszi és a vizek ura - színházi előadás
2022. ápr. 7. 13.20 A Kultúrházban az alsó tagozat részére


Digitális próbamérés 8.o.
2022. ápr. 7. Elmaradt!


Futóverseny Gödöllőn
2022. ápr. 6.
250 körüli induló létszámból, Mira 128. lett, Andor 43.!!! Gratulálunk!

Kézilabda Diákolimpia megyei forduló
2022. ápr. 1.
Országos Területi Elődöntőbe jutottunk! Gratulálunk!Sulizsák program
Begyűjtés: 2022. március 30-31-én a KRAFTWERK melletti Sportöltözőben, a gyerekek által hazavitt, vagy más 60L-es zsákokban!Sulizsák szülői tájékoztató

Sulizsák program

Sulizsák program szülői tájékoztatóDSD szóbeli vizsgák
2022. márc. 31.


Rendőrségi óra (8. osztály)
2022. márc. 29.


Pumpa pálya átadó ünnepség
2022. március 28.
Alsós népdalverseny
2022. március 28.


U 13 lánycsapat a tatai Güntner Arénában
2022. márc. 27.
A mérleg egy győzelem és egy vereség.Munkanap, Projekt a Víz világnapja (III.22.) alkalmából
2022. márc. 26. (Márc. 14. B hét hétfő helyett)
Német szavalóverseny Süttőn
2022. márc. 25.
Klinger Albert 1. hely
Kovács Léna 1. hely
Klinger Konrád 2. hely
Gröschl Antal 4. hely
Gratulálunk!

Simonyi helyesírási verseny iskolai fordulói
2022. márc. 23-24.
Az eredmények a versenyeredmények listában! Gratulálunk!

Környezetvédelmi verseny Tatabánya
2022. márc. 24.
3.o. 4. hely
4.o. 4. hely
5.o. 3. hely
Gratulálunk!
Lázár Ervin program a hetedikeseknek
2022. márc. 21. Vértes Agorája: Kisrákosi templom tornya


M a j k i N é p f ő i s k o l a i T á r s a s á g rajz- és fotópályázata
Határidő: 2022. márc. 21.
Pályázati felhívás


Tanítás nélküli munkanap (Nevelési értekezlet)
2022. márc. 16.


Nemzeti ünnep
Községi ünnepség: 2022. márc. 15. 10.00 Református Templom
Áthelyezett munkanap
2022. márc. 14. -> márc. 26. szombatra


Március 15-i ünnepség
2022. márc. 11.
A Kultúrházban a 6.b osztályosok szép műsorával emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.Bolyai matematikaverseny
2022. márc. 10.


LEP programok 3-4-5. osztály, DSD írásbeli vizsga (8.o.)
2022. márc. 9. De. 4. o. Agora: Ütős népzene, Du. 3.-5.o. Színház: Valahol Európában
Német szavalóverseny
2022. márc. 8.
Rendőrségi órák (6. 7. osztály)
2022. márc. 7.


Pénz hét
2022. márc. 7-11.


Serdülő fiú és lány szabadfogású országos válogató verseny
2022. márc. 5. Kiskunfélegyháza
REMEK SZEREPLÉS BIRKÓZÓINK IDEI ELSŐ VÁLOGATÓJÁN, FEKETE BENJÁMIN GYŐZÖTT!
Kiskunfélegyházán rendezték az év első serdülő fiú és lány szabadfogású országos válogató versenyét, amelyen birkózóink jól szerepeltek.
A serdülő EB-re való kijutás első állomása volt ez a kiskunfélegyházi viadal. A közel 200 versenyzők számláló megmérettetésen nagyszerű sikereket értek el a Tatabányai Sport Club birkózói.
Mind a 4 induló sportolónk a pontot érő 1-6 helyek valamelyikén végzett. Külön kiemelkedik Fekete Benjámin 1. helye, aki 4 győztes mérkőzéssel állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára” - értékelt Katona Géza, vezetőedző.
Eredmények:
Fiúk
62 kg 1. Fekete Benjámin
Lányok
50 kg 5. Fekete Laura
GRATULÁLUNK!


IV. korcsoportos leány körzeti labdarúgó diákolimpia
2022. márc. 2. Tatabánya Jubileum Park


1. hely, aranyérem!

LEP programok 8. osztály
2022. márc. 1. 15.30. Mozart operák


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
2022. febr. 25.
Diákolimpia 6-7. osztályosoknak
2022. febr. 25. Sportcsarnok


Mindkét lánycsapatunk győzött a Dózsa iskolásokkal szemben! Gratulálunk!!! 1. hely, aranyérem, továbbjutottunk a megyei döntőbe!

Lázár Ervin Program a 7. osztályosoknak
2022. febr. 23. Esztergomi Vármúzeum


Hangszert a kézbe! program Tatán a 6-8. osztályosoknak
2022. febr. 22.
Korizás 5.o.
2022. febr. 18.


DSD próbavizsga
2022. febr. 16. 8. osztály


Somogyi Istvánné, nyugdíjas pedagógusunk köszöntése 80. születésnapja alkalmából
2022. febr. 14.Farsang
2022. febr. 11. Az alsó tagozatosoknak az osztályban, a felsősöknek a Kultúrházban.

Fullajtár Bachmann Léna, 4. osztályos tanuló cikke az idei farsangról:

Idén, mint ahogy tavaly is, az alsósoknak az osztályaikban volt a farsang. De sajnos az alsónak még a negyedik is a része.
Így nekünk is az osztályban volt, de persze mi is szabályok mellett ünnepeltünk, ennek oka a fertőzés veszély volt.
Ezért hozhattunk csak bolti élelmiszert és otthonit nem. Ezért volt múlt évben egy kicsit jobb, mivel tavaly volt házi szörp, kürtöskalács és még brownie is. Én mondjuk, nem szeretem a szörpöt, de biztos finom volt.
Na, de most térjünk rá a jelmezekre! Számtalan jelmez volt: egy kreatív gepárd, bátor katonák, egy aranyos szellem, misztikus boszorkányok és sorolhatnám még, de fogadok, hogy inkább macskás videót néznétek!:)
Szóval, a jelmezekkel itt befejeztem, pont. Persze, ezt képletesen értettem, teszek igazi pontot.
Térjünk át a dínomdánomra! Kész terülj-terülj asztalkám volt! Étkezés után táncoltunk.
Én itt befejeztem persze, nem örökre csak mára!
:)


DJP - Digitális UTAZÓ ÉLMÉNYBUSZ
2022.02.09-én megérkezett Tarjánba az Utazó Digitális Élményközpont

Nagyon érdekes és figyelemfelkeltő előadásokat hallgathattunk meg a 3D nyomtatásról, a VR szemüvegekről, a drón használat szabályairól, valamint a lego robotok programozásáról. A programon a napközis tanulóink vettek részt(1-4 osztály).
Az előadások utáni kipróbálási lehetőséggel a gyerekek először kicsit félszegen, de aztán annál nagyobb lelkesedéssel éltek.
Nagyon szépen köszönjük az "ÉLMÉNYT", reméljük még ellátogatnak hozzánk máskor is az "utazók".Online szülői értekezlet TEAMS-en
2022. jan. 31- febr. 2.


Félévi értesítő kiadása, nyolcadikosok KRESZ vizsgája
2022. jan. 28.


A Majki népfőiskola fotóinstallációja
2022. jan. 26. Felső tagozatosoknak
Ne válj elkövetővé, ne válj áldozattá!
Richard Johnson kanadai fotóművész sminkmesterek közreműködésével a verbális erőszak láthatatlan "sebeit" tárta elénk fotósorozatával. Az iskolában, a munkahelyen és a digitális térben is találkozhatunk a jelenséggel.
Álprofilok mögé bújva könnyebben, sokszor önmagunknak be sem ismerve válhatunk elkövetővé vagy áldozattá.
A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás a modern világ hangsúlyos, félvállról nem vehető problémája. A megdöbbentő fotókból álló kiállítás a Majki Népfőiskolai Társaság jóvoltából iskolánkban tárlat formájában, szakmai előadással volt megtekinthető a felsősök számára.

Köszönjük a a Majki Népfőiskolai Társaságnak a lehetőséget!

Magyar kultúra napja, első félév vége
2022. jan. 21.
Kisfilm a Himnusz születéséről


RAJZVERSENY - alsó tagozat
Határidő: január 20. csütörtök
Kedves alsó tagozatos diákok!
Rajzversenyt hirdetünk!Három irodalmi művet ajánlunk, olvassátok el mindet! Válasszatok! Készítsetek hozzá illusztrációt!
Kányádi Sándor: Február
Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom
Garay Zsuzsanna: A Hókirálynő

A rajzok hátuljára írjátok rá neveteket és osztályotokat!
A rajzok mérete: A/4
Technika: zsírkréta, színes ceruza, festék, tempera
A beérkezett műveket a tantestület zsűrizi, a három legjobban sikerült rajzot díjazzuk!


Alsós színház látogatás: Vuk
2022. jan. 13.


Új szekrények a 2.b-ben
2022. jan. 10.
Köszönjük Huj Márton, asztalos vállalkozónak a vidám és szép szekrényeket, melyet nagy örömmel vehettek birtokba a 2. b osztályosok!Téli szünet
2021. dec. 20 - 2022. jan. 2.


Adventi kalendárium
Adventi Kalendárium a DJP könyvtárosoktól


Karácsonyi ünnepség
2021. december 18. (Tájház udvara)
Adventi gyertyagyújtás 4.
2021. december 17.


Adventi gyertyagyújtás 3.
2021. december 13.
Karácsonyi cipősdoboz akció
2021. nov. 12-dec. 12.


Kedves Szülők, Gyerekek!
Az idén is meghirdettük a "Karácsonyi cipősdoboz" akciónkat.


Négy elem meg én verseny nyertesei:
2021. dec.
A Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület hirdeti meg minden év őszén a 4 elem meg Én nevű versenyt, amire iskolánk az elmúlt 6 évben mindig jelentkezett. Idén a döntőbe jutásért 2 feladatlapot kellett kitölteni, majd visszaküldeni.
Ezek alapján dőlt el az, hogy melyik csapatok kerülnek be a döntőbe. Idén a 30 induló csapat között, iskolánk 5 csapata is összemérte tudását Tatabánya általános iskolás tanulóival, valamint a 6 osztályos gimnáziumok diákjaival.
A legjobb 10 csapat közé 3 tarjáni csoport jutott be. A döntött a jelen járványügyi helyzet miatt online bonyolították le, aminek során egy újabb feladatlap kérdéseire kellett válaszolni. Mindegyik feladatsor tartalmazott teszteket, valamint kifejtős feladatokat.
A kérdések között megtalálhattuk a fenntartható fejlődéssel, a vízfogyasztás fontosságával, az ökológiai lábnyommal, a megújuló- s nem megújuló energiai hordozók használatával, a környezetünk védelmével, valamint egész Földünket érintő globális problémákkal kapcsolatosakat is.
Legfőbb téma, a novemberben Glasgow-ban megrendezett klíma csúcs, s az ott hozott döntések voltak. Rákérdeztek a műanyag használat veszélyeire, valamint arra, hogy ezeket mivel lehetne kiváltani a mindennapi életben. Milyen innovatív fejlesztésekről hallottak már tanulóink, mellyel Földünket lehetne kímélni a hatalmas szeméthegyek kialakulásától, illetve a meglevők csökkenését tudnák biztosítani.
II. helyezést ért el a Buck, az ugrónyúl csapat, melynek tagjai: Bauer Bálint, Gábor Kristóf, Szantner Áron
Felkészítő tanár: Marxné Viki néni

III. helyezést ért el a Laborfa csapat, melynek tagjai: Hernádi Bonita, Pekár Fanni, Zsombók Laura
VI. helyezészt ért el a Csibikék csapata, melynek tagjai: Botos Zsófia, Málli Brigitta, Reiner Csenge
Felkészítő tanár: Juhász Edit néni
Gratulálunk minden csapatnak a részvételért, s az elért eredményekért!

Mikulás kupa a felső tagozatnak, az alsó tagozatnak kézműves játszóház, Madarak karácsonya
2021. dec. 11. szombat (dec. 24. péntek helyett)

Adventi gyertyagyújtás 2. Mikulás kupa az alsósoknak
2021. december 6.


Lázár Ervin program a nyolcadikosoknak Budapesten - Világhíres feltalálóink
2021. dec. 03.


Lázár Ervin program a hatodikosoknak a Budapesti Nagycirkuszban
2021. dec. 1.


Lázár Ervin program a másodikosoknak az Agorában (In Medias Brass Quintet)
2021. nov.30. 13.00


Ne vásárolj semmit! nap
2021. nov.29.
Hetedikes lányok a rádión hívták fel figyelmünket a felesleges pazarlásokra, csatlakozva a Ne vásárolj semmit! nap felhívásához.

Adventi gyertyagyújtás
2021. nov.29.


Német Népismereti Vetélkedő a Közösségi Házban
2021. nov.22.
Volkskunde Wettbewerb auf Komitatsebene in Organisation unserer Grundschule!
Megyei német népismereti versenyt rendezett iskolánk, melyen csolnoki, felsőgallai, szomori és tarjáni diákok adhattak számot tudásukról.
Gratulálunk Botos Zsófinak, Kovács Lénának, Gábor Kristófnak és Klinger Konrádnak az első, valamint Hernádi Bonitának, Varga Mirának, Hosszú Marcinak és Klinger Alexnak a harmadik helyezésért!


Magyar nyelv napja
2021. nov.12.
Magyar versenyek (jelentkezés a magyartanároknál):

- Dózsa versíró pályázat: "Ami a szívedet nyomja" - semmilyen megkötés nincs, bármiről írhatnak szövegszerkesztővel Hat.i.: nov. 16.
- Simonyi helyesírási verseny házi forduló - helyesírási teszt
- "Szertelenkék" meseíró pályázat (Mesék a biztonságról, családról barátokról, segítségekről...) Hat. i.: Nov. 22.


Médiatudatos mérés a 7.b osztályosoknak
2021. nov.12.


Lázár Ervin program az elsősöknek a Bányász Műv. Házban
2021. nov.12.
Műsor: Eltáncolt cipellők, Mátyás király és az okos szolga


Fogadó óra
2021. nov. 9-10-11.


Tűzharc bajnokság a Ságvári iskolában (3-4-5. o.)
2021. nov. 11.


A Tűzharc versenyen a 1.helyezett /aranyérmes/ lett a csapatunk!
6 csapat vett részt ezen a körzeti bajnokságon. 5 tatabányai iskola és mi. 2011 és utána született gyerekek lehettek a csapat tagjai.
A győztes csapat:

Piff Ádám,Szileszki Petra,Gröschl Benedek,Molnár Máté,Schaller Máté,Szentner Szabolcs,Jóbi Kata,Fekete Ákos,Riffer Emma,Péter Mária,Klujber Boglárka,De Santa Maria Írisz Gratulálunk!


Makkszedés
2021. nov. 9-10.
6-7-8. osztály


A Pilisi Parkerdő Zrt jóvoltából a tarjáni iskolások az ősz utolsó napsütéses időszakát kihasználva makkot gyűjtöttek a környező erdőkben.
Ezzel iskolánk hozzájárulhatott a következő sikeres erdőtelepítéshez.
Köszönjük a lehetőséget!


Őszi szünet
2021. okt. 25-nov.1.
November 2-án A hét keddel kezdünk!


Nemzeti ünnep
2021. okt. 23.


Megemlékezés az 1956-os Forradalom- és szabadságharcról
2021. okt. 22.
A hetedikesek Greilinger Judit és Árendás Bence segítségével színvonalas műsorral emlékeztek meg az '56-os forradalomról a Kultúrházban.

Mese-, vers- és rajzpályázat az Állatok világnapja alkalmából
Az Állatok világnapja alkalmából mese- és versíró-, valamint rajz pályázatot hirdettünk.
Téma: 2021 védett állatai, csigánycsuk, jászkeszeg, hermelin, kacsafarkú szender, zöld varangy.
A nyertes pályaművek:
Házi olvasás-és szavalóverseny felsősöknek
2021. okt. 21.
Színház az alsósoknak Tatabányán: Betegség miatt elmaradt!!!
2021. okt. 21.


A Földünkért világnap keretében fásítási program
2021. okt. 21.


Budapesti Tamási Áron Gimnázium német tagozatos tanulóinak látogatása iskolánkban
2021. okt. 18, 21.
A Magyar Rádió Gyermekkórusa szereplése a Kultúrházban (7. osztályosok)
2021. okt. 20. 18 óra
A Magyar Rádió Gyermekkórusának hetedikes osztálya látogatott Tarjánba abból az apropóból, hogy éppen 100 éve Kodály Zoltán Tarjánban és környékén gyűjtött népdalokat.
Többek között ezekből szólaltattak meg egy csokorra valót, a programjukat a Tarjáni Fúvószenekar műsora színesítette.
Alsós szavalóverseny
2021. okt. 20.
3 D filmvetítés az alsósoknak
2021. okt. 15.
Prech Márton jóvoltából, a könyvtár szervezésében 3D- s természetfilmet láthattak az alsósok. A film Új Zélandtól, Olaszországon át a nyíregyházi állatkert állatait hozta a gyerekek számára olyan közelivé a 3D szemüveg segítségével, hogy olykor hangosan nevettek, sikongattak az élmény valóságossága miatt.

Akadályverseny és Tökfesztivál
2021. okt. 13.
Október 13-án délelőtt volt iskolánkban az akadályverseny, melyet a 8. osztályosok szerveztek meg osztályfőnökeikkel.
Mind a 11 állomáson volt ügyességi feladat és Tarjánnal kapcsolatos elméleti kérdés is.
A feladatokat a tanulók állítottak össze. A szeles idő olykor próbára tette a szervezőket is, mert gyakran kellett szaladni a puzzle-darabok és egyéb papírok után.
Az akadályversenyen a pontszámok összesítése után - két kategóriában - az alábbi eredmények születtek:
Alsós osztályok:
I. 2.a
II. 3.b
III. 3.a
Felsősök:
I. 7.b
II. 4.o.
III. 6.bCode Week (Kód hete) a könyvtárban
2021. okt. 11.


Digitális újdonságok bemutatása az olvasóteremben:
Micr:bit
Maqueen Plus DFROBOT bemutató
Codycolor társasjáték
3D nyomtató


Könyvtári hét (okt. 4-8.) program
2021. okt. 7. 15 óra
Könyvtárak a személyes kapcsolatokért foglalkozás a könyvtárban.
Megemlékezés az aradi vértanúkról
2021. okt. 6.


Állatok világnapja
2021. okt. 4.
Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük 1931 óta, minden évben.
Október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának napja.
A felső tagozatos diákok közül 5 fő vett részt a rádiós műsorban, melyben elhangzott Gandhi gondolata is: "Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik."
E nap célja, felhívni a figyelmet a vadon élő állatok védelmére, a felelős állattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira. Legfőbb üzenet, hogy egész évben éljünk harmóniában a természettel, környezetünkkel és a minket körülvevő élőlényekkel - legyen az az úton átugráló béka, a fejünk fölött elrepülő madarak, a hozzánk csapódó kóbor kutya, a kertünkben szálldosó lepkék, vagy az otthonunkban a lábunkhoz dörgölőző macska.Mese-, vers- és rajzpályázat az Állatok világnapja alkalmából
KEDVES GYEREKEK!
Az Állatok világnapja alkalmából mese- és versíró-, valamint rajz pályázatot hirdetünk.
Téma: 2021 védett állatai, csigánycsuk, jászkeszeg, hermelin, kacsafarkú szender, zöld varangy.
Rajzotok bármilyen technikával készülhet.

Beadási határidő: 2021. október 22.

A pályamunkákat leadhatjátok az osztályfőnököknek, vagy Juhászné Edit néninek.
Jó munkát kívánunk!


Futóverseny Környén
2021. okt. 5.


Rendőrségi órák a 7. és 8. osztályoknak
2021. okt. 4.


Nagyvázsonyi delegáció látogatása iskolánkban
2021. okt. 1.
Papírgyűjtés, elektronikai hulladékgyűjtés
2021. szept. 30.
Eredmények:

1.a 497 kg (22 fő) 22,59 kg/fő VIII.hely
1.b 371 kg (22 fő) 16,86 kg/fő X.hely
2.a 427 kg (16 fő) 26,68 kg/fő VII.hely
2.b 515,5 kg (16 fő) 32,21 kg/fő IV.hely
3.a 573 kg (18 fő) 31,83 kg/fő V.hely
3.b 406 kg (19 fő) 21,36 kg/fő IX.hely
4. 1337,5 kg (28 fő) 47,76 kg/fő III.hely
5. 1300 kg (27 fő) 48,14 kg/fő II.hely
6. 973 kg (33 fő) 29,48 kg/fő VI.hely
7. 815 kg (29 fő) 28,10 kg/fő VII.hely
8. 1619 kg (33 fő) 49,06 kg/fő I.hely

Összesen: 8834 kg
Hartmann Miklós könyvbemutatója
2021. szept. 29.
Az író két művét, A széna illata és az Örömóda című regényeit mutatta be, melyekben egy család történetén keresztül követhetjük a svábok Magyarországra jövetelét, illetve az 1947-es kitelepítések történetét.

Gyűjtés a Szegénység elleni világnap alkalmából
2021. szept. 28-okt. 15. Helye: Az iskola
Kérjük, bármilyen tartós élelmiszerrel, tisztító- és tisztálkodószerrel támogasd a gyűjtést, hogy minél több rászorulón segíthessünk!

Az Opera nagykövete előadás a 3. osztályosoknak
2021. szept. 27.
Diáksport napja
2021. szept. 24.


Mikonya József emlékműsor
2021. szept. 21.


Petőfi: A Helység kapapácsa előadás a Kultúrban
2021. szept. 18.
Az Ózon világnapja
2021. szept. 16.
Szülői értekezlet
2021. szept. 6.


Elsősök szülői értekezlete
2021. szept. 1.


Évnyitó
2021. szept. 1.
2831 Tarján, Rákóczi út 13.    tel.: 06-30/013 24 47    e-mail: tarjaniskola@gmail.com

Héregi telephely


Vértestolnai telephely


Csengetési rend
1.óra: 7.55-8.40
2.óra: 8.50-9.35
3.óra: 9.45-10.30
4 óra: 10.40-11.25
5.óra: 11.35-12.20
6. óra: 12.40-13.25
7. óra: 13.30-14.15
8. óra: 14.20-15.05
9. óra: 15.10-15.55HATÁRTALANUL


Tarján


Staufenberg


Halle