home
magyardeutsch
TÁMOP-3.1.5/A-2
TIOP 1.1.1-07/1
TÁMOP 6.1.2
EFOP-1.3.9-17-2017-00012
Nemzetiségi pályázatok
EFOP-3.3.5-17
TOP-3.2.1-15
Határtalanul pályázatok
Lázár Ervin Program pályázatok
Sváb lagzi 2022


Mikonya József


Sportcsarnok


NEMZETISÉGI PÁLYÁZATOK

NKUL-KP-1-2023/1-000135-VAL-ESL002
2023.12.17.
Nemzetiségi karácsonyA program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott NKUL-KP-1-2023/1-000135-VAL-ESL002 számú pályázat támogatásával valósult meg.A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola 2023. december 17-én a tarjáni katolikus templomban tartotta meg hagyományos nemzetiségi karácsonyi műsorát szülőknek, egyesületeknek.


A templom zsúfolásig megtelt érdeklődő nézőkkel, szülőkkel. A rendezvényen az iskola diákjai és tanárai közösen szerepeltek. A műsor 60 perces időtartamú volt, amelyet követett a szeretetvendégség, ahol finom karácsonyi süteménnyel és meleg teával kínáltuk a vendégsereget. Az ünnepi műsorban német - magyar versek, történetek, énekek, zenekari darabok és a Christkindl szerepelt.A műsorban szereplő produkciók: Freu' dich Erd-und Sternenzelt Begrüßung, Jacob de Haan: Amazing grace, James Barnes: Yorkshire ballada, Jacob de Haan: Monterosi Andre, Waignein: Air for Winds, Pilinszky János: Advent, Ein Märchen über die vier Kerzen Advent hirnökei, Mentovics Éva: Märchen über die Weihnacht Ihr Kindelein kommet Oh du fröhliche, Weihnachtslied, Nagy karácsony éccakáján Christkindlspiel, Hier steh' ich über deiner Krippe Reich deine Hand Adeste fideles Frieden und Hoffnung Feierliche Rede der Direktorin, Stille Nacht.A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola német nemzetiségi tanárai nagy hangsúlyt fektetnek a magyarországi németség történelmi, szellemi és anyagi kultúrájának és hagyományainak, valamint a nemzetiségi nyelvnek a megőrzésére és ápolására. Ezen cél megvalósítása érdekében iskolánk minden évben megrendezi a nemzetiségi karácsonyi műsort a tarjáni római katolikus templomban. Örömmel tapasztaltuk, hogy a diákok szívesen vettek részt a az előadáson. A "Nemzetiségi karácsony" projekt feleleveníti a nemzetiségi karácsonyi népszokásokat, a dalokat és köszöntőket, verseket és a német egyházi énekeket. A projekt célja, hogy őseink szokásait megőrizzük, játékos formában felelevenítsük és továbbadjuk őket. Tudatosan törekszünk arra, hogy nyelvünk, dialektusunk és hagyományaink sokáig fennmaradjanak. A projekten keresztül a gyerekek megismerhetik a Christkindl játékot, a speciális öltözéket, a helyi dialektusban előadott énekeket, köszöntőket, vallási énekeket. A tanárok a helyi idős nénik segítségével betanították a játékot, és a dalokat a diákoknak. Az autentikus öltözéket is megismerték.

Az ünnepi műsor az iskola decemberi utolsó tanítási napján a tarjáni közösségi házban az iskola közössége előtt újból előadásra került, ezzel kívánva a gyerekeknek békés ünnepeket.

Az iskolai ünnepség után a "Christkindl-be" beöltözött gyerekek a helyi intézményekbe bemutatták a régi népszokást, ezzel kívánva békés karácsonyt.Az iskola helyi tantervében szerepel 6. osztályban a Christkindlspiel történetének, játékának, öltözetének megismerése és elsajátítása. Az intézményről most már mondhatjuk, hogy a végzős gyerekek mindegyike ismeri és tudja kívülről a Christkindlspiel-t.A Christkindlspiel-t a dalokat, köszöntőket, verseket egy ünnepi csokorba kötjük és egy ünnepi műsor keretében bemutattuk a falu lakosságának. Illő színtér a katolikus templom volt, autentikus karácsonyi díszben, advent harmadik vasárnapján. Az ünnepi nemzetiségi karácsonyi műsorunkat egy szeretetvendégség követte. A templom előtt megvendégeltük a gyerekeket és az ünneplő közönséget sváb süteményekkel és forró teával. Majd a Tájházban folytatódott a program, ahol Christkindl -találkozót szervezett a Német Nemzetiségi Egyesület. Aktív részesei voltunk az eseménynek, tanárok, diákok, régi Cristkindl-s felnőttek együtt énekeltük el a hagyományos sváb Christkindlspiel-t. Nagyon bensőséges, szeretett-teljes, megható délután volt ez. Az örömteli program megvalósította kitűzött célját:

- Egy régi sváb hagyományt felelevenítettünk diákokkal, szülőkkel, idős nagymamákkal, dédikkel, tanárokkal közösen.

- A végzős diákok mindegyike ismeri és tudja kívülről a Christkindlspiel-t.

- A falu közösségének példamutató együttműködése: felekezetek, egyesületek, szülők, nagyszülők, rokonok, diákok és tanárok és az önkormányzatok együtt munkálkodása.

- A hangulat közösségi megélése.

A továbbiakban is szeretnénk nemzetiségi hagyományainkat megőrizni és diákjaink számára élményekkel gazdagon átadni és megörökíteni.

NKUL-KP-1-2023/1-000389
2023.10.07.
Unser Rosenkranz/A mi rózsafüzérünk projektbemutató kiállítás a Német Nemzetiségi Múzeumban

2023 iskolakezdésére a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola országos pályázatot hirdetett meg "A mi rózsafüzérünk" címmel.


A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott NKUL-KP-1-2023/1-000389 számú pályázat támogatásával valósult meg.

A pályázatra iskolás diákok alkotásait várták, amely a rózsafüzér motívumán keresztül saját településük, közösségük szellemi-, kulturális-, esetleg tárgyi örökségét mutatja be.
Az ötlet megálmodója Bachmann Ágnes a tarjáni iskola pedagógusa, aki egyben a projekt vezetője is volt. Munkájában segítéségre volt Schwarzingerné Fuchs Mónika a német munkaközösség vezetője.
A projekt megálmodása időpontjában egy dolog biztos volt- a kész művek bemutatásának első helyszíne a Német Nemzetiségi Múzeum lesz.
A pályázat és a kiállítás a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat és a tatai Német Nemzetiségi Múzeum évek óta tartó együttműködésének köszönhető, amelynek keretében számos projekt látott már napvilágot.
Közösségi múzeumként működő intézményünk kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi közösségek minél teljesebb bevonását a közgyűjtemény mindennapjaiba.

NTAB-KP-1-2022/1-000434

Ausztriai tábor: Aspach/Schärding 2022.07.03-07.08-igHárom év kihagyás után a tanév végén ismét ausztriai tábort szerveztünk diákjainknak. Sokan jelentkeztek, 49 tanuló csatlakozott, adta be jelentkezését.
A helyszín ismételten új, szállásunk a német határ mellett Aspachban volt. Iskolába is naponta jártunk, nyelvgyakorlás céljából, Schärding-be. Minden délután izgalmas, érdekes programokon vehettek részt a gyerekek.
A szálláshoz vezető úton, Melkben hosszabb megállónk volt. Itt idegenvezető kíséretével megtekintettük a Melki apátságot és a gyönyörű parkját. Este 6 órára értünk Aspachba, ahol bírtokba vehettük kényelmes, tetszetős szobáinkat. Vacsora után a panzió úszómedencéjében is csobbanhattunk. Délelőttjeinket az iskolában töltöttük.
A hétfői napon Engelhartszellben, a Duna interaktív parkjában tettünk látogatást, ahol a gyerekek a vízzel játszhattak, illetve a Duna halaival ismerkedhettek meg. A következő napon az Oth-i kastélyhoz kirándultunk, mely egy parányi szigeten található. Innen libegővel felmentünk a közeli hegy tetejére, ahol egy kalandparkban játszhattak a diákok.
Látogatást tettünk az élő westernvárosban is. Itt vadnyugati bemutatókat tekinthettünk meg, pavilonokat, indiánsátrakat nézhettünk meg. Schärding barokk belvárosát 22 feladat, állomás, játék segítségével fedezhettük fel.
A feladatok nagyon érdekesek, izgalmasak voltak, egy kis eső azonban sajnos megzavarta ezt a programot, idejekorán be kellett fejeznünk a játékot. A város jóvoltából apró ajándékokban is részesültek gyerekeink. Hazafelé Passau városával ismerkedtünk meg. Megnéztük I.István király feleségének, Gizellának sírját, hajóztunk a Dunán, ahol láthattuk a három folyó összefolyását (Duna, Inn, Ilz). Sétáltunk a városban, a folyók torkolatát a szárazföldről is megnéztük. Az esti órákban szerencsésen hazaérkeztünk tele szebbnél szebb, jobbnál jobb élményekkel.
A tábor a BGA Zrt. NTAB-KP-1-2022/1-000434 azonosítószámú támogatásával valósult meg.

A pályázat bemutatása

NTAB-KP-1-2022/1-000344

Német nemzetiségi honismereti táborJúnius 27. hétfő

Gyönyörű, napsütéses napra ébredtünk. A résztvevő gyerekek a falu tájházánál gyülekeztek, 8 órára mindenki megérkezett. A reggeli elfogyasztása után gyalog indultunk Vértestolnára az erdőn keresztül. Mai programunk a modern, állattartással és növénytermesztéssel foglalkozó Bundschuh-tanya látogatása volt. Gyalog 5 kilométert tettünk meg, közben megismertettünk a gyerekekkel néhány a tájegységünkre jellemző fát és növényt. Bundschuh Attila, a tanya vezetője és tulajdonosa már várt ránk. Körbevezetett minket a szépen rendben tartott portán. A marhákat csak messziről láttuk, mert ők vidáman legelésztek a réten. Láthattuk a téli etetőjüket, karámjukat, a csőkutat, a terménytárolót, a hatalmas traktorokat- melyekbe be is szállhattak a gyerekek. Rövid séta után a második telephelyet is felkerestük, itt már több állattal találkoztunk. Voltak itt lovak, kecskék, birkák, nyulak, kacsák, tyúkok, libák, szabad volt őket simogatni is. Fél egyre megérkezett az ebédünk is, melyet a nagy hőségre való tekintettel a kultúrotthonban fogyaszthattunk el. Rövid időre a játszóteret is felkerestük, majd a menetrend szerinti busszal visszautaztunk Tarjánba. Itt megbeszéltük a nap eseményeit, rajzokat is készítettünk. Tele új ismeretekkel és élményekkel a gyerekek 3 órakor hazamentek.

Június 28. kedd


A nap középpontjában a meggy állt. Esőcseppes reggel után, kis kannákkal, kosarakkal indultunk útnak a szőlőhely aljában található meggyesbe. A szorgos kezek gyorsan tele szedték az edényeket. Az igazán vidám munkafolyamat ezután következett. Bontás közben az önálló életre kelt meggycseppek nevetésre indító mintákat rajzoltak a gyerekek arcára. Az üvegmosás, lekvár főzés és befőtt készítés kis csoportokban zajlott. A nap végére szülői segítséggel elkészültek a finomságok. Megkóstoltuk a friss szörpöt, kenyeret uzsonnáztunk magunk készítette lekvárral. Minden tanuló büszkén vitte haza családjának a házi meggy levet és a lekvárt. Egy nagy adag bontott meggyből másnap pitét is készítettünk.

2022. június 29. szerda


A mai napon külön buszos kirándulás szerepelt a tábor programjában. A reggeli elfogyasztása után megbeszéltük a napi programot. Kialakítottuk a csoportokat a múzeumpedagógiai foglalkozáshoz, és kiosztottuk a hideg úticsomagot, mely az aznapi ebédet tartalmazta. A Jakob Bleyer Múzeumba megérkezés után megtekintettük a gyógynövényes kertet, majd feladatlapot oldottak meg a diákok a témához kapcsolódoan. Ezt követően múzeumpedagógus magyarázatával megismerhettük a budaörsi svábok életét, mindennapjait. Hazaérkezésünket követően párhuzamot vontunk a tarjáni és a budaörsi emberek életével.

Június 30. csütörtök


Csütörtökön ellátogattunk Bántó Melindához, a községünkben tevékenykedő fito- és aromaterpeutához és gyógymasszőrhöz. Melinda megmutatta a kertjét, mesélt a gyógynövényekről, azok kedvező hatásairól, bemutatta a különböző tartósítási eljárásokat. Megvendégelte a csoportot gyógyteával, ezen kívül gyógy- és zöldnövényekből és banánból készült turmixot is kóstolhattunk. Felhívta a gyerekek figyelmét az egészséges életmód fontosságára és hasznos tanácsokkal látta el őket. Végül megismertetett a gyerekekkel egy légúttisztító masszázstechnikát, amit mindenki saját magán kipróbálhatott és gyakorolhatott. A délután folyamán látogatást tettünk a helyi Braun húsboltban, ahol betekintést nyertünk a kolbász- és szalámikészítés rejtelmeibe. A gyerekek megismerkedtek a füstölési eljárással, sőt kóstolót is kaptak a finomságokból. Sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk.

2022. július 1. péntek


Strandolás a tatabányai Gyémánt Fürdőben A tábor utolsó napjára strandolást terveztünk a tatabányai Gyémánt Fürdőben. Gyülekező után elfogyasztottuk a reggelit, majd megbeszéltük a napi programot. Ezután távolsági busszal Tatabányára mentünk. A fürdő nem messze található a buszmegállótól, így nem kellett sokat gyalogolnunk. Hamarosan oda is értünk, és a jegyek megváltása után mehettünk is a medencékhez. A gyerekek már izgatottan várták, hogy a nagy melegben belecsobbanhassanak a hűsítő vízbe. A délelőtt gyorsan eltelt; nagyon élvezte mindenki a strandolást. Délben pizzát ettünk, majd egy fagyit is kaptak a gyerekek, amit jó kedvvel fogyasztottak el. Ebéd után egy kicsit még fürdőztünk, majd felöltözködtünk, és elindultunk hazafelé. A buszon mindenki fáradtan mesélte az aznapi élményeit. Visszaérkezés után megbeszéltük a tájház udvarán az egész héten át szerzett tapasztalatokat. A pozitív értékelések megerősítették a tábort szervezőket abban, hogy ezt a programot folytatni kell.


A pályázat bemutatása

Azonosító szám: NEMZ-N-22-0072

A támogatást igénylő adatai: Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat
Székhely: 2831 Tarján Rákóczi u. 39.
Kezdő időpontja: 2022. február 15.
Befejező időpontja: 2023. március 31.
A helyszín neve: 2831 Tarján Rákóczi 11. Helyrajzi szám: 17
Az igényelt támogatás összege (Ft): 20 000 000 Ft

Hasznosulási cél: A 2831 Tarján, Rákóczi út 11. szám alatti ingatlan vásárlásával lehetőség nyílik az iskola bővítésére, a szabadtéri színtér növelésére, a tanári stúdiólakások kialakítására.

Célok, tevékenységek, időterv, programelemek, célcsoport, helyszín:
A demográfiai folyamatok változása miatt, fenntartóként tervezzük a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola fizikai bővítését. Az iskolában tanuló gyermekek létszáma évek óta folyamatosan bővül. Az iskola épülete további tanterembővítést nem tesz lehetővé, holott az iskolakorú gyerekek létszámának a következő években várható további bővülése és a nemzetiségi oktatás csoportbontásai indokolnák azt. Az iskola bővítését tehát napirendre kell tűzzük, ami újabb tantermek, foglalkoztatók, közösségi helyszínek, udvar, gépkocsiparkoló kialakítását foglalja magában. Ehhez az iskola szomszédságában lévő ingatlant szeretnénk megvásárolni, ami ideális lenne az intézmény bővítésére, mivel: - A gyermeklétszám növekedése indokolja a nagyobb udvar meglétét, több terem biztosítását a nemzetiségi oktatás csoportbontásaihoz.
- A szakosellátottság biztosítása és a pedagógushiány miatt pedagógusgarzonok (szolgálati lakások) szükségszerűvé váltak. Az ingatlan egy része kiválóan megfelelne szolgálati lakásnak.
- Az 1990-es évek jó gyakorlatát alapul véve szeretnénk ismét egy németországi vendégtanárt hozni az iskolába, hogy anyanyelvi hátteret biztosítunk a kétnyelvű képzésünkben. A vendégtanár lakhatására is itt lenne lehetőség.
Ennek érdekében meg kívánjuk vásárolni a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola tőszomszédságában (Tarján, Rákóczi út 11. szám alatt) található ingatlant, ami - a majdani átépítést, felújítást követően - kiválóan szolgálja a fent vázolt célokat.


NEMZ-N-21-0069

A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola Informatikai fejlesztése I. ütemének, a vértestolnai telephely épület felújításának (nyílászáró csere, homlokzati szigetelés, festési munkálatok, fűtési rendszer korszerűsítés, tornaterem padló csiszolása és javítása), továbbá a héregi telephely vizesblokk felújításának és festési munkálatainak finanszírozása

A pályázat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A támogatás célja : A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola Informatikai fejlesztése I. ütemének, a vértestolnai telephely épület felújításának (nyílászáró csere, homlokzati szigetelés, festési munkálatok, fűtési rendszer korszerűsítés, tornaterem padló csiszolása és javítása), továbbá a héregi telephely vizesblokk felújításának és festési munkálatainak finanszírozása

Támogatási összeg : 44.000.000 Ft
Támogatási intenzitás: 100 %
Időtartam: 2021.március 15.-2021. december 15.
A pályázat bemutatása

A héregi felújítási pályázat fotóiA pályázat vértestolnai fotói


NEMZ-E-22-0018

Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat köznevelési céljainak támogatásaKedvezményezett neve: Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat
Kedvezményezett címe: 2831 Tarján, Rákóczi út 39.
Támogatási összeg (Ft) : 19 300 000A NEMZ-E-22-0018 "Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat köznevelési céljainak támogatása" című projekt első eleme a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola Vértestolna telephely épületén korábbi pályázatból megvalósult födém hőszigetelés, fűtés korszerűsítés és nyílászárók cseréje folytatásaként további felújítási-korszerűsítési munkák elvégzése volt.
Az iskola épületében elvégeztük a villamos-hálózat teljeskörű felújítását, lecseréltük a régi alumínium vezetékeket, a vezetékek hatékonyabb elvezetéséhez álmennyezetet alakítottunk ki. Megtörtént az iskola régi, itt-ott balesetveszélyes padlózatának cseréje, az oldalfal burkolása, valamint a felújítás kapcsán szükségessé vált javítási munkák és tisztasági festés.
A NEMZ-E-22-0018 "Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat köznevelési céljainak támogatása" című projekt másik eleme szintén korábbi pályázat folytatása.
A Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola informatikai fejlesztésének III. üteme megvalósításához segített a pályázaton nyert támogatás.
Az alsó tagozatos diákok mindennapos oktatásába is bevezettük a digitális oktatást. Ehhez iskolánk 6 db SKC AVA3 75" -os interaktív kijelzőt vásárolt WorldWall 3 Pro Edukációs felhő alapú szoftvercsomaggal. Az interaktív kijelzők közül 4 db az iskola székhelyén, 1db Héreg telephelyen, 1 db pedig és Vértestolna telephelyen került felszerelésre.

Héregi fotók:

A Vértestolnai Telephely felújítási munkálatai az előző tanévben elkezdődtek. Annak pozitív energetikai hatását már érzékeltük. A fűtésköltség csökkent. A villamos-hálózat teljeskörű felújítása biztonságosabbá és energiahatékonyabbá tette a működést.
A padozat és az oldalburkolat cseréje, a tisztasági festés esztétikusabbá és egészségesebbé tette a tanulási színteret. Az interaktív kijelző felszerelésével a tanítás-tanulás folyamata is hatékonyabbá vált. XXI. századi iskolává alakult az intézmény épülete.

A pályázat vértestolnai fotói
Fotók a tarjáni táblákról:

NTAB-KP-1-2021/1-000184

Honismereti tábor 2021 "Sváb esküvő, régi mesterségek"

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A program bemutatása: Sváb lagzi

A német nemzetiség igen látványos hagyománya, a sváb lakodalmas. Célunk a lagzi menetének, szertartásának, ételeinek, népviseletének és a szokásainak megismertetése. A projekt két napos.
1.nap: Előkészületek

Sütemények, torták sütése ((Nuss-stangl, Kvircedli, Mandulamag, puszedli, stb.), Helyszín berendezése, díszítése, tálalás, Bokréta készítése, Népviseleti ruhák előkészítése, vasalása, Előre gyűjtött régi, archív felvételek dokumentálása koronként
2.nap: Sváb lagzi napja

Vőlegény kikérő, Menyasszony kikérő, Menet (Gyászindulóra indul a menet a templomba.), Templomi szertartás, Menet, Gratulációk, Asztali áldás, Pohárköszöntők, Első tánc, Durrogtatás, Menyasszonytánc, Tánc, Hazakísérés.
Az előkészületek és a lakodalom munkálatait az együttműködő partnerek bevonásával történik. Szükséges idősebbek tudása és tapasztalata.
A projekthez szükséges: zenekar fogadása, hangosítás biztosítása, menyasszony, vőlegény ruházata, sütemények, a díszítés alapanyagainak biztosítása, fotó és videó készítése.
A program bemutatása

NKUL-KP-1-2021/1-002145

Komárom-Esztergom Megyei Német Népismereti Vetélkedő 2021

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A program bemutatása

NEMZ-KUL-19-0437

Komárom-Esztergom Megyei Német Népismereti Vetélkedő 2019

A program a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A program bemutatása

NEMZ-KUL-18-1538

Sváb disznóvágás projekt

Hagyományok örökítése a XXI. században

Disznóvágás projekt
2018. márc. 14.
A médiacsapatunk meglátogatta a disznó feldolgozásának állomásait, ahol hentesek, szülők, pedagógusok vezetésével serénykedtek iskolánk tanulói.A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A program bemutatása: Sváb disznóvágás

Cél: a hagyomány és a nyelv tovább örökítése a következő generáció számára, az együttműködés, az élményen alapuló tapasztalatszerzés

Iskolánk kiemelt feladataként kezeli a német nemzetiségi nyelv és a nemzetiségi hagyományok felkutatását, az értékek megőrzését és továbbadását a fiatalabb generáció részére.
Ebben a projektben a sváb disznóvágás hagyományait megtapasztaltattuk diákjainkkal. Még lehetőségünk volt az autentikus környezetet létre hozni.
Előzetes feladatok: A disznóvágás menetének összeállítása. Előzetes gyűjtőmunka és dokumentálása, a sváb jellegzetesség kidomborítása, még a hagyományokat ismerő idősek bevonása, receptek és a disznóvágás alkalmával énekelt dalok, mondások gyűjtése

A disznóvágás menete:

A disznó forrázása, kaparása, rémfára húzása, pörzsölése. Darabolás, húsok szortírozása. Bél mosásának bemutatása. Jellegzetes sváb savanyú leves elkészítése. Sváb véres és májas hurka készítése, kifőzése. Kolbász, disznósajt, töpörtyű készítése. Füstölésre váró húsok besózása. Hájas kifli és sütemények készítése. Toroskáposzta és sültek készítése. A disznótor. Fotódokumentáció készítése.

A program bemutatása

Feljegyzések a programról


Fotógaléria - Disznóvágás 1.

Fotógaléria - Disznóvágás 2.

Fotógaléria - Disznóvágás 3.

Fotógaléria - Disznóvágás 4.


NEMZ-KUL-18-0551

Komárom-Esztergom Megyei Német Népismereti Vetélkedő

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A program bemutatása2831 Tarján, Rákóczi út 13.    tel.: 06-30/013 24 47    e-mail: tarjaniskola@gmail.com

Héregi telephely


Vértestolnai telephely


Csengetési rend
1.óra: 7.55-8.40
2.óra: 8.50-9.35
3.óra: 9.45-10.30
4 óra: 10.40-11.25
5.óra: 11.35-12.20
6. óra: 12.40-13.25
7. óra: 13.30-14.15
8. óra: 14.20-15.05
9. óra: 15.10-15.55HATÁRTALANUL


Tarján


Staufenberg


Halle